Pečeme s Ivou: Hrníčkový recept – úžasné univerzální kynuté jogurtové těsto na slané nebo sladké pečivo
16. 2. 2023 Vaření
Připravit kynuté univerzální jogurtové těsto je velmi snadné, a přitom je tak vynikající! Uděláme z něj jak slané, tak sladké pečivo – to podle toho, kolik do těsta přidáme cukru nebo soli. A víte, co ještě je na tomto receptu zajímavého? Při jeho realizaci není třeba kuchyňská váha, suroviny jsou odměřeny na hrníčky.
Když pekařka promluví...
Kynuté recepty se surovinami odměřenými na hrníčky moc ráda nemám. Tento spolehlivý recept na jogurtové těsto mi předala kamarádka Jituška, která na mě dohlíží už jen z obláčku, a já na ni mohu pouze s láskou vzpomínat. Těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo.
Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli (na 1,5 rovné lžičky) nebo cukru (soli dáte jen půl lžičky, cukru cca 2-3 lžíce). Toto tvárné těsto se hodí na koláče, frgále i pizzy, všechno pečivo z něj zůstane dlouho vláčné.
Co budeme na těsto potřebovat? Hrnky mají objem 250 ml: 1 hrnek bílého jogurtu, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 9-18 g čerstvého droždí (několik rad k surovinám najdete níže, v Drobečcích z ošatky)
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Droždí v míse utřeme s cukrem, vlijeme jogurt a dobře promícháme. Přidáme zbytek surovin a pořádně uhněteme příjemně pružné těsto. V případě potřeby (na měkčí těsto na koláč či pizzu) přidáme 1-2 velké lžíce vody. V míse ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme 60-80 minut vykynout,
Vykynuté těsto z mísy vytáhneme na stůl, propracujeme ho a použijeme. Naposledy jsme z něj pekli maličké slané žemličky – ty na fotografiích. Vykynuté a propracované těsto jsme rozdělili na14 dílků a ze všech udělali malé kuličky, bulky. Uložili jsme je na plech s pečícím papírem, nechali 30-40 minut vykynout, postříkali jsme je vodou a upekli ve vyhřáté troubě (200 °C / 15-18 minut).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Drobečky z ošatky
- Množství droždí použijeme podle toho, jak dlouho má těsto kynout. Pro kynutí v lednici (večer uhníst, uložit do lednice, ráno péct) použijeme nejnižší množství, na klasické kynutí a pečení dáme droždí více.
-
Jogurty, které používám, bývají různě husté. I s tím je třeba při zadělávání těsta počítat a přidat lžíci vody nebo mouky navíc.
-
Hrnky, jak jsem psala hned na začátku, mají objem 250 ml. Suroviny (hlavně mouku), které do nich budete nabírat, nijak nesetřepávejte a nenabírejte do vrchovata.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře
17. 2. 2023 17:50
Já myslím, že je to popsané v článku?:
"Těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo.
Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli (na 1,5 rovné lžičky) nebo cukru (soli dáte jen půl lžičky, cukru cca 2-3 lžíce)."
16. 2. 2023 08:59