Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromné vaření: Znáte kocmrdu? Levný staročeský pokrm z brambor překvapí úžasnou chutí. A vyjde jen na pár korun
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Jídelníček našich předků byl poměrně prostý, i z toho mála, co měli, ale dokázali vykouzlit přímo delikatesy. V době současného zdražování není od věci se některými pokrmy našich předků inspirovat. Kocmrda patří tak trochu k polozapomenutým specialitám, určitě se ale vyplatí ji vyzkoušet.

Jednoduché pokrmy z brambor

Říká se, že v jednoduchosti je krása a dalo by se to přenést i na jídlo. I obyčejná jídla z pár surovin vás dokážou uchvátit svou chutí a můžou být klidně i z tak obyčejných ingrediencí, jako jsou brambory. Ty byly za starých časů důležitou součástí jídelníčku, hlavně v chudých podhorských oblastech. Nejčastěji se připravovaly na loupačku a podávaly jako příloha k mnoha polévkám, už tehdy se z nich ale, aby byla nějaké změna, připravovaly různé speciality, třeba placky, bramboráky nebo třeba škubánky. Když se smíchaly se zelím, vznikl jihočeský kočičák nebo také lepenice, v kombinaci s pohankou se na Valašsku servírovaly jako kontrabáš.

Kocmrda místo bramborové kaše

To kocmrda byl pokrm ještě mnohem prostší než předchozí dva. Jde totiž vlastně jen o šťouchané brambory, ovšem vydatně dochucené česnekem a kořením a zahuštěné jíškou na sádle. Právě chuť mouky smažené na sádle dělá pokrm výjimečným. Kocmrda je specifická i pro použité koření – chuť jí totiž dodává kombinace kmínu a nového koření. A pokud by se sádlo nahradilo olejem, klidně by tento pokrm uspokojil i kdejakého vegetariána.

Kocmrda je vynikající i sama o sobě

Kocmrda se dá podávat na mnoho způsobů. Nyní jí můžete nahradit klasickou bramborovou kaši a servírovat ji třeba k řízku nebo k uzenému kolenu či vepřové pečeni. Naši předkové si ovšem pochutnávali často jen na ní samotné. Roli samostatného pokrmu díky výrazné chuti a sádlu zastane s přehledem. Pokud by vám samotné sádlo nestačilo, na kocmrdě se báječně vyjímají i dokřupava osmažené škvarečky. Pro svěží dojem ji stačí jen posypat zelenými bylinkami nebo jarní cibulkou a rychlá a levná večeře je na světě.

Kocrmda nejen moravská

Kocmrda je doložena na Slovácku i na Slovensku a zřejmě ji vařili i v severních Čechách. Slovo komcrda se ale používalo ve valašském nářečí a označoval se tak úlisný člověk. Souvislost se samotným jídlem ale známá není. Občas se můžete setkat i s výrazem kocmrnda, recept je ale stále vždy stejný. A jak tedy kocmrdu připravíte?

Budete potřebovat: 500 g brambor, 2 stroužky česneku, ½ lžičky drceného kmínu, sůl, 1 lžíci sádla, 1 lžíci hladké mouky (lze ale použít i hrubou, která dodá pokrmu trochu jinou konzistenci) a 1 mocca lžičku mletého nového koření a 1 lžičku octa.

Postup: Oloupané brambory nakrájejte na menší kousky a spolu s oloupaným česnekem a kmínem uvařte v menším množství osolené vody do měkka. Mezitím rozpusťte v kastrůlku větší lžíci sádla, do něj nasypejte mouku a osmahněte voňavou jíšku. Zakápněte ji lžičkou octa a posypejte mletým novým kořením. Brambory vařte tak dlouho, až se vyvaří voda (proto je dobré ji dát opravdu málo) a rozšťouchejte je i s prolisovaným česnekem šťouchadlem. Klidně ale můžete kousky brambor ponechat, aby pokrm nevypadal jako kaše. Pak do brambor vmíchejte jíšku, ochutnejte a případně dochuťte solí nebo ještě kapkou octa. Přiklopte pokličkou, nechte asi 15 minut odstát a můžete podávat.

Zdroje informací:
Slovník nespisovného jazyka valašského

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

6. 10. 2022 22:40

:-?:-?:-? Tak je to Kocrmda nebo Kocmrda :-?:-?:-?
"Kocrmda nejen moravská. Kocmrda je doložena na Slovácku....... Slovo komcrda se ale používalo ve valašském nářečí....."

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Naposledy jste si prohlédli