Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
10. 3. 2023 Vaření
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy přijdou vhod pokrmy, které nás trochu zahřejí. A přesně takový je irish stew – vynikající dušené masové ragú, v němž se odráží půvab jednoduchosti irské kuchyně. A protože se blíží nejdůležitější irský svátek, Den sv. Patrika, je ideální čas si je připravit.
Guláš na irský způsob
Irish stew se sice přirovnává ke guláši, ještě blíž má ale k německému Eintopfu. Jde zkrátka o typický pokrm z jednoho hrnce, jehož chuť je založena na dlouhém dušení, díky němuž maso změkne tak, že se až rozpadá, a jeho chuť se výborně snoubí s kořenovou zeleninou, s níž se připravuje.
Blízko má i k dalšímu legendárnímu pokrmu, tentokrát francouzskému, a sice hovězímu po burgundsku. Na rozdíl od něj ale do irish stew nepatří víno, mnohdy se do něj ale přidává jeden ze symbolů Irska – jejich tmavé pivo s nasládlou chutí Guinness, které je známé po celém světě.
Mohlo by vás zajímat
Z pokrmu chudých delikatesa
Irish stew je jedna z nejslavnějších irských specialit a Irové ji považují za svůj národní pokrm. Však už si na něm pochutnávají od přelomu 18. a 19. století. Původně se jednalo o běžné jídlo pro prostý a chudý irský lid, protože se vařilo z levných surovin a dokázalo nasytit spoustu lidí. Používaly se levné kusy masa, které se musely déle vařit, nejčastěji skopové, neboť ovce se v Irsku hojně chovaly na vlnu a mléko. Protože nešlo o nijak kvalitní maso, muselo se dlouho vařit, díky tomu ale změklo a vznikl tak chutný pokrm.
K masu se přidávala obvykle cibule, mrkev a hlavně brambory, které byly pro Iry nejdůležitější potravinou a byli na nich skoro závislí. Postupně se do pokrmu propašovaly i další druhy mas, nejčastěji hovězí, ale třeba i jehněčí, kůzlečí nebo zvěřina. K bramborám a mrkví přibyly i jiné druhy zeleniny (např. celer, pastinák, tuřín, pórek, cibule, kapusta nebo i zelí) a posléze se do irish stew vloudilo i pivo Guinness, který tento obyčejný pokrm povzneslo zase o stupínek výš a dodalo mu mnohem bohatší a hlubší chuť.
Irish stew může být s hovězím i jehněčím
Dnes má irish stew spoustu variant a spousta rodin má svou vlastní verzi této speciality. Základní suroviny ale zůstávají, stejně jako pomalé vaření. Puristé sice tvrdí, že pravé irish stew by nemělo obsahovat nic navíc, jen skopové, brambory a cibuli a zbylé ingredienci prý podle nich výslednou chuť pokrmu jen kazí, rozhodně mu ale různá vylepšení neuškodila.
Irish stew se vyznačuje tím, že je hodně husté, mělo by být i hustší než guláš, obvykle se proto kvůli tomu zahušťuje moukou. Pokud vás tedy láká vyzkoušet něco trochu jiného, je k tomu irish stew jako stvořené. A možná si díky němu budete aspoň trochu připadat jako na smaragdovém ostrově svatého Patrika. A jak tedy irish stew připravíte?
Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1,25 kg hovězího roštěnce nebo jakéhokoliv jiného hovězího maso na dušení (lze nahradit ale jehněčím masem), po 3/4 lžičky soli a černého pepře, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 180 g slaniny, špeku nebo pancetty, 3 lžíce mouky (můžete vynechat), 440 ml piva Guinness, 4 lžíce rajčatového protlaku, 750 ml kuřecího nebo hovězího vývaru, 3 mrkve, 2 velké řapíky celeru, 4 menší brambory, 2 bobkové listy a 3 snítky tymiánu (nebo 1 lžička sušených tymiánových lístků)
- Hovězí maso nakrájejte na větší kousky a posypejte solí a pepřem. V těžkém hrnci rozehřejte na prudkém ohni olej. Po částech přidávejte hovězí maso a opečte ho ze všech stran. Vyjměte na talíř. Snižte teplotu a přidejte olej.
- Česnek oloupejte a rozdrťte, cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smažte 3 minuty do změknutí, poté přidejte slaninu nakrájenou na kostičky a opečte ji dozlatova. Mrkev, celer a brambory omyjte, oškrabejte a nakrájejte na kostky o velikosti 1,5-2 cm. Pak přidejte na pánev k cibuli a slanině. Přisypejte mouku a 1 minutu ještě osmahněte.
- Přilijte Guinness, vývar a rajčatový protlak. Dobře promíchejte (aby se mouka dobře rozpustila), přidejte bobkové listy a tymián a vraťte hovězí maso do hrnce (včetně případné šťávy). Přikryjte, snižte teplotu a vařte 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Směs můžete péct i v roubě v pekáčku při teplotě 160 °C cca 2,5 hodiny. Odstraňte pokličku a vařte dalších 30 až 45 minut nebo dokud se hovězí maso na dotek nerozpadne a omáčka se nezredukuje a mírně nezhoustne. V případě potřeby slijte tuk z povrchu.
- Podle chuti pokrm osolte a opepřete. Vyjměte bobkové listy a tymián a podávejte s bramborovou kaší nebo s křupavým chlebem.
Náš tip: Dáváte-li přednost vínu, můžete si podobný pokrm z hovězího masa připravit podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat papriky ve fóliovníku? Poradíme, čím a jak si zajistit bohatou úrodu
Hlavní výhodou fóliovníku je jeho rychlá stavba, která vám zabere pár hodin, za předpokladu, že máte připravený podklad. A jakmile je hotovo, můžete… Číst více
Hustě zaseté rostlinky kořenové zeleniny je potřeba vyjednotit. Poradíme jak
Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas,… Číst více
Jak pěstovat salátové okurky ve fóliovníku? Důležitá je pravidelná zálivka a větrání
I později během růstu potřebují rostliny vyšší teploty a špatně snáší přízemní mrazíky. Abychom zajistili co nejvyšší úrodu, pěstujeme je nejčastěji… Číst více
Jak si vypěstovat melouny: Lubenice potřebuje k růstu dostatek prostoru i teplo
Jak na to? Důležitý je dostatek prostoru, vody i tepla. Lubenici se ve středních a vyšších polohách bude lépe dařit ve skleníku nebo fóliovníku.… Číst více
Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim… Číst více
Jak skladovat cibuli, koupenou i z vlastní zahrady. Podle našeho návodu vám vydrží dlouho
Se zalíbením se díváte na větší hromádku cibule, kterou jste vypěstovali na zahradě nebo výhodně koupili...a přemýšlíte, jak ji uložit, aby ani jedna… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma pěstování jahodníků. Oblíbené ovoce snadno vypěstujeme i na malé zahrádce
Stačí malý záhon a můžeme se pustit do pěstování jahod. Již následující rok po výsadbě budeme sklízet lahodné plody. Další dva roky budou jahody v… Číst více
Desatero rad na téma rebarbora: Řapíky oblíbené rostliny zužitkujeme do výtečných moučníků
Rebarbora patří k vytrvalým rostlinám, kterým se vyplatí dát kousek prostoru na zahradě. Rebarbora snese i polostín, dobře se jí daří ve výživné půdě… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Jahody jsou jedinečné, nenáročné a přitom velmi chutné. Jejich pěstování nevyžaduje žádné vyšší nároky a rostlinám ani nemusíme zajišťovat speciální… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat nejlepší išelské dortíčky? Skvělé cukroví s vůní skořice, ořechů a čokolády zvládnou podle názorného videa i začátečníci
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Pečený pivní guláš z trouby: Večeře téměř bez práce uspokojí i ty náročnější jedlíky, ale opije vás jen svou skvělou chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 12 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 16 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 17 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 20 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Isomalt: Znáte jedlé sklo pro průhledné cukrářské dekorace?
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo