Holka u plotny radí: Jak na třený biskupský chlebíček podle Marie-Janků Sandtnerové? Recept z roku 1936 nezklame
10. 10. 2022 Vaření
Máte chuť na tradiční poctivý moučník, který se s úspěchem peče léta? Pak zkuste biskupský chlebíček podle receptu slavné prvorepublikové kuchařky a cukrářky, Marie-Janků Sandtnerové.
Historie biskupského chlebíčku
Jak už jsme psali v našem dřívějším článku, ačkoliv dříve býval tento moučník spojen s vánočními svátky, dnes už se biskupský chlebíček, podobně jako vánočka, peče v mnoha domácnostech po celý rok a stejně jako jiné druhy ovocných chlebíčků je oblíbený pro snadnou přípravu. Pokud bychom pátrali přímo po původu biskupského chlebíčku, dostal se k nám zřejmě z Německa a i jeho název je odvozen z německého slova Bischofsbrot.
Tento ovocný chlebíček se v Německu a v Rakousku pekl pravidelně v klášterech během různých křesťanských svátků, nyní se tradičně připravuje na svátek svatého Mikuláše. A protože byl svatý Mikuláš biskupem, říká se chlebíčku biskupský. Český a německý chlebíček si jsou hodně podobné, ten český se liší jen tím, že se většinou polévá čokoládovou polevou. Když máte dobrý recept a těsto samotné není moc sladké, pak se pořádná vrstva čokolády na chlebíček krásně hodí. Sušené ovoce zase dodá příjemnou šťavnatost a oříšky křupavost.
Mohlo by vás zajímat
Recept na biskupský chlebíček
Nejslavnější z provorepublikových kuchařek a cukrářek, Marie-Janků Sandtnerová, má na svém kontě mnohé nezapomenutelné knihy a recepty. Jedna kniha ale mezi všemi vyniká, a to je slavná Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů. Právě z této skoro sto let staré kuchařky jsem čerpala i já. Byla jsem zvědavá, zda lze podle tak starého receptu péct i dnes, zda spolu všechny suroviny budou "hrát" pěkně dohromady.
A ono to funguje. I když je dnes máslo zřejmě jiné než tehdy a i mouka nemá možná stejné vlastnosti. Každopádně, podle Sandtnerky, jak se roky knížce i autorce říkávalo, můžete směle péct pořád. Alespoň tento chlebíček dopadl na výbornou.
Recept jsem si jen množstvím surovin přizpůsobila velikosti mé formy, originální předpis najdete ve fotogalerii níže, já jsem použila o něco více surovin. Následující recept je tedy na velikost formy 31x11 cm. Formu používám třeba na tento domácí toustový chléb. Teď ale pojďme ke sladkému pečení.
Na třený biskupský chlebíček podle Marie-Janků Sandtnerové budete potřebovat: 100 g másla, 110 g cukru, 6 vajec, kandované ovoce (směs), rozinky, sekané mandle, citronovou kůru a 210 g hladké mouky. Na dokončení: čokoládu a kandovanou pomerančovou kůru.
Postup: V míse umícháme do pěny změklé máslo, moučkový cukr, žloutky, trochu nastrouhané citronové kůry a vše důkladně utřeme. Pak přidáme rozinky, mandle, kandované ovoce a kůru (množství dle chuti) a nakonec zlehka vmícháváme mouku a sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané chlebíčkové formě v předem vyhřáté troubě při 190 stupních. Zkoušíme špejlí, zda už je hotovo. Jakmile špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven suchá, okamžitě chlebíček vyndáváme.
Necháme vychladnout a obrátíme spodní částí nahoru (viz fotogalerie). Poté polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout. Obrátíme zpět a znova polijeme rozpuštěnou čokoládou a hned posypeme kandovanou pomerančovou kůrou. Jakmile čokoláda ztuhne, můžeme krájet a podávat.
Moje tipy:
- Chlebíček v troubě hlídejte a hlavně jej nepřepečte, aby nebyl vysušený.
- Čokoládová poleva a dostatek cukru v těstě zajistí vláčnost. O tu se ostatně postarají i rozinky a kandované ovoce.
- Aby byl chlebíček politý skutečně ze všech stran, je potřeba to dělat nadvakrát. Postup najdete ve fotogalerii.
- Takto upečený a čokoládou uzavřený hclebíček vydrží dlouho čerstvý.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Budete si vybírat a kupovat domácí pekárnu? Poradíme, podle čeho se orientovat při rozhodování
Jakmile se začnete zajímat o domácí pekárny, zjistíte, že je jich na trhu veliké množství. Některé si jsou navzájem dost podobné, jiné se od těch… Číst více
Jak rychle a snadno oloupat i vydlabat velkou dýni? Když víme, jak na to, půjde to mnohem lépe, než by se dalo čekat
Goliáš sice na pohled působí nepřemožitelně, ale chce to pouze správnou techniku. Když ho osprchujeme a osušíme, přeneseme ho do kuchyně raději v… Číst více
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Fazole jsou ceněné pro obsah látek důležitých pro naše zdraví. Mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny, proto jsou oblíbenou surovinou naší kuchyně.… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Jak vyklopit bábovku z formy? Použijte osvědčené triky našich babiček a určitě se bábovka podaří
Bábovek je velké množství, určitě máme z čeho vybírat. Navíc chutě lze ještě měnit a doplňovat kakaem, přidáním oříšků a kokosu, rozinek, strouhaných… Číst více
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Na rozpouštění používáme obvykle čokoládu na vaření, ale oblíbené jsou i čokoládové kousky (pecičky, pecky). Koupíme je ve specializovaných… Číst více
Skvělé tipy na oblíbené chuťovky pro návštěvu: Jak rychle připravit slané pohoštění z listového těsta
Listové těsto si můžeme připravit i doma, ale přiznejme si, úžasné na tomto těstě je právě to, že ho koupíme už hotové. Není na škodu mít vždy… Číst více
Jak péct kynuté moučníky? Když dodržíme jednoduchý postup, budou dokonalé
Dobroty z kynutého těsta Moučníky z kynutého těsta připravujeme ze surovin podle vybraného receptu a mezi nimi nikdy nechybí kvasnice. Ty však do… Číst více
16 receptů s králičím masem: Vybírejte mezi českou klasikou či luxusní úpravou
V tomto článku vám představíme 16 osvědčených receptů, ve kterých hraje králičí maso hlavní roli. Těžko zvolit, který je nejlepší. Nechte se tedy… Číst více
Jak upéct úžasný jablečný perník? Je krásně vláčný, plný ořechů a rozinek. Skvěle chutná s čokoládovou polevou
Jablečná perníková buchta je velmi rychlým moučníkem. Stačí si připravit několik surovin, včetně nastrouhaných jablek (ať už se slupkou nebo bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Upečte si domácí toustový chléb a ušetřete. Tenhle je nadýchaný a chutná božsky
Holka u plotny radí: Křehké jablečné rohlíčky obalované ve vanilkovém cukru provoní celý dům a velmi snadno se připravují
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 4 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 7 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 18 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 21 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na třený biskupský chlebíček podle Marie-Janků Sandtnerové? Recept z roku 1936 nezklame
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová učila hospodyňky vařit skromně i nápaditě