Norimberské klobásky: Jak nejlépe připravit a vychutnat si hit adventních trhů v Německu? Chuti pomůže zelí, víno i cibule
1. 12. 2022 Vaření
Milujete atmosféru předvánočních trhů a dobroty, které tam můžete ochutnat? U nás frčí trdelník, ve Vídni třeba pečené kaštany a v Norimberku jsou za hvězdy malé bílé klobásky. Opečené na grilu a podávané v malých bagetkách obložené kysaným zelím jsou přímo luxusní.
Klobásy pouze z Norimberka
Norimberská klobáska patří k nejslavnějším německým pokrmům, proslavila Norimberk ve světě a je dokonce nejstarší klobáskovou specialitou na světě. Těchto bílých klobásek si tam cení natolik, že si pro ně vydobyly i ochranou známku (chráněné zeměpisné označení CHZO), takže se pod názvem norimberské smějí prodávat pouze ty pocházející přímo z města Norimberk. Klobásky jsou přitom v německém Bavorsku, kde Norimberk leží, jedním z oblíbených pokrmů a vyrábějí jich tolik druhů, že srdce každého milovníka uzenin tu musí zaplesat. Bavorské bratwursty (tak se místním klobásám říká) jsou vyhlášené a vyrábějí se v různých tvarech, velikostech i barvách.
Mohlo by vás zajímat
Vyrobené podle speciální receptury
Ty norimberské jsou ale specifické. Jsou totiž poměrně malé a navíc ochucené speciální směsí bylinek. Jejich velikost je přesně daná a norimberské klobásky smějí navíc připravovat pouze norimberští řezníci podle chráněné receptury. Na jejich výrobu se používá pouze kvalitní vepřové maso, které se namele nahrubo až na středně hrubo a pak se ochutí solí, pepřem a majoránkou.
Právě směs koření a vyšší nároky na kvalitu surovin dělají místní klobásky výjimečnými. Někdy se přidává i nové koření, muškátový květ, citronová kůra, římský kmín, kardamom a zázvor. Norimberk se totiž již ve středověku nacházel na křižovatce obchodních cest, takže se sem dostaly i různé exotické druhy koření, s nimiž místní řezníci a uzenáři mohli experimentovat. Ostatně dějiny norimberských klobás sahají údajně až do 14. století a milovali je i takoví velikáni jako třeba Albrecht Dürer nebo Johann Wolfgang Goethe.
Klobáska, kterou protáhnete klíčovou dírkou
Na norimberských klobáskách je rovněž zvláštní, jak jsou malé. Jejich rozměr je dokonce přesně daný – musí měřit 7-9 centimetrů a jejich tloušťka nesmí přesáhnout 2 cm. Pravá norimberská klobáska by pak měla vážit mezi 20 a 25 g. Právě k velikosti klobás se váže mnoho příběhů. Klobásky údajně byly tak malé, aby se daly prostrčit klíčovou dírkou vězňům v místní věznici nebo pocestným, kteří dorazili k branám města již po setmění. Hostinští je také klíčovou dírkou propašovávali hostům, jež přišli již po zavírací době.
S klobáskami se pojí i trochu prozaičtější příběh, který osvětluje, proč jsou klobásky tak chutné. Již v minulosti byl totiž v Norimberku kladen velký důraz na kvalitu uzenin. Na počátku 14. století bylo dokonce vydáno nařízení, podle nějž se museli místní klobásky vyrábět jen z vepřové panenky a přísně se kontrolovalo, zda se dodržuje receptura a složení masa. Pokud se zjistilo, že je uzenina nekvalitní, automaticky skončila v místní řece Pegnitz. Protože se ale na takových klobáskách moc nevydělávalo, vymysleli řezníci speciální malé klobásky, jejichž výroba se mnohem víc vyplatila.
Nejlepší jsou na grilu a se zelím
Slavné malé klobásky se věrny svému názvu bratwurst (Brat znamená pečeně) opékají na grilu, nejlépe na otevřeném ohni z bukového dřeva, což jim dodává úžasnou chuť a vůni. Snadno je ale opečete i na pánvi nebo v troubě pod grilem. Vzhledem k jejich velikosti jim stačí jen pár minut, aby byl pěkně dozlatoba. Mohou se ovšem vařit i ve víně nebo ve vývaru z octa a cibule jako mnichovské klobásy. Nejčastěji se k nim podává zelí, ale mohou být i s hořčicí a křenem. Jako příloha se k nim hodí třeba typické lesklé bavorské preclíky, často se servírují i s lehkým bramborových salátem bez majonézy podobným tomu vídeňskému. Zajímavostí rovněž je, že na talíři se podávají obvykle v sudém počtu, pokud si je ale dáte na trhu do housky či bagety, dostanete do ní klobásky tři.
Zdroje informací:
Norimberk.info
Howe-nuernberg.de
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak pěstovat novozélandský špenát, čtyřboč. Způsoby jeho využití
Německá bílá klobása vznikla díky kocovině! Jak tuhle delikatesu uvařit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Historie preclíků: Původně měly připomínat ruce sepjaté k modlitbě. Dnes se podávají k pivu!