Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
1. 10. 2021 Vaření
Máte rádi klasické české koblihy? V tom případě vám zachutnají i jejich španělští příbuzní churros. Na rozdíl od těch českých se nepřipravují z kynutého těsta, ale z odpalovaného, které je aspoň rychleji hotové. Ve Španělsku jsou tak oblíbené, že na ně mají speciální podniky zvané churrerías.
Rohaté tyčinky s vroubky
Přestože jde také o smaženou sladkou pochoutku, od našich koblížků se churros liší nejen druhem těsta, ale i tvary. Nejsou totiž kulaté, obvykle mají tvar dlouhých tyčinek s vroubky, mohou se ovšem tvarovat i do podoby kruhů nebo třeba srdíček, často se smaží velké spirály, které se pak lámou na menší kousky.
Churros se vytvářejí pomocí speciálního stroje s tryskou, z níž těsto „vylézá“ právě ve tvaru tyčinek nebo spirál s typickým hvězdicovým průřezem. Tvoření churros se dá ale zvládnout i pomocí cukrářského sáčku s hvězdicovou zdobičkou. Vroubky ovšem nemají churros jen tak pro nic za nic. Umožňují totiž jejich dokonalé prosmažení krásně dozlatova a hlavně dokřupava, zatímco uvnitř je těsto krásně měkké a není ani příliš mastné. Právě vroubkům vděčí churros i za své jméno. Připomínají totiž rohy iberské ovce zvané churra.
Mohlo by vás zajímat
Z Číny nebo z Egypta?
„Koblížky“ mají v oblibě nejen ve Španělsku, ale i v Portugalsku, v Karibiku (třeba na Kubě) a v zemích Latinské Ameriky. I přes jejich popularitu ve španělsky mluvícím světě, svůj původ mají pravděpodobně až v Číně. Podle stránek Scmp.com jsou prý nápadně podobné čínskému dezertu youtiao. Tyto tyčinky známé také jako čínské koblihy nebo čínské olejové tyčinky se smaží i v dalších asijských zemích a do Evropy se prý dostaly díky portugalským mořeplavcům.
Možná ale churros mají podle webu Foodicles.com původ ve starověkém Egyptě. Usuzuje se to podle výjevu z tehdejší pekárny nalezenému v hrobce faraona Ramsese III., na němž připravují v kotli jakési pečivo ve tvaru spirál.
Existuje ale ještě jeden příběh o vzniku churros, v němž místo námořních objevitelů a otroků figurují pastevci: právě ti, kteří na horských pastvinách pásli ovce churra. Protože putovali po kopcích, potřebovali podle knihy Nejlepší světová street food nějaké jednoduché jídlo, které by snadno připravili a ještě se jím v nepříznivých horských podmínkách za chladných večerů trochu zahřáli. Vytvořili si tak jednoduché těsto, které mohli kdekoliv v horách osmažit v rendlíku nebo v pánvi nad otevřeným ohněm. Vzniklý pokrm pak jedli místo chleba. Když pak sešli do údolí, předvedli svůj recept i ostatním, obyčejné chlebové pečivo se začalo vylepšovat, sypat skořicovým cukrem a postupně se churros rozšířily do celého Španělska.
Ať je pravda kdekoliv, churros jsou přímo ideálním zimním pokrmem, který vás zahřeje nejen na těle, ale v sychravých nevlídných dnech hodně potěší i na duši.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší pomoc při kocovině
Churros jsou ve Španělsku, ale i v Latinské Americe oblíbenou pouliční pochoutkou, která se prodává i v pojízdných stáncích. Většinou vám je dají v papírovém kornoutu a v přímo luxusní kombinaci, tedy s horkou čokoládou nebo s čokoládovým krémem, do něhož se tyčinky namáčejí. No uznejte, dokážete si představit lepší dobrůtku na zahřátí než horké smažené tyčinky namočené v lahodné rozehřáté čokoládě? Dáváte-li ale před čokoládou přednost kávě, i to je možné.
Churros jsou báječné i namočené do kávy s mlékem zvané španělsky café con leche. Churros jsou často vylepšené ještě tím, že se obalují ve skořicovém cukru. Bývají i součástí španělské snídaně, hlavně ve svátečních dnech. Tradičně se jedí třeba na Nový rok. Na snídani se většinou servírují samotné, skořicový cukr či čokoláda se podávají zvlášť a každý se může rozhodnout, jak se churros dá. Někdy se jedí i úplně neochucené místo pečiva.
Španělé navíc churros považují i ze nejlepší lék na kocovinu. Takový stánek s voňavými koblížky prý může ranní být záchranou nejednoho flamendra. Pokud by váš mlsný jazýček neuspokojily ani churros s čokoládou a skořicový cukr, nezbývá vám, než se vydat do Peru, Mexika, Argentiny nebo do Chile. Právě tam totiž ještě vylepšenou verzi churros - tyčinky naplněné úžasným mléčným karamelem dulce de leche.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči