Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
1. 2. 2022 Vaření
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské či italské kuchyni. Ty holandské jsou ale jiné a spíš připomínají krokety. Většinou jsou kulaté, mohou mít ale i podobu malých špalíčků. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř trochu mazlavé a nebojte se, hořké, jak jejich název napovídá, vůbec nejsou.
Tak trochu holandské tapas
Kuličky Bitterballen u nás nejsou tak známé, jde vyhlášenou o nizozemskou specialitu, kterou ovšem každý musí při návštěvě této země ochutnat. Občas na ně narazíte i v jiné zemi často v horském středisku, jsou totiž výbornou dobrůtkou k drinku, když se vrátíte promrzlí ze sjezdovky. Jejich název by v překladu (bitter znamená v angličtině hořký) mohl napovídat, že budou hořké. Nenechte se ale zmást, původ jejich názvu je někde úplně jinde. Kuličky jsou totiž součástí tzv. bittergarnituur. Tak se v Nizozemsku označují různé pochutiny, které se v barech či restauracích podávají k alkoholickým nápojům, aby se vám po nich příliš nemotala hlava. Holandská obdoba španělských tapas sestává většinou z nejslavnějšího holandského sýru goudy, různých salámků, malých vaječných rolek a samozřejmě z bitterballen. Nabízejí se jako předkrm nebo jako občerstvení k pivu, vínu a hlavně ke speciálním lihovinám označovaným jako bittery. Tyto alkoholické nápoje se vyznačují hořkou chutí, kterou jim dodávají určité byliny. Pijí se před jídlem jako aperitiv nebo na trávení jako digestiv. Právě jimi se Nizozemsko hodně proslavilo, neboť Nizozemci dali světu gin, jemuž se zpočátku dokonce říkalo „holandská kuráž“. Kromě ginu se mezi bittery řadí i Campari nebo nahořklé bylinné likéry jako je Becherovka.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít zbytky masa
Bitterballen si dnes většinou lidé dávají v hospodách nebo v restauracích, podle stránek Thedutchtable.com je ale ještě na počátku 20. století hospodyňky s oblibou připravovaly doma. Byly totiž ideálním řešením, jak využít zbytky masa z předchozího dne. Pravé a původní bitterballen se dělají s hovězího masa, postupně se ale začaly objevovat i verze s kuřecím či telecím masem nebo s houbami či zeleninou pro vegetariány. Základem originálních bitterballen je dlouze dušené maso, které se zahustí jíškou tak, aby se dosáhlo hodně husté směsi. Maso se dusí ve vývaru s cibulí a muškátovým oříškem. Do některých verzí se dává i aromatičtější koření, třeba karí, a někdy také zelenina, většinou mrkev. Husté ragú se nechá vychladnout, dokud neztuhne a pak se z něj tvarují kuličky o průměru 3-4 cm. Ty se nakonec obalí ve strouhance a vajíčkách a smaží dozlatova. Hotové bitterballen se podávají s mističkou kvalitní pikantní hořčice a někdy i s hranolky pro případ většího hladu.
Pravé holandské
V Nizozemsku koupíte již hotové bitterballen v každém obchodě. Tady vám nezbyde, než si je udělat sami. Jejich příprava je ovšem jednoduchá. A navíc, pokud jich ukoulíte větší množství, můžete si je klidně zamrazit na později. Jak tedy na přípravu bitterballen? Budete potřebovat: 8 lžic másla, 120 g hladké mouky, 700 ml hovězího vývaru, 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky, 1 malou nasekanou cibuli, 250 g mletého hovězího masa, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku černého pepře, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/2 hrnku hladké mouky na obalení, 3 rozšlehaná vejce, 1 šálek strouhanky a rostlinný olej na smažení. Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním plameni. Pak přidejte po troškách a za stálého šlehání mouku a šlehejte, dokud nevznikne hustá kaše. Pomalu do ní zašlehejte hovězí vývar. Vzniklá omáčka by měla být hladká, ale stále poměrně hustá. Omáčku několik minut povařte, poté přidejte nasekanou petrželku, cibuli a mleté hovězí maso a dobře promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Masovou směs přendejte do nějaké misky či krabičky a uložte na několik hodin do chladničky, dokud omáčka neztuhne. Z masové směsi tvarujte menší kuličky. Použijte malou naběračku na zmrzlinu, snáze tak získáte pokaždé stejné množství masa. Kuličky obalte nejprve v mouce, pak ve vejcích a nakonec ve strouhance. Masové kuličky rozložte na plech vyložený pečicím a dejte chvíli chladit. Do velké pánve nalijte dostatečné množství oleje a zahřejte jej na 190 °C. Kuličky v něm postupně smažte dozlatova, mělo by to trvat asi 4 až 5 minut. Bitterballen podávejte pokud možno horké, jsou tak nejlepší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit okurkové závitky? Hodí se k letnímu občerstvení i pro sváteční stůl
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací