Pěny s čokoládou nebo ovocem jsou lehké a nadýchané: Tento dezert si zamilujete
Pěna lehká jako obláček - to je dezert, který se proslavil po celém světě hlavně ve své čokoládové podobě. K její přípravě potřebujeme ruční elektrický šlehač, abychom do směsi vmíchali co nejvíce vzduchových bublinek.
Máte chuť na něco osvěžujícího, lehkého a nadýchaného ke kávě? Pěna je ideální volbou. Její výhodou je, že do ní můžete zapracovat to, co máte rádi - ovoce, čokoládu, oříšky nebo karamel. Poradíme vám, jak si pěnu připravíte.
Mohlo by vás zajímat
Pěna, připravená z bílkového sněhu
Bílky by měly být z vajec, starých aspoň 5 dnů, aby nebyly příliš husté:
- Bílky šleháme s cukrem, ale musíme počítat s tím, že sníh není tak pevný. Vhodnější je šlehat bílky ve vodní lázni - sníh vydrží i do druhého dne.
- Na jeden bílek počítáme 55 g krupicového cukru, který zašleháváme do bílků postupně - jinak bude jeho šlehání trvat déle.
- Správně ušlehaný sníh je pevný, lesklý a udrží vysoké špičky. Nemůže se stát, že v misce povolí a zvodnatí.
- Po vychladnutí sněhu do něj stěrkou vmícháme další ingredience, které mu dodají potřebnou příchuť a barvu.
Pěna ze šlehačky nebo mascarpone
Smetanová pěna je velmi oblíbená převážně dětmi:
- Šlehačku, která má obsah tuku nejméně 33 %, ušleháme do jemné nadýchané pěny, která drží tvar, když do ní řízneme nožem.
- Pro větší hustotu a plnou chuť můžeme do šlehačky přidat smetanový sýr mascarpone - obě smetany šleháme najednou. Směs má ale hustotu krému.
- Do směsi postupně přisypáváme moučkový cukr, jen musíme dbát na to, aby přísady, které pak přidáme, pěnu nepřesladily.
- Příchutě a ovoce přidáváme lžicí a stěrkou opatrně zamícháme do pěny neustálým převracením hmoty.
Čím se ochutí nebo obarví pěna
Záleží na ingrediencích, které preferujeme:
- Do sněhu přilijeme vlažnou, rozpuštěnou čokoládu nebo karamel a prošleháme na malé otáčky nebo zamícháme vařečkou.
- Ovocné pyré připravíme z rozmačkaného čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Kyselejší ovoce svaříme s cukrem a necháme pyré vychladnout.
- Použijeme žloutky, ušlehané s cukrem, do kterých vmícháme rozpuštěnou vlažnou čokoládu a směs pak smícháme se šlehačkou nebo se sněhem.
- Svěží pěnu připravíme s lemon curd, citrónovou šťávou, vaječným koňakem, vanilkou nebo s ovocnými ochucovacími pastami.
Jak podávat a zdobit pěnu?
Pěnu servírujeme ve skleničkách, miskách nebo v pohárech:
- Směs naklademe do pohárů nebo ji vrstvíme s pěnou jiné barvy, s kousky ovoce, s čokoládovou ganache, s drcenými sušenkami nebo pusinkami.
- Povrch pěny můžeme polít želatinovým přelivem nebo redukovanou šťávou ze svařeného ovoce, ovocným sirupem a likérem.
- Na pěnu nastříkáme šlehačku a ozdobíme hezky pokrájeným ovocem, čokoládovými hoblinkami a lístkem meduňky nebo máty.
- Podáváme vychlazené, pokapané čokoládovou nebo ovocnou omáčkou a ozdobené cukrářským zdobením, které použijeme těsně před servírováním.
Jak na lehký čokoládový pohár? Nemusíme připravovat jen nadýchanou pěnu - hustý jemný krém je také výborný. To vám ukážeme v našem videu:
Sladké drobečky
Přidáme-li do pěny nabobtnalou a rozpuštěnou želatinu, vznikne tuhá pěna, která se dobře skladuje, převáží a je výborná při přípravě pohárů a smetanových nepečených dortů. Při vložení směsi do kulatých formiček, vyložených sušenkovou drtí, připravíme malé dortíčky semifreda, kterými si získáme členy rodiny i případné hosty.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře