Lednovým hitem hubnutí je skyr: Je přímo nabitý bílkovinami a vápníkem, což z něj činí ideální "zeštíhlující" potravinu
15. 1. 2023 Životní styl
V obchodech jej najdete mezi kelímky s jogurty. Skyr ale tak úplně jogurt není. Tato islandská specialita má spíš blíž tvarohu hlavně co do obsahu bílkovin, jeho plusem však je lahodnější chuť. To mu zajistilo v poslední době oblibu hlavně mezi sportovci, zařadit ho do jídelníčku ovšem prospěje i ostatním.
Skyr – pokrm islandských hrdinů
Ačkoli ještě před pár lety jsme o skyru neměli ani ponětí, dnes se z něj stal velice populární mléčný produkt, do jehož výroby se pustily i některé české mlékárny. Skyr je spojován s Islandem, kde je oblíbenou součástí jídelníčku již přes 1000 let a populární je tam natolik, že se zmínky o něm objevují i v několika islandských hrdinských příbězích – např. v islandských ságách Egilova sága, Grettisova sága či Ljósvetningova sága.
Mohlo by vás zajímat
Nejdůležitější potravina Islanďanů
Předpokládá se, že určitá verze skyru vznikla již před osídlením Islandu Vikingy v 9. století, pravděpodobně se tam dostal z Norska. Zatímco ve skandinávských zemích se tradice jeho výroby neudržela, na Islandu se stal jednou z nejdůležitějších místních potravin. Recept na skyr je důležitou součástí islandské kultury a předává se z generace na generaci, přičemž jeho výroba náležela odpradávna ženám. Dnes se skyr vyrábí nejen bílý, ale i v mnoha ochucených nejčastěji ovocných variantách stejně jako jogurty.
Něco mezi tvarohem a jogurtem
Hlavní předností skyru je, že má příjemnou jemnou konzistenci i chuť. Není kyselý jako jogurt, je krémovitější a méně hustý než tvaroh. Svou hustotou spíš připomíná řecký jogurt, jemuž se blíží i speciálním způsobem výroby. Oproti němu ale neobsahuje téměř žádný tuk (i když i řecký jogurt může být nízkotučný), právě proto je tak occeňován mezi příznivci zdravého stravování nebo těmi, kteří zrovna drží dietu a snaží se zhubnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Skyr je krásně hustý a krémový
Skyr se vyrábí z pasterovaného odstředěného kravského mléka. Jde o fermentovaný mléčný výrobek bohatý na probiotika, díky tomu jde o výrobek prospěšný pro naše zažívání. Mléko se nejprve pečlivě zahřeje na přesnou teplotu a teprve poté se do něj přidají naše certifikované kultury Skyr, které mléko přemění na hustý a krémový Skyr.
Narozdíl od běžného jogurtu probíhá v případě skyru fermentace delší dobu a také se v případě skyru používá jiná bakteriální kultura. Po fermentaci mléka se navíc odebere část kapalné syrovátky, což mu právě zajistí hustší konzistenci. Dalo by se říct, že připomíná odkapaný jogurt. K výrobě skyru je tak zapotřebí až čtyřnásobného množství mléka oproti výrobě klasického jogurtu.
Mohlo by vás zajímat
Výjimečný díky bílkovinám a vápníku
Hlavní předností však je, že narozdíl od běžných jogurtů obsahuje skyr až 2,5-3x více bílkovin, což je způsobeno právě speciálním výrobním postupem a odstředěním syrovátky. Jeho sušinu tvoří hlavně koncentrovaná mléčná bílkovina (více než 10 %.) Obsah bílkovin je vy skyru vyšší i než v řeckém jogurtu. Skyr rovněž vyniká vysokým obsahem vápníku, což z něj dělá výrobek vhodný hlavně pro děti a seniory, pro něž je zvýšený příjem vápníku nezbytný. Právě vysoké množství mléčného vápníku, který je tak potřebný pro kosti a zuby, je totiž navázáno na mléčnou bílkovinu, která je ve skyru bohatě zastoupena.
Skyr – dokonalá potravina pro sportovce
Díky obsahu bílkovin je skyr tak populární mezi sportovci. Dostatečné množství bílkovin ve stravě totiž napomáhá budování a udržení svalové hmoty. Nejen sportovci jej pak ocení pro nízký nebo dokonce nulový obsah tuku. Skyr je dokonalou náhražkou běžného tučnějšího jogurtu při dietě. Díky své husté konzistenci je totiž mnohem lepší a lahodnější než nízkotučné jogurty, použít ho můžete ale úplně stejně jako běžný jogurt. Nejlepší je samotný, na snídani si jej vychutnáte s ovocem nebo s ovesnými vločkami, báječně se hodí na smoothie nebo do různých mléčných koktejlů, do kaší i do těsta na koláč či palačinky. Využijete jej i ve slané kuchyni pro přípravu různých dipů, pomazánek nebo zeleninových salátů.
Náš tip: Skyrem můžete nahradit třeba běžný jogurt v této pomazánce, již si můžete připravit podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Icelandicprovisions.com
Positivelyprobiotic.com
Healthifyme.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jogurty máme už od středověku. Který druh mohou i ti, kdo nesnáší laktózu?
Znáte slané jogurtové mléko ayran? Nejoblíbenější turecký nápoj zvládnete udělat sami doma
Jak na výrobu domácího jogurtu bez jogurtovače? Teplota a trpělivost jsou hlavní zbraně
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami