Jídelní rozmary slavných: Herec Danny DeVito rád vaří, těstoviny si připravuje vlastní čerstvé a umí to dokonale!
23. 12. 2022 Historie a zajímavosti
Kulaťoučký herec s italskými kořeny lásku k jídlu na první pohled nezapře, má ji v genech. Proto překvapí, že v 60. letech coby příznivec hnutí hippies propadl vegetariánství a poté se stal vyznavačem makrobiotické stravy. Dnes už ale zase dobrým steakem nepohrdne.
Chvíli byl vegetarián
K vegetariánství a makrobiotické stravě ho v roce 1968 přivedl nedostatek peněz. Tehdy hrál v divadle ve Filadelfii a společně s dalšími hereckými kolegy bydleli dohromady v jakési „komuně“. „Nikdo neměl peníze. Když ji přišel plat, všichni jsme se vrhli do kuchyně,“ řekl v rozhovoru pro heated.medium.com.
Jak uvedl, živili se především neloupanou hnědou rýží a fazolemi, doplněné zeleninou a sezamovou pastou tahini nebo japonským umeboshi (švestky ume nakládané v mořské soli spolu s listy rostliny shiso).
Mohlo by vás zajímat
Ryby má rád od dětství
Jakmile herec dostal příležitost v newyorských divadlech a finačně si polepšil, vrátil se k rybám a masu. Jak sám říká: „Jsem z New Jersey, takže jsme pořád chytali ryby. Můj otec chodil k řece nebo stál na molu u Atlantského oceánu dole v Asbury a chytal všechny druhy skvělých ryb.“
Rád chodí do dobrých restaurací, vždy má ale doma dost surovin, aby mohl pohostit nečekané návštěvy. Ryby si připravuje sám. A to úplně jednoduše – rybu nebo její filety obalí v marinádě z olivového oleje, česneku a soli a pepře a dá na gril.
Ve filmu Batman se vrací mu scénář dokonce předepisoval sníst syrovou rybu. Danny s tím neměl problém: „Mám rád sushi. A ta ryba byla opravdu čerstvá.“
Asi nepřekvapí, že Danny si rád vaří i na natáčení. V jeho přívěsu jsou vždy zásoby olivového oleje, česneku, bylinek a samozřejmě těstovin.
Domácí těstoviny al pangratto
„Jednoduchý, krásný a rustikální pokrm pochází ze San Fele v oblasti Basilicata v jižní Itálii. Jde o těstoviny s pangrattatem (křupavou strouhankou), ale já jsem přidal ingredienci, která je pro tento region jedinečná – sladké sušené papriky známé jako peperone crusco, které se sbírají, věší a suší a odedávna jsou nedílnou součástí mnoha místních jídel. Je radost je jíst.“
Pokud si chcete pochutnat na čerstvých těstovinách jako známý herec, budete potřebovat:
- 400 g semolinové mouky z tvrdozrnné pšenice, plus další na poprášení
- 1 kg zralých rajčat
- 6 stroužků česneku
- olivový olej
- 2 celé sušené papriky
- 100 g strouhanky z kvalitního pečiva
- extra panenský olivový olej
Příprava čerstvých těstovin
A jak na to? Mouku dejte do velké mísy, uprostřed udělejte důlek a postupně vidličkou vmíchejte 200 ml vlažné vody, dokud se nespojí. Rukama hněťte 10 minut, nebo dokud nebude těsto vláčné a hladké, ale ne lepivé (v případě potřeby přidejte trochu mouky navíc). Přikryjte a nechte 30 minut odpočívat.
Těsto rozdělte na čtvrtiny (kousky přibližně o hmotnosti 50 g), každý kousek srolujte do dlouhého hada a nakrájejte na asi 2,5 cm nugety. Každý kousek srolujte do tvaru mini klobásky a poté třemi prsty pevně přitlačte a přetáhněte těsto směrem k sobě, aby vznikly tři zřetelné důlky se špičatými konci. Odložte na moukou vysypaný tác.
Jednoduchá omáčka
Jak připravit omáčku? Rajčata blanšírujte 45 sekund ve velkém hrnci s vroucí vodou. Opatrně je vyjměte děrovanou lžící do mísy s ledovou vodou, poté je oloupejte, zbavte slupky a nahrubo nakrájejte.
Oloupejte a nakrájejte nadrobno 4 stroužky česneku a vložte je do velké nepřilnavé pánve se 3 lžícemi olivového oleje. Dejte na střední teplotu a smažte, dokud se nerozvoní, ale nezhnědnou.
Přidejte nakrájená rajčata, přiveďte k varu a nechte asi 45 minut vařit. Dochuťte mořskou solí a černým pepřem.
Na pangrattato rozpulte a zbavte jadřinců sušené papriky a dejte je na nepřilnavou pánev na střední teplotu se 3 lžícemi olivového oleje. Vařte 5 minut nebo do změknutí, poté je vyjměte na prkénko a nakrájejte nadrobno.
Zbylý česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, poté ho 1 až 2 minuty smažte na rozpáleném oleji.
Přisypte strouhanku a smažte ji ještě 1 až 2 minuty, dokud nezezlátne a nezkřehne, pak přidejte nakrájenou papriku a promíchejte.
Těstoviny vařte ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou 3 minuty nebo dokud nejsou al dente. (Pokud se vám nechce doma vyrábět vlastní těstoviny, použijte kvalitní semolinové penne, farfalle, fusilli či rigatoni a uvařte je podle návodu.) Těstoviny vložte do omáčky, přidejte pořádnou dávku vody na vaření, aby se uvolnily, a zakápněte extra panenským olivovým olejem.
Těstoviny rozdělte na talíře a na každý dejte velkou hrst pangrattata. Podávejte s listovým salátem ochuceným kvalitním balzamikovým octem.
Zajímavost na závěr: Danny DeVito umí svou lásku k jídlu i dobře prodat. Spolu s hereckým kolegou Gergem Clooneym obchoduje s italským citronovým likérem limoncello. Impulsem k tomu byla jejich společná večeře v jedné italské restauraci, kde tohoto lahodného nápoje vypili „trochu víc.“
Zdroje informací:heated.medium.com a www.jamieoliver.com.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Tenistka Serena Williamsová je „chegan“, veganka, která neodolá tomuhle kuřeti s česnekem
Jídelní rozmary slavných: Sharon Stoneová pro krásnou postavu nepije alkohol a miluje lososa na asijský způsob
Strouhanka jako pověstná třešnička na dortu: Dokonale dochutí těstoviny, dá grády řízku a lze z ní připravit i falešný parmazán
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Tom Hanks tak miluje řeckou kuchyni, že si otevřel vlastní restauraci a takhle tam dělá souvlaki
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Jídelní rozmary Roberta Redforda: U jídla si čte a nikdy neodolá tomuhle vláčnému pekanovému koláči