Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mátová lázeň na odvykání kouření, voda na vlasy a jiné recepty pro zdraví, krásu i do kuchyně s využitím bylinek.

BYLINKY  jsou opravdu krásným příkladem spojení člověka s přírodou. Pomáhají už po staletí lidem s jejich trápením, jsou milými společníky a voňavou útěchou. Říká se, že jejich působení je oproti syntetickým preparátům mírné a neškodné. Ale to, že rostlina není jedovatá neznamená, že ji můžete užívat stále a ve velkém množství. Většinu léčivek je nutné používat s rozmyslem. Při správném zacházení mohou opravdu pomáhat a jsou velkým obohacením při přípravě různých jídel.

Bylinky si můžete snadno vypěstovat v květináči na parapetu. Pokud se o ně budete dobře starat, určitě vám poslouží a vlastnoručně vypěstované vám udělají radost. Problém s nedostatkem místa vám pomůže vyřešit například bylinkový hrnec. Na malé ploše pak můžete pěstovat i několik druhů

BAZALKA

V LÉČITELSTVÍ: Je vyhledávána pro velký obsah silic, tříslovin, minerálních látek a vitamínu C. Povzbuzuje chuť k jídlu a působí proti nadýmání. Stimuluje činnost žaludku i odbourávání tuku a celkově zlepšuje metabolismus.

V KUCHYNI: Na rozdíl od jiných druhů bylinek bazalka ztrácí hlavně sušením svou typickou vůni. Aby jste ji uchovali déle, buď ji zmrazte, nebo ji naložte do oleje. Takto si bazalku uchováte beze změny téměř půl roku. V kuchyni bazalku využijete při přípravě pesta a v receptech nejen Italské kuchyně.

ŠALVĚJ

V LÉČITELSTVÍ:  Pokud vás přepadne rýma, kašel, nachlazení, chřipka a jiné nemoci dýchacích cest, čaj ze šalvěje výrazně podpoří vaše tělo v boji proti „vetřelcům“. Nálev ze šalvěje je výborný jako kloktadlo při bolesti v krku. Stimuluje trávení a funkci žlučníku. Nálev má celkově uklidňující účinky na náš organismus například při nespavosti, stresu a nervovém vypětí.

V KUCHYNI: Šalvěj použijte při přípravě jehněčího a telecího masa, divočiny, do různých nádivek, sekaných, na ryby i do zeleninových jídel. Šalvěj je výborná k přípravě ochucených octů, olejů a másel.

MÁTA

V LÉČITELSTVÍ:  Nedá se jen tak něčím nahradit a je nenáročná na pěstování. Pití a inhalace mátového nálevu působí jako uklidňující prostředek při stresu, bolesti hlavy, při nespavosti a pocitu napětí. Máta nám dokáže zvednout náladu. Pokud si dopřejeme mátový čaj po jídle, například, když je nám těžko od žaludku, už za krátkou chvíli pocítíme příjemnou úlevu.

V KUCHYNI: Mátou můžeme ochutit různé saláty, pečeně, ryby, dresinky a omáčky. Mátou zdobíme ovocné a jiné poháry a drinky. Z máty si můžeme připravit i likér.

PETRŽEL

V LÉČITELSTVÍ: Petrželová nať obsahuje vitamíny A,B,C,E – jedna polévková lžíce petržele pokryje dvě třetiny denní spotřeby vitamínu C. Rostlina obsahuje minerální látky a stopové prvky, jako jsou draslík, vápník, fosfor, mangan a železo. Mangan podporuje čištění jater. Pravidelné užívání rovněž snižuje krevní tlak. Pomáhá při nemocech ledvin a močového měchýře

V KUCHYNI: Jemně nasekanou petržel přidávejte do jídel až nakonec. Tepelnou úpravou ztrácí cenné vitamíny. Hladká petržel je bohatší na vitamíny než petržel kadeřavá. V lednici ji déle uchováte, když petržel pokropíte vodou a vložíte do mikrotenového sáčku. Můžete ji taky velmi snadno zmrazit. Petržel je oblíbená hlavně při přípravě polévek, smetanových a houbových omáček, sekaných mas, nádivek a na zdobení chlebíčků, salátů a různých lahůdek.

PAŽITKA

V LÉČITELSTVÍ: Pokud si chceme celkově posílit trávicí systém, je dobré před každým hlavním jídlem důkladně rozžvýkat jednu lžičku čerstvě nasekané pažitky. Pažitka obsahuje mnoho vitamínu C, vápník a hořčík. Snižuje krevní tlak a má blahodárné účinky na ledviny

V KUCHYNI: Pažitka ochutí zeleninu, saláty, tvarohy, pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky, polévky maso i chléb s máslem

TYMIÁN

V LÉČITELSTVÍ: Působí proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku, mírní kašel, ale pozor, ve velkých dávkách není prospěšný. Odvar z tymiánu se nedoporučuje v těhotenství, při problémech se štítnou žlázou a srdeční slabosti. Odvar z tymiánu můžete použít rovněž ke kloktání při bolestech v krku. Odvar z tymiánu přidaný do koupele podporuje krevní oběh a zlepšuje stav pokožky a vlasů.

V KUCHYNI: Tymián vydrží i dlouhé vaření. Hodí se do omáček, zeleninových salátů, k ochucení kysaného zelí, rýžových pokrmů, těstovin, zvěřiny i drůbeže

LIBEČEK

V LÉČITELSTVÍ: Čaj z libečku má močopůdné účinky a tím čistí krev (těhotné ženy by se měly čaji z libečku vyhnout). Libeček zvyšuje vylučování soli z těla, rozpouští hleny při nachlazení, má pozitivní vliv na činnost srdce a špatnou činnost žlučníku. Podporuje vylučování trávicích šťáv.

V KUCHYNI: Libeček má zajímavou chuť připomínající celer. Je velmi výrazný, proto by se měl používat v menším množství. Sušený libeček často přijímá vlhkost z prostředí, proto ho skladujte v dobře uzavíratelných nádobách na tmavém místě. Čerstvý kořen se dá upravovat jako zelenina například do polévek. Využít se dají i semena libečku k ochucování jídel, nebo při přípravě bylinných likérů. Brambory vařené s libečkem mají fantastickou chuť.

MÁTOVÁ lázeň na odvykání kouření

Mátu nasekejte na větší kousky, použijte ji tolik, aby jste naplnili pětilitrovou láhev. Mátu vložte do láhve volně, moc ji neutlačujte. Mátu trhejte před rozkvětem. Pak mátu spařte necelými pěti litry vody. Po 10ti minutách sceďte do nádoby a ještě jednou zalijte pěti litry horké vody. Získáte deset litrů lázně, ve které mátu louhujte ještě alespoň 2 hodiny. Už nescezujte. Směs i s rostlinami nalijte do vany, přidejte 10 lžic mořské soli a 20 litrů vody o teplotě 45°C. V lázni setrvejte co nejdéle, nedbejte, že se voda postupně ochlazuje. Mátové výpary, které se uvolňují, intenzívně inhalujte.

Čistící  pleťová voda  z  PETRŽELE

3 lžíce nasekané zelené púetrželky, 1 lžička nasekané máty. Bylinky přelijte 250 ml horké vody a nechte louhovat 30 minut. Sceďte. Používejte na čištění pleti. Vždy si připravte čerstvý výluh.

MÁTOVÁ voda na vlasy i na pleť

Jednu hrst máty, dva šálky vody a jeden šálek vinného octa nechte 10 minut mírně povařit a pak slijte. Vodu lehce vetřete do vlhkých vlasů. Máta dodá vlasům lesk, hebkost a pružnost. Koupel se 100 g máty vám osvěží a vyčistí pleť.

ZDRAVÝ KŘEN

Plátky čerstvého křenu posypte cukrem a nechte vylouhovat šťávu, užívejte 3x denně lžíci při onemocnění průdušek v době chřipek i na čištění krve.

BYLINKOVÉ máslo s libečkem, petrželkou a meduňkou

250 g změklého másla,1/2 svazku zelené petrželky, 2 špetky soli, 4-6 lístků libečku, 4-6 lístků meduňky.

Postup: Změklé máslo dejte do misky, přidejte nasekané bylinky a důkladně promíchejte. Máslo zabalte do potravinářské folie a nechte vychladit. Podávejte k tmavému chlebu,nebo k masu.

MÁTOVÝ sirup

2 díly nasekané máty,1 díl medu,1 díl vody

Postup: Do teplé vody dejte med a míchejte, až se med rozpustí. Voda by neměla být příliš horká! Do rozpuštěného sirupu vmíchejte nasekanou mátu. Sirup můžete použít samostatně, do čaje, nebo na přípravu drinku .

Ananasový dezert s BAZALKOU

500 g ananasu nakrájeného na kousky, 10 lístků bazalky, 200 ml ananasového džusu

Postup: do mísy dejte nakrájený ananas, bazalku a vše zalijte džusem. Promíchejte a nechte alespoň 20 minut v lednici. Rozdělte do misek a podávejte.     

Smetanový tvaroh s TYMIÁNEM

150 g tvarohu,150 g smetanového sýra, 2 prolisované stroužky česneku, 3 snítky tymiánu / lístečky /, 2 špetky soli, 2 špetky mletého pepře,1 špetka sušeného oregána

Postup: Všechny ingredience dejte do mísy a prošlehejte. Nechte v lednici 2 hodiny odpočinout. Podávejte nejlépe s čerstvým chlebem.    

Telecí kotlety na ŠALVĚJI

6 telecích kotlet bez kosti, 6 plátků parmské šunky, 12 lístků šalvěje, 4 lžíce másla,1 citrón, 200 ml bílého suchého vína, 6 špetek soli, 6 špetek mletého pepře, 4 lžíce hladké mouky

Postup: Kotlety lehce naklepejte, osolte, opepřete, na plátek položte lístek šalvěje, plátek přeložte a spolu s lístkem šalvěje sepněte plátek párátkem, nebo kouskem špejle. Kotlety poprašte hladkou moukou. V kastrolu rozehřejte máslo a kotlety z obou stran opečte dozlatova. Z každé strany přibližně 3 minuty. Pokapejte citrónovou šťávou a vyndejte na talíř. Do kastrolu přidejte víno a vařte, až se víno z poloviny zredukuje. Vložte zpět kotlety, jen prohřejte a hned podávejte.Nejlépe s rýži.     

  

Komentáře

ZDENKA

25. 1. 2016 09:08

mám ráda bylinky:-):-/:-/:-/:yes::-K

vezounek

4. 1. 2013 19:10

to jsou skvělé rady:-))

eva hubova eva hubova

2. 1. 2013 16:35

Moc hezký článek:yes::yes:

suslajda suslajda

30. 12. 2012 19:03

:-K:-Kúžasný článek bylinky pěstuji na zahrádce, doma přes zimu mi to moc nejde:-S

Ivana Ch

30. 12. 2012 16:45

Bylinky mám moc ráda, mám štěstí že je mohu pěstovat na zahrádce, mám daleko víc druhů než jsou tady. Moc hezký článek:yes::yes::yes:

pipre pipre

30. 12. 2012 16:16

Vynikající článek:-K:-K O bylinky a jejich léčivé účinky se zajímám hodně dlouho. Jen se mi nějak nedaří je pěstovat tak, jak bych chtěla v mých panelákových podmínkách. :yes::yes:

zizala zizala (moderátorka)

30. 12. 2012 15:52

:-O:-K:-K Úžasný článek :yes::yes: Bylinky pěstuju a používám v kuchyni často :-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více