Výživa kojící matky ovlivňuje zdravý vývoj miminka. Přidejte mu do koktejlu živin ryby, ořechy i mléčné výrobky
24. 8. 2022 Životní styl
Kvalita mateřského mléka je pro zdravý vývoj miminka klíčová a ovlivňuje ji především pestrá a vyvážená strava matky při kojení. Ta by měla obsahovat všechny potřebné vitamíny, minerální látky, bílkoviny, zdravé tuky i sacharidy. Některé potraviny, i v té nejlepší kvalitě, však mohou dítěti způsobit trávicí obtíže. Neznamená to ale, že je musíte z jídelníčku vyřadit preventivně.
Vitamíny, minerální látky a další živiny
Mateřské mléko obsahuje veškeré výživné a ochranné látky, které miminko potřebuje v prvním půl roce života, po němž se začíná s prvními příkrmy. Proto je velmi důležité přizpůsobit jídelníček matky tak, aby byl bohatý na všechny nezbytné živiny bez nutnosti přidání doplňků stravy. Které živiny to jsou? Portál healthline.com zaměřený na zdravou výživu doporučuje pravidelný přísun živin obsažených v potravinách podle následující tabulky.
Nezapomínejte ani na zvýšený příjem tekutin, nejlépe čisté vody, neslazených čajů a vodou ředěných ovocných šťáv.
Živiny |
Potraviny, ve kterých se nachází |
Bílkoviny |
maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny |
Zdravé tuky |
mořské ryby, ořechy, semínka, olivový olej, tučné mléčné výrobky, avokádo, vejce |
Sacharidy |
brambory, rýže, ovesné vločky, pečivo, těstoviny, jáhly, pohanka, kuskus, quinoa |
Vitamín A |
rybí tuk, ryby, játra, maso, žloutek, mléko, mrkev, paprika, rajče, dýně, batáty, meruňky, broskve |
Vitamín B1 |
ryby, vepřové maso, pšeničné klíčky, semena, ořechy, luštěniny, droždí |
Vitamín B2 |
maso, játra, mléko a mléčné výrobky, vejce, houby, špenát, kapusta, ovesné vločky, droždí, ořechy |
Vitamín B6 |
maso, játra, ryby, droždí, sýr, sója, brambory, banány |
Kyselina listová (vitamín B9) |
listová zelenina, chřest, brokolice, květák, červená řepa, hrášek, jahody, maliny, pomeranč, hrozny, droždí, ořechy, luštěniny, obiloviny |
Vitamín B12 |
maso, vnitřnosti, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce |
Vitamín C |
paprika, petržel, kapusta, brokolice, zelí, pomeranč, grep, broskve, kiwi |
Vitamín D |
rybí tuk, tresčí játra, ryby, žloutek |
Vápník |
mléko a mléčné výrobky, luštěniny, listová zelenina, tofu |
Železo |
maso, mořské plody, ořechy, luštěniny, listová zelenina, sušené ovoce |
Zinek |
maso, luštěniny, ořechy, mléčné výrobky, |
Jód |
ryby, mořské plody, mořské řasy, jodizovaná sůl |
Selen |
ryby, mořské plody, krůtí maso, ořechy, semínka, celozrnné potraviny |
Hořčík |
ořechy, semínka, pšeničné klíčky, brambory, celozrnné potraviny |
Mohlo by vás zajímat
Zvýšení energetického příjmu
Laktace zvyšuje energetický příjem ženy o 400 – 500 kcal za den. Pokud matka svůj příjem energie nenavýší, díky kojení se může pozvolna zbavit kil nabraných v těhotenství, což je známý vedlejší efekt. Nikdy by však tato snaha o snížení váhy neměla být na úkor výživy dítěte. Proto je při kojení důležitá především kvalita potravin, než jejich zvýšené množství.
Co nejíst a nepít při kojení?
Až na samozřejmý zákaz pití alkoholu, energetických nápojů a většího množství kávy neexistuje důvod, proč vyřazovat z jídelníčku jakékoli kvalitní potraviny. Každé dítě na aktuální složení mateřského mléka reaguje zcela individuálně a jen zkoušení a čas ukáže, které potraviny mu nedělají dobře. Po nich může mít do následujících 12 hodin problém s nadýmáním a tím spojenou bolestí bříška, průjmem nebo mohou způsobit alergickou reakci v podobě kopřivky nebo ekzému. Mezi časté alergeny patří jahody, citrusy, rajčata, kravské mléko a některé koření, ale není žádným pravidlem, že tato reakce nastane právě u vašeho miminka.
Kvůli vysokému obsahu rtuti by se kojící maminky měly vyhýbat některým rybám, u kterých např. Státní zdravotní ústav ČR zaznamenal vyšší koncentraci látky negativně ovlivňující nervový systém a vývoj dítěte. Jsou to štika, candát, bolen, makrela, mečoun, některé druhy tuňáka a žralok. Máte-li ověřený zdroj kvalitních ryb, nemusíte se bát například pstruha, lososa, kapra nebo sardinek. Spoustu potřebných živin dostanete do mateřského mléka lososem se zeleninou a kuskusem. V tomto pokrmu jsou zastoupeny téměř všechny složky potravy, které miminko potřebuje.
Mohlo by vás zajímat
Příklad jídelníčku kojící maminky
Snídaně
Ovesná kaše s ořechy a sušeným ovocem
Celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou
Vaječná omeleta s hráškem, sýrem a celozrnným pečivem
Celozrnné cereálie s jogurtem a banánem
Dýňový muffin s tvarohovým krémem
Celozrnné pečivo se sardinkovou pomazánkou
Tvarožník s lesním ovocem
Svačina
Salát z listové zeleniny s ořechy nebo semínky
Sýrové prkénko s celozrnným pečivem
Mrkvový salát s jablkem, rozinkami a ořechy
Tvaroh ochucený ovocem nebo domácí marmeládou
Celozrnné sušenky se sušeným ovocem
Pečené batátové hranolky s jogurtovým dipem
Mrkvovo-ořechový koláč
Oběd
Těstoviny s lososem a špenátem
Pečené kuře na kořenové zelenině s rýží
Dušené hovězí se špenátem a bramborovým knedlíkem
Kapustové karbanátky s bramborem
Krůtí stehno na mrkvi s rýží
Nudle s mákem a tvarohem
Králík na smetaně s knedlíkem
Večeře
Brambory zapečené s pórkem, sýrem a kvalitní šunkou
Pstruh s bramborovou kaší
Kuskus se zeleninou
Krémová zeleninová polévka
Pohankové rizoto s vepřovou panenkou
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou
Červená čočka nakyselo s vejcem
Zdroje informací:
healthline.com
szu.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Budete si vybírat a kupovat domácí pekárnu? Poradíme, podle čeho se orientovat při rozhodování
Jakmile se začnete zajímat o domácí pekárny, zjistíte, že je jich na trhu veliké množství. Některé si jsou navzájem dost podobné, jiné se od těch… Číst více
Jak rychle a snadno oloupat i vydlabat velkou dýni? Když víme, jak na to, půjde to mnohem lépe, než by se dalo čekat
Goliáš sice na pohled působí nepřemožitelně, ale chce to pouze správnou techniku. Když ho osprchujeme a osušíme, přeneseme ho do kuchyně raději v… Číst více
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Fazole jsou ceněné pro obsah látek důležitých pro naše zdraví. Mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny, proto jsou oblíbenou surovinou naší kuchyně.… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Jak vyklopit bábovku z formy? Použijte osvědčené triky našich babiček a určitě se bábovka podaří
Bábovek je velké množství, určitě máme z čeho vybírat. Navíc chutě lze ještě měnit a doplňovat kakaem, přidáním oříšků a kokosu, rozinek, strouhaných… Číst více
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Na rozpouštění používáme obvykle čokoládu na vaření, ale oblíbené jsou i čokoládové kousky (pecičky, pecky). Koupíme je ve specializovaných… Číst více
Skvělé tipy na oblíbené chuťovky pro návštěvu: Jak rychle připravit slané pohoštění z listového těsta
Listové těsto si můžeme připravit i doma, ale přiznejme si, úžasné na tomto těstě je právě to, že ho koupíme už hotové. Není na škodu mít vždy… Číst více
Jak péct kynuté moučníky? Když dodržíme jednoduchý postup, budou dokonalé
Dobroty z kynutého těsta Moučníky z kynutého těsta připravujeme ze surovin podle vybraného receptu a mezi nimi nikdy nechybí kvasnice. Ty však do… Číst více
16 receptů s králičím masem: Vybírejte mezi českou klasikou či luxusní úpravou
V tomto článku vám představíme 16 osvědčených receptů, ve kterých hraje králičí maso hlavní roli. Těžko zvolit, který je nejlepší. Nechte se tedy… Číst více
Jak upéct úžasný jablečný perník? Je krásně vláčný, plný ořechů a rozinek. Skvěle chutná s čokoládovou polevou
Jablečná perníková buchta je velmi rychlým moučníkem. Stačí si připravit několik surovin, včetně nastrouhaných jablek (ať už se slupkou nebo bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 4 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 7 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 18 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 21 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41