Cuketové špagety jsou lahůdka! Naučte se dělat osvěžující zeleninové nudle
13. 7. 2021 Vaření
Léto patří čerstvému ovoci a zelenině a byla by věčná škoda nevyužít obojího všemi možnými způsoby. Ať už chcete zhubnout, máte v rodině bezlepkáře nebo prostě jen toužíte zkusit něco nového, ochutnejte zeleninové nudle. Je to osvěžující oběd, který vás v horkém počasí nasytí, ale nebude vám po něm těžko.
Těstoviny bez těsta
Těstoviny jsou při vaření vděčná surovina. Uvařit je je poměrně jednoduché a pokud se jedná o kvalitní druh, často stačí doplnit je na talíři pouze máslem a strouhaným sýrem. Samozřejmě ale třeba i různé rajčatové omáčky k těstovinám jsou velmi snadné, těstoviny skvěle chutnají také s pestem... Možností je mnoho! Snad i proto, že uvařit k obědu těstoviny nevyžaduje dlouhé stání u plotny, je tohle jídlo tak oblíbené v rozpálené Itálii. Těstoviny jsou zkrátka výborným obědem, když slunce žhne. Někdo je ale ze zdravotních důvodů jíst nemůže, jiný nechce, třeba kvůli dietě, a dalšího po nich bývá těžko. Pokud se chcete dobře najíst, a zároveň neriskovat rozbouřený žaludek, vyzkoušejte těstoviny zeleninové. Vhodnější je možná označení zeleninové nudle. Protože v nich nejsou vejce, obsahují minimum kalorií i cholesterolu, zato ale maximum vitamínů, minerálů a dalších látek, kterými oplývá druh zeleniny, z něhož jsou nudle vyrobené. K tomu jsou výborné, díky obsahu vlákniny nasytí a pocitově klasické těstoviny v jídle velmi dobře nahradí.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho je dělat?
Jaká zelenina se na výrobu nudlí hodí? Naprosto nejlepší je cuketa, ale není jediná. Nudle se dobře vyrábějí také z pastináku, dýně (vydlabané, bez semínek), využít se dá stonek brokolice, mrkev, tuřín, na kratší nudličky je vhodná červená řepa, větší batáty nebo bílé brambory. Jde to rovněž ze salátových okurek, avšak nudle z nich doporučujeme používat syrové, třeba jako ozvláštnění salátů. Náš tip! Nudle můžete dělat i z ovoce, například z papáji nebo z hrušek. Takové se skvěle hodí jako svěží dezert. Pozor! Používejte zeleninu, která není příliš přezralá a měkká, nudle musí držet tvar. Určitě také používejte zeleninu zbavenou měkkých částí, tedy těch, kde bývají semena.
Mohlo by vás zajímat
Jak nudle vyrábět? Například z cukety nebo mrkve to zvládnete širokou škrabkou. Stačí zeleninu očistit, uříznout konce a škrabkou pomalu a opatrně tvořit širší plátky. Pokud byste chtěli více klasický tvar tenkých špaget, existují speciální škrabky přímo určené pro výrobu zeleninových nudlí, a také spirálovače, ve kterých se dají měnit nástavce což vám umožní dělat různé druhy (ne)těstovin. Základní spirálovač stojí kolem 400 korun, takže se nejedná o nijak nákladnou investici, která se ovšem královsky vyplatí.
S čím je jíst?
Jakmile jsou nudle vyrobené, u vlhčích druhů zeleniny, například u cukety či okurek, je vhodné nudle vysušit kuchyňským ubrouskem. Nudle můžete jíst syrové, jen osolené, opepřené a zakápnuté olivovým olejem. Stejně tak se ale dají vařit. V tom případě je vařte ve vroucí vodě jednu, maximálně dvě minuty, aby se nerozvařily. Náš tip! Šikovné je dělat zeleninové nudle na páře. Vařené těstoviny doporučujeme podávat s rajčatovou omáčkou, s parmezánem a pestem nebo s guacamole. Pro větší barevnost na talíři radíme kombinovat různé druhy zeleniny, třeba cuketu a mrkev nebo pastiňák a červenou řepu. Myslete na to, že v každém jídle by měl být vyvážený obsah živin. To znamená, že k zeleninovým nudlím by měly přijít nějaké bílkoviny, třeba maso či vejce, a také trochu tuku; zkuste k nim tedy vyrobit kešu nebo arašídovou omáčku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketové zelí je výbornou a rychlou alternativou klasického zelí. Jak ho připravit a jak ho zavařit na zimu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 8 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 11 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 13 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Konopné semínko jako superpotravina: Hodí se do salátu i na výrobu skvělého mléka
Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře