Valašská lepiduša: Bramborová specialita s mákem a povidly potěší milovníky sladkého a vyjde na pár korun
4. 1. 2023 Vaření
Máte rádi bramborovou kaši? A co si ji tak jednou připravit ve sladké verzi? Právě na této neobvyklé úpravě brambor je založena valašská lepiduša. I když možná o zas tak zvláštní spojení nejde – vždyť s mákem se jí i bramborové šišky a povidla se zase mažou na placky.
Sladká bramborová kaše
Lepiduša je jedním z typických pokrmů ze starých časů, který se v dobách dávno minulých s oblibou připravoval na Valašsku. Byl ovšem znám i na Slovensku jako bramborová kaše s moukou, již se říkalo také fučka. Zbožňovaly jej hlavně děti a oceňovaly i maminky. Vždyť tato bramborová kaše dokázala snadno a levně nasytit spoustu hladových krků v chalupě, a protože byla sladká, zůstaly po ní jen vylízané talíře.
Mohlo by vás zajímat
Lepiduša nebo škubánky?
Lepiduša se připravuje tak trochu jak škubánky, které se rovněž často podávají s mákem. I v případě lepiduše se k uvařeným bramborám přidává mouka. Jen se pak z hmoty netvarují škubánky, ale směs se nechává v kašovité podobě. Právě díky přimíchání mouky do pokrmu je kaše trochu lepivá, což zřejmě dalo pokrmu jeho název. Na Valašsku se taková bramborová směs s moukou nazývala i netyja. Ta byla známá nejen na Valašsku, ale i na Hané nebo na Slovácku a podávala se buď jako škubánky nebo jako kaše smíchaná s povidly a posypaná mákem.
Bramborová kaše s moukou
Nastavování kaše moukou bylo vůbec ve staročeské kuchyni běžné, což dokládají pokrmy jako zapražená kaše nebo specialita zvaná kocmrda, jež se v minulosti vařila na Slovácku nebo v severních Čechách. Ta se ale nepodávala nasladko, ale dochucovala česnekem a sádlem nebo navíc škvarky. A protože staročeské pokrmy měly často spoustu variant, ani s lepidušou to nebylo tak jednoduché. V některých domácnostech na Valašsku se totiž dědí recept na slanou lepidušu, v níž brambory doplňují fazole.
My vám dnes ale představíme sladkou variaci.
Recept na valašskou lepidušu
Lepiduša je vynikajícím rychlým pokrmem, když nemáte čas vyvářet nebo když vám doma spíž zeje prázdnotou. Navíc uspokojí i chutě na něco sladkého. A jak ji připravit?
Budete potřebovat: 1 kg brambor (nejlépe varný typ C), 25-30 g hrubé mouky, povidla, cukr, máslo, mák a sůl.
Postup: Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do mírně osolené vody doměkka. Klidně je můžete i trochu rozvařit. Vodu neceďte, ihned do ní přisypejte hrubou mouku, šťouchadlem ji zapracujte do brambor a dobře promíchejte. Pokud by bylo vody hodně, část slijte. Část umíchaných brambor rozetřete na talíře, pomažte oslazenými povidly a pokropte rozpuštěným máslem. Na povidla pak rozetřete druhou vrstvu brambor a povrch posypejte mákem, cukrem a pokropte máslem.
Náš tip: Povidla můžete také dochutit skořicí, případně naředit a ovonět trochou rumu. Na posypání sladké bramborové kaše se výborně hodí i strouhaný perník.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Poklady staročeské kuchyně: Připravte si dokonalé škubánky s mákem!
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 13 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 22 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma škubánky: Je libo sladké s mákem nebo slané se slaninou?
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči