Soutěž MasterChef Česko vyhrála Slovenka Besky! Jakým jídlem porotu zaujala?
24. 11. 2021 Vaření
Nemůžu tomu uvěřit! To byla první slova Besky bezprostředně po finále. Ovšem nutno dodat, že sympatická Slovenka měla skvěle nakročeno už od začátku. Jako jasnou favoritku ji vnímal i jeden z porotců, Radek Kašpárek.
Princezna bojovnice
Kulinární příběh „milionové“ Veroniky se začal psát před 27 lety v Banské Bystrici, kde se Besky narodila a vyrůstala, obklopená péčí a skvělým vařením své maminky. Byla to totiž právě Veroničina maminka, kdo pohlednou tmavovlásku přivedl k lásce k „zástěře“. Besky sice po studiích na vysoké škole pracovala v oblasti marketingu a provozovala čerpací stanici, ale k tomu všemu často a ráda vařila a pekla. „Vařím pro svého manžela, kamarádky, pro své blízké, pro každého, komu to chutná. A hlavně peču,“ řekla v medailonku na TV Nova. Vaření pro Besky znamená formu energie, kterou druhým můžete předat na talíři a ti ji mohou přijmout. Pečení je pro ni zase vášeň, v níž spojuje svoji kreativitu s něčím delikátním. Dorty pak považuje za malá umělecká díla. Do soutěže MasterChef se přihlásila, aby, jak říká, zjistila, co vydrží. A že toho není málo bylo zřejmé i v průběhu soutěže. Nikoli bezdůvodně ji porotce Radek Kašpárek Besky v jednom díle označil za „princeznu bojovnici“. Nebylo to vůbec daleko od pravdy. Veronika nejen, že se skutečně probojovala do finále, ale nakonec také zvítězila.
Mohlo by vás zajímat
Nadějná Michelinka?
Sympatická Slovenka začínala v soutěži s jídlem, které na první pohled může působit obyčejně. Přesto Besky „vystřihla“ pirohy tak fantastické, že porotu uchvátila. Nejinak tomu bylo i v dnešním finále, při němž Veronika zaujala tři známé tuzemské šéfkuchaře tříchodovým menu inspirovaným pohádkou Malá mořská víla. Jako předkrm servírovala okouna s fáší v mangoldu, kefírovou omáčkou s koprovým olejem a gelem z červené řepy. Hlavní chod byla hovězí svíčková s krevetovým tatatrákem a nokem a jako dezert Besky připravila mangovou pěnu s crumblem a průsvitnou karamelovou krustou. Pěna měla znázorňovat to, jak se malá mořská víla proměnila na pěnu po neopětované lásce, karamel reprezentoval čistotu lásky a crumble vzpomínky na pevninu. Odkaz k pohádce byl jednoznačný.
Pohádkový milion a titul MasterChef Česko 2021 si nakonec jako vítězka Besky také po zásluze odnáší. V začátku soutěže o Besky porotce Radek Kašpárek řekl, že před ním možná stojí budoucí MasterChef Česko. Špičkový michelinský šéfkuchař se nespletl. Besky, která se donedávna věnovala provozování čerpací stanice, může nyní vlévat energii místo do aut do lidí, a to v podobě fantastického jídla. Jak sama říkala v úvodním medailonku na TV Nova, jejím malým snem by bylo mít čerpací stanici s bistrem, větší sny pak míří k vlastní kavárně. Možná to ale dotáhne ještě dál. Pneumatiky a vůně benzínu byly totiž kdysi pomyslnou startovní čárou pro vznik pozdějších luxusních michelinských hvězd, když v roce 1904 vydal André Michelin svoji první publikaci, určenou motoristům. A od pneumatik až k „Michelinovi“ by to Besky mohla nakonec dopracovat i v budoucnu. Každopádně to bude jízda!
TIP
TIP
TIP
TIP
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
MasterChef Česko: Připravte pro přátele či na oslavu ty nejlepší jednohubky!
Michelinská hvězda: Víte, co přesně znamená a které české restaurace ji mají?