Netradiční zavářky a vložky do polévek: Zkusili jste kapří knedlíčky, masový puding nebo bylinkové kapání?
24. 5. 2022 Vaření
Polévky v mnoha podobách, a vývary především, do jídelníčku dětí neodmyslitelně patří. Připadá vám, že vaříte pořád dokola ty samé? Originální zavářky a vložky do polévek vám rozšíří repertoár!
Pokaždé jiný vývar
Zavářky a vložky do polévek jsou perfektním způsobem, jak udělat obyčejný vývar atraktivnější. Jaký je mezi nimi rozdíl? Pojďme si nejdříve vysvětlit trochu teorie.
- Zavářka se do polévky přímo zaváří, tedy neupravuje se zvlášť. Mezi zavářky patří např. nudle, písmenka, kapání, knedlíčky, noky nebo vejce.
- Vložka do polévky se připravuje zvlášť a vkládá se do talíře až při servírování, nebo se podává samostatně. Patří sem např. celestýnské nudle, svítky, smažený hrášek, krutony apod.
Mohlo by vás zajímat
Blýskněte se netradiční polévkou
Klasickým vývarem s nudlemi nebo játrovými knedlíčky jistě neurazíte, ale chcete-li překvapit rodinu či návštěvu něčím netradičním, vyzkoušejte neokoukané zavářky a vložky, které udělají vývar výjimečný a pokaždé trochu jiný. Použít je můžete do masových, zeleninových i rybích vývarů.
Morkové knedlíčky
Na morkové knedlíčky použijte uvařený morek, nejlépe ještě teplý. Na morek ze 2 kostí potřebujete 1 žloutek, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíci nasekané petrželky, špetku muškátového oříšku, trochu soli a pepře. Jak na to?
Morek protlačte přes síto, abyste se zbavili případných úlomků kostí. Smíchejte se žloutkem, petrželkou, strouhankou a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Je-li směs moc řídká, přidejte ještě trochu strouhanky. Chcete-li morkové knedlíčky nadýchané, ušlehejte z bílku tuhý sníh a do směsi jej opatrně vmíchejte. Z hmoty vytvarujte malé knedlíčky, které povařte 4 – 5 minut ve vroucí vodě, sceďte a následně přidejte do polévky. Knedlíčky můžete povařit přímo v polévce, ale může se stát, že se vývar zakalí.
Kapří knedlíčky
Na 4 porce kapřích knedlíčků vhodných do rybího nebo zeleninového vývaru budete potřebovat 200 g syrového kapřího masa bez kostí, 1 vejce, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, strouhanku, sůl a pepř. Jak na to?
Rohlík nakrájejte na malé kostičky, namočte na 10 minut do mléka a přebytečné mléko vymačkejte. Kapří maso pomelte na masovém strojku, přidejte rohlík, vejce, petrželku, špetku soli a pepře. Podle potřeby zahustěte trochou strouhanky, ale jen tolik, aby šly tvarovat malé knedlíčky. Ty povařte 3-4 minuty ve vroucí vodě, nebo přímo v polévce.
Mohlo by vás zajímat
Masový puding
Do této netradiční polévkové vložky zužitkujete zbytky pečeného telecího, hovězího nebo kuřecího masa. Na 4 porce potřebujete 80 g nadrobno nakrájeného pečeného masa, 3 vejce, 50 g másla + kousek na vymazání formy, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 1 lžíci nadrobno nakrájené petrželky, 2 lžíce strouhanky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku. Jak na to?
Rohlík nakrájejte na malé kostičky, namočte na 10 minut do mléka a přebytečné mléko vymačkejte. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Maso důkladně promíchejte se žloutky, rohlíkem, změklým máslem, petrželkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Opatrně vmíchejte sníh z bílků a hmotu rozprostřete do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Formu postavte do hrnce s vodou tak, aby voda dosahovala do ¾ výšky formy a nechte vařit asi 30 minut. Masový puding vyklopte, nakrájejte na menší kousky a přidejte do horké polévky.
Bylinkové kapání
Voňavá zavářka se hodí do jakéhokoli vývaru. Na vylepšení 4 polévek potřebujete 60 g hladké mouky, 1 vejce, 5 lžic mléka, 1 lžičku kerblíku nebo petrželky, ½ lžičky pažitky, ½ lžičky libečku, špetku muškátového oříšku, soli a pepře. Jak na to?
Mléko prošlehejte vidličkou s vajíčkem, přidejte mouku, bylinky nasekané na co nejmenší kousky, muškátový oříšek, sůl a pepř. Těstíčko by mělo být tekuté. Pokud tomu tak není, přidejte ještě trochu mléka. Polévku přiveďte k varu a těstíčko do ní pomocí hrubého struhadla nebo cedníku pomalu „kapejte“. Polévku ihned zamíchejte, aby se kousky neslepily. Kapání povařte 1-2 minuty.
Mohlo by vás zajímat
Bavorské masové taštičky
Masové taštičky nejen ozvláštní hovězí či vepřový vývar, ale také díky nim bude polévka sytější. Na 1 porci stačí 2-3 taštičky, ingredience v receptu vyjdou na přibližně 4 porce.
Na těsto budete potřebovat 200 g hladké mouky, 1 velké vejce, špetku soli a 2 lžíce studené vody. Na náplň si připravte 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 vejce, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 150 g čerstvého špenátu, trochu oleje, špetku muškátového oříšku, majoránku, sůl a pepř. Jak na to?
Těsto zpracujte rukama z mouky, vejce a špetky soli. Postupně přidávejte po malých lžičkách vodu a vypracujte hladké těsto, které nechte 1 hodinu v lednici odpočinout. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, špenát na menší kousky. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek a po chvilce mleté maso. Lehce osolte, opepřete, ochuťte majoránkou a muškátovým oříškem a nechte maso ze všech stran zatáhnout. Přidejte špenát a nechte vydusit vodu. Směs nechte pár minut vychladnout a přimíchejte do ní vejce. Těsto vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něj menší kolečka. Můžete použít skleničku o průměru cca 5 cm obrácenou dnem vzhůru. Do středu kolečka dejte trochu masové náplně, kolečko přeložte na polovinu a pomocí vidličky přimáčkněte okraje. Taštičky vložte do vroucí vody, vařte 3-4 minuty a sceďte. Servírujte na talíře, kde je zalijete polévkou nebo samotným vývarem.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Zdroje informací:
chefkoch.de
kniha Česká hospodyně
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Jak poznat čerstvého kapra a který kus je ten nejchutnější? Na velikosti záleží!
Jak zahustit polévky, zlepšit jejich chuť a zvýšit výživnost? Skvěle je doplní nudle, noky, knedlíčky, kapání, svítky či krutony
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami