Pomelo v kuchyni: Připravte si tohle citrusové ovoce na asijský způsob!
30. 1. 2022 Životní styl
Hvězda na citrusovém nebi – pomelo – chutná podobně jako grapefruit, ale je sladší. Pokud jste tohle ovoce ještě nezkusili, pak je právě nejvyšší čas. Pomelo lze jíst samotné jako svačinu nebo ho v receptech můžete použít jako náhradu jiných citrusových plodů. Je také vynikajícím doplňkem salátů.
Odkud k nám cestuje
Podle webu essen-und-trinken.de se kříženec pomeranče a grapefruitu pěstuje v asijských zemích, ale také v Izraeli a Jihoafrické republice. V závislosti na odrůdě má pomelo zelenou nebo žlutou a hladkou slupku. Svým tvarem připomíná hrušku. Dužina je nažloutlá až světle červená a chutná sladce, sladkokysele až mírně nahořkle. Medové pomelo, které pochází z jižní Číny, má – jak název napovídá – sladší chuť než ostatní. U všech citrusových plodů je mezi slupkou a dužinou různě silná bílá vrstva. U pomela však může být tato vrstva silná až 4 cm. Pomelo není žádný drobeček: jeden plod může vážit 0,5 až 1,5 kg! Koupíte ho v běžných supermarketech, většinou je zabalené ve smršťovacích obalech a v malých síťkách. Zralé plody poznáte podle mírně zvrásněné a matné slupky. Obvykle mají i sladší chuť. Ujistěte se, že je pomelo těžké. Stejně jako u většiny citrusových plodů to znamená větší množství ovocné šťávy.
Mohlo by vás zajímat
Vitaminy, minerály a málo kalorií
Pomelo vydrží několik dní při pokojové teplotě a několik týdnů v chladničce. Pokud nemůžete nebo nechcete sníst celé pomelo najednou, nechte na dužině blánu, zabalte ovoce do potravinářské fólie a uložte ho do lednice. Takhle vydrží i několik dní. Jak se dočtete na webu healthline.com, tyto citrusy mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na vitamin C a draslík, obsahují bílkoviny a vlákninu. Pomelo je taky plné antioxidantů, které pomáhají předcházet poškození buněk volnými radikály. Pomelo je zdravým a jedinečným doplňkem vašeho jídelníčku! Podává se jako ovocná svačinka, může být součástí ovocných salátů, řady dezertů, smoothie, koktejlů a pomazánek. Poměrně často s ním setkáme v asijských receptech. Jeden takový vám taky představíme.
Dušená zelená asijská zelenina s pomelem
Na skvělý veganský pokrm si připravte: 2 červené chilli papričky, 300 ml mrkvové šťávy, 2 lžíce sezamových semínek, 30 g čerstvého zázvoru, 3 stonky citronové trávy, ½ svazku koriandru, 800 ml vody, 300 g mražených fazolí, sůl, 150 g cukrového hrášku, 250 g mraženého hrášku, 130 g skleněných nudlí, 400 ml kokosového mléka, pepř a ¼ většího pomela. Jak na to? Očistěte 1 chilli papričku a nakrájejte ji nadrobno. Šťávu z mrkve a chilli dejte do hrnce a svařte na sirup. Sezamová semínka opékejte na pánvi bez tuku, dokud nejsou voňavá. Zázvor nakrájejte na plátky, citronovou trávu na 5 cm dlouhé kousky. Zbývající chilli papričku vydlabejte. Otrhejte listy koriandru ze stonků a dejte je stranou, silné stonky nahrubo nasekejte. Přiveďte k varu 800 ml vody se zázvorem, citronovou trávou, stonky koriandru a chilli papričkou a 15 minut mírně vařte. Fazole vařte 8 minut ve vroucí osolené vodě. Opláchněte je, osušte a zbavte slupek. Hrášek omyjte, očistěte. Bylinkový vývar přelijte přes síto a slijte. Odložte stranou 6 plátků zázvoru. Vývar přiveďte k varu, přidejte hrášek, cukrový hrášek a nudle a 5 minut mírně povařte. Zbylý zázvor nakrájejte na proužky. Do hrnce přidejte kokosové mléko, zázvor a fazolky, přiveďte k varu a dochuťte solí a pepřem. Listy koriandru nasekejte nahrubo. Pomelo oloupejte, dužinu zbavte slupky a rozkrájejte. Směs posypte koriandrem, pomelem a sezamovými semínky. Pokapejte sirupem z mrkve a chilli. Podávejte s rýží nebo pečivem.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Poznejte tajemství citrusů: Co v nich je pro nás zdravé a které druhy se dají vypěstovat doma?
Jídelníčky slavných: Aktivista Leonardo DiCaprio nabádá fanoušky k veganství
Odhalte tajemství oblíbené asijské rybí omáčky. Hodí se nejen na skvělé jarní závitky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19