Holka u plotny radí: Jak uvařit francouzskou cibulačku? Bez vína se to neobejde!
27. 9. 2021 Vaření
Francouzská cibulová polévka je pojem! Jestli máte chuť dát si k večeři jen něco lehčího, nebo v rámci celého menu volíte ne příliš sytou polévku, je cibulačka to pravé. Jak na ni, aby se povedla a všem chutnala, nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.
Sláva z Ameriky
Francouzská cibulová polévka (francouzsky soupe à l'oignon) je jídlo prastarého původu. Podle portálu Foodtimeline.org si cibuli a cibulovou polévku vychutnávali už staří Římané a Řekové. Francouzská cibulová polévka s chlebem a sýrem ovšem nejvíce připomíná středověké polévky a recept, který známe dnes, je přímým potomkem moderního francouzského bujonu vytvořeného v 17. století. I když se různé cibulové polévky objevovaly také v raných anglických a amerických kuchařských knihách od koloniálních dob až po současnost, světového věhlasu a popularity se „cibulačka“ dočkala až v 60. letech 20. století. Tehdy se totiž ve Spojených státech hodně propagovala francouzská kuchyně, o což se asi nejvíce zasloužila americká kuchařka a propagátorka francouzské kuchyně, Julia Child, autorka knihy Umění francouzské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Skromné jídlo s nádechem exkluzivity
„Cibule je skoro odjakživa v celém světě docela běžná a levná surovina a po staletí byla považována za jídlo chudších lidí. Jelikož se ale také věřilo a později se to též prokázalo, že má cibule posilující účinky, využívala se právě do polévek, a to buď jako součást vývarů či různých zeleninových polévek, tak také jako základ polévky samotné,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého, která dodává, že se dá cibulová polévka uvařit samozřejmě jednoduše a ve skromném stylu, anebo poctivě podle francouzského receptu. „V takovém případě ovšem potřebujete mimo jiné víno a koňak,“ dodává Šárka, která nám dnes představí právě tuhle, slavnostnější, ale originální verzi polévky.
Jak na to?
Na originální francouzskou cibulačku budete potřebovat: 700 g oloupané a na kolečka nakrájené cibule, 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje, 200 ml bílého vína, 2 lžíce koňaku (lze vynechat), 1-2 lžičky třtinového cukru, 1 l silného masového vývaru, sůl, bagetu + olej na potření, sýr Gruyère na dokončení. „Olej a máslo dejte do vhodného hrnce, zahřejte je a cibuli na něm pomalu při nízké teplotě opékejte. Opravdu tomu dejte čas, cibule nemá být ani tmavě hnědá, ani křupavá, správná barva je zlatavě medová,“ říká Šárka a dodává, že by nás nemělo překvapit, že tento proces trvá dlouho, určitě nejméně 20 minut. „Pak cibuli posypte cukrem, promíchejte a malinko zvyšte příkon tepla. Cibule začne díky cukru trochu karamelizovat. Ale musíte ji hlídat, nesmí se spálit,“ vysvětluje Holka u plotny s tím, že následně je potřeba zkaramelizovanou cibuli zalít vývarem a vínem a vařit asi 30 minut. Po této době polévku ochutnejte, dochuťte případně solí, pepřem, eventuálně dalším vínem a opět provařte ještě asi 15 minut. Nakonec přidejte koňak, pokud jej dáváte.
„Mezitím si připravte bagetu k podávání. Plátky bagety dejte na plech a nasucho nechte opékat v troubě při 170 °C asi 20 minut, pak je vyjměte, potřete olivovým olejem, posypte nastrouhaným sýrem a dopečte dozlatova,“ uzavírá Šárka s tím, že cibulačka se podává v hlubokém talíři a na každou porci připadnou jeden či dva plátky bagety se sýrem, které se vkládají rovnou do talíře. Případně se s bagetou a sýrem polévka zapéká, ale vložení do talíře je snazší verze. Jak vidíte, příprava slavné francouzské cibulačky není nic složitého, jen to chce trochu času. Odměnou vám nakonec bude silná, výrazná chuť polévky, kterou si každý zamiluje na první ochutnání!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Holka u plotny radí: Jak připravit nadýchaný a jemný kuskus? Pět minut vám stačit nebude!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29