Dokonalé osvěžení: Jak na domácí zmrzlinový dort? Přípravu zvládnete do čtvrthodinky i bez speciální výbavy
6. 7. 2022 Vaření
Dorty vůbec nemusí být jen pečené. Je parné léto a na oslavě nebo posezení s přáteli není nic lepšího než domácí zmrzlinový dort. Lahodné osvěžení bude v záplavě dalšího jídla vítanou změnou.
Jak na zmrzlinové dorty
Zmrzlinové dorty mohou mít různou podobu. Může se jednat o čistě navrstvenou zmrzlinu oblíbeného druhu do dortových forem. S tvorbou zmrzlinového dortu si ale můžete i pohrát. Můžete mu dát základ z těsta, na které navršíte různé druhy zmrzliny. Navrch samozřejmě patří dekorativní ozdobení. Máme pro vás inspirace, jak si takový dort (jako vidíte na úvodním obrázku) připravit.
Mohlo by vás zajímat
Co si rozmyslet předem
Než se pustíte do přípravy zmrzlinového dortu, je třeba si rozmyslet, jak by měl být velký. Jestli ho budete připravovat do obvyklé velké formy (průměr 26, případně 24 cm), ta by se ale pak měla vejít do mrazáku. Na to je třeba předem myslet a udělat si místo. Pokud tolik místa nemáte, vyplatí se zvolit menší dortovou formu (22 nebo 18 cm). Myslete vždy na to, aby forma byla rozevírací. Zmrzlinový dort pak krásně vyndáte.
Mohlo by vás zajímat
Jak vytvořit korpus
V případě korpusu si můžete zvolit, jestli ho chcete připravovat, nebo to mít bez starostí a koupit korpus hotový. Domácí si můžete připravit třeba nepečený a vzít ho ze základu pro cheesecake. Pro přípravu nepečeného základu pro cheesecake navlhčete dortovou formu trochou vody. Potom dno i boky vyložte potravinářskou fólií tak, aby nikde nebyly hrboly ani sklady.
Na korpus budete potřebovat vždy rozmixované sušenky a máslo v poměru 100 g sušenek, 40 g povoleného másla. To platí v případě máslových sušenek a třeba i Lotusek. Jinak můžete použít třeba Esíčka, Derby, nebo jiné oblíbené sušenky. Těch může být v poměru k máslu o trochu víc, v principu se hmota nesmí drolit. Můžete přidat i namleté ořechy, v tom případě uberte množství sušenek. Sušenky rozdrobte v míse, přidejte máslo a dejte dohromady velmi dobře držící hmotu. Tu napěchujte na dno formy a dejte formu na půl hodiny do ledničky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit zmrzlinové vrstvy
Na zmrzlinové vrstvy můžete využít hotové zmrzliny, když jsou navíc v akci, bude cena za suroviny v dortu přijatelnější. Ideální je použít alespoň dvě, ideálně tři různé barvy a příchutě. Skvěle vypadá třeba právě čokoládová, jahodová a citronová. Připravit si ale můžete i domácí zmrzlinu. Po odležení korpusu vyndejte formu z ledničky a naneste vybrané příchutě zmrzliny.
Máte-li levnější zmrzliny, obvykle ani není potřeba je předem nechat povolit a můžete je na sušenkový základ navršit hned. U kvalitnějších zmrzlin, které obsahují méně našlehaného vzduchu nechte zmrzlinu chvíli venku, dokud nezměkne, a pak ji navrstvěte na dort. Takto dejte dort zmrazit, nebo jej ještě dozobte ovocem a až pak dejte zamrazit. Možné je obojí. Jen nedávejte dort do mrazničky i s případnými bylinkami.
První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…
Podávání dortu
Před podáváním vyjměte dort z mrazničky a opět platí, že pokud je z kvalitnější zmrzliny, bude potřebovat chvilku, aby změkl a dal se krájet. Pokud jste zvolili levnější verzi, je obvykle možné dort krájet hned. Jestli jste nezdobili dort předem, teď je na to ta pravá chvíle. Dejte nahoru šlehačku, ovoce, nebo třeba jedlé květy. Krásně vypadají například omyté a odkapané sedmikrásky. Kterékoliv květiny použijete, by měly být z čistého prostředí (ideálně z vlastní zahrady). Přece jen je budete jíst.
Celý zmrzlinový dort můžete ozdobit také hoblinkami čokolády. Při krájení si pomožte tím, že nůž předem namočíte do horké vody. Jednotlivé porce se lépe oddělí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?
Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Jde to snadno, rychle a zdravě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29