Prvomájový sirup z květů třešní je možná lepší než polibek. Jeho příprava je navíc snadná
29. 4. 2022 Vaření
Je tu první máj, lásky čas a kromě toho, že nás „hrdliččin zve ku lásce hlas“, tak všechny ženy touží po polibku pod rozkvetlou třešní, aby neuschly. Až tedy pod nějaký strom zamíříte, utrhněte si větvičku s bílými či růžovými kvítky domů. Nejenže omamně voní, ale dají se využít i na vaření. My jsme z nich zkusili udělat sirup!
Třešňové květy jsou také jedlé
Když se řekne jedlé květy, většinou si vybavíme pampelišky, sedmikrásky nebo třeba levanduli. Víte ale, že jíst se dají i květy některých ovocných stromů, třeba jabloní, trnek, meruněk nebo třešní a višní. Právě drobné růžové či bílé kvítky si spojujeme s tím původním českým svátkem všech zamilovaných, který se slaví 1. května. Jednou z hlavních tradic tohoto dne je polibek pod rozkvetlou třešní, která ženě zajistí, že bude celý příští rok krásná a přitažlivá. Pokud zrovna nemáte kolem sebe nikoho, kdo by vás líbil, dopřejte si vůni třešňových květů trochu jiným způsobem a připravte si z nich nějakou dobrotu.
Mohlo by vás zajímat
Květový čaj s vůní jara
Třešňové květy mají sladkou, ovocnou chuť, někdy i lehce nakyslou, která se podobá chuti samotných třešní. Lehce připomínají také vůni růží. Záleží i na druhu třešně, z níž budete květy sbírat. Často se využívají jako jedlé květy z japonské třešně sakura, které mají vůni a chuť lehce připomínající mandle. V Japonsku se dokonce říká, že pokud mladí manželé vypijí v den své svatby odvar z třešňových květů, přinese jim to štěstí. Pro jejich příjemné aroma jsou květy třešní vynikající do čajů, třeba společně s dalšími květy. Stačí je jen přelít vroucí vodou a nechat asi 15 minut louhovat. Kvítky si můžete nasušit do zásoby a jarním voňavým čajem si pak budete moci zlepšit náladu i v čase podzimních a zimních plískanic.
Cukrové třešňové kvítky místo bonbonů
Květy třešní mají ale i další možnosti využití. Dají se sušit a pak používat k ozvláštnění různých dezertů nebo je zkuste vhodit do octa a získat tak zajímavé voňavé dochucovadlo do mnoha salátů. Ty nádherně dozdobí i samotné květy, navíc z nich můžete připravit i netradiční sladkou pochutinu místo bonbonů – kandované třešňové květy.
Jak na ně? Očištěné a omyté kvítky potřete vaječným bílkem, který je trochu zjemní a zvláční. Pak je posypejte moučkovým nebo případně jemným vanilkovým cukrem. Použít můžete i krupicový, pak se na květech vytvoří efektní krystalky. Důležité je, aby květy byly dobře obalené. Poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte sušit při pokojové teplotě na nějakém místě, kde není průvan. Po asi 4 dnech získáte krásně voňavé bonbony, které využijete i jako neobvyklou dekoraci na dorty. My jsme ale vyzkoušeli něco jiného, sirup z třešňových květů!
Mohlo by vás zajímat
Voňavý růžový sirup s vůní třešní
Květy třešní na tento sirup sbírejte jen nezaprášených oblastech, dál od cesty. Máte-li vlastní zahrádku, je to ideální. Na sirup pak budete potřebovat: 2 šálky vody, 2 šálky cukru, 1-2 šálky okvětních lístků třešní, několik malin pro růžovou barvu sirupu (můžete použít i mrazem sušené neboli lyofilizované), případně bobulovité ovoce k podávání.
Postup: Zahřívejte cukr a vodu v hrnci tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí a roztok nezačne vřít. Omyté květy třešní vložte do vysterilované sklenice, zalijte je sirupem a nechte přes noc v chladu louhovat. Pak sirup sceďte do sterilizované láhve a uchovávejte jej v chladničce. Ze sirupu pak uděláte vynikající limonádu, kterou při podávání můžete zpestřit mraženým ovocem. Sirup si ale vychutnáte třeba i místo javorového na lívancích. Ty pak navíc ozdobte třeba kandovanými květy a zamilovanou májovou svačinku máte hotovou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy: Sedmikrásky krásně zdobí, pampelišky zkuste do salátu
Polévka jako součást hlavního chodu i samostatné jídlo: Jaký druh máte nejraději?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 14 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Osvěžující limonáda z levandule: Domácí chuťovka, kterou budete chtít znova