Vyzkoušeli jsme retro sýrovou roládu podle norem z roku 1964: S liptovskou pomazánkou, okurkami a vajíčkem chutná skvěle
27. 3. 2023 Domácnost
Sýrová roláda bývala koncem minulého tisíciletí běžnou součástí sortimentu lahůdkářství i svátečních pohoštění v domácnostech. V různých podobách na ni mnozí nedají dopustit ani dnes, podle původního receptu podle norem z roku 1964 vydaných tehdejším Ministerstvem vnitřního obchodu ji však už připravuje málokdo.
Československé státní normy z roku 1964
Tzv. ČSN se týkaly požadavků na použité suroviny, smyslové, chemické a mikrobiologické vlastnosti, pokynů pro výrobu, skladování i dopravy. Byly závazné pro všechny výrobce i prodejce potravin až do roku 1992, kdy byla jejich platnost zrušena a později nahrazena novými předpisy. V současné době musí potraviny splňovat kromě českých parametrů i požadavky na úrovni Evropské unie.
Mohlo by vás zajímat
Na roládu se hodí tučnější sýry
Obsah tuku v tvrdém sýru, který tvoří základ rolády a zároveň její pevný obal, je klíčový pro dokonalý výsledek. Méně tučné sýry totiž při zahřátí a následném vychladnutí změní strukturu a budou mít tendenci se při balení rolády trhat.
Receptura v námi nalezených normách uvádí jako hlavní ingredienci eidam a v případě sýrové rolády tedy vybírejte ten s obsahem 45 % tuku v sušině. Výborná bude ale i přirozeně tučnější gouda nebo čedar, který dá roládě i hezkou barvu.
Mohlo by vás zajímat
Jak vytvořit sýrový plát na roládu?
Rovnoměrná tenká placka sýra se dá udělat dvěma způsoby. Záleží na tom, zda máte v lednici sýr plátkový nebo vcelku.
-
S plátkovým sýrem je vytvoření plátu na roládu snadnější a nezabere více než 5 minut. Jednoduše vyskládáte plátky na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se asi o 1 cm překrývaly ve spojích a dáte sýr roztopit do trouby vyhřáté na 180 °C na 2 – 3 minuty. Sýr změkne a bude připraven na tvarování rolády. To je jedna možnost. Druhá je použít sáček.
-
Sýr vcelku v takovém případě dejte do mikrotenového sáčku a ten ponořte do hrnce s horkou vodou. Jakmile sýr změkne, vyjměte jej ze sáčku a rozválejte přes potravinovou folii na tenký plát. Bloček sýra můžete pro tento postup i nastrouhat. Roztavení tak bude rychlejší.
Recept na sýrovo-vaječnou roládu podle normy
Podle stanovené receptury budete na sýrovou roládu s vejci o hmotnosti 400 g potřebovat 150 g eidamu 45 % v plátcích, 80 g neochuceného taveného sýra, 100 g liptovské pomazánky, 40 g nakládaných okurek a 30 g natvrdo uvařených vajec (odpovídá přibližně 1/2-1 vejci).
Na liptovskou pomazánku v požadované gramáži si připravte 70 g měkkého tvarohu, 15 g másla, 10 g cibule, 1 zarovnanou lžičku mleté papriky, 1 lžičku mléka a větší špetku soli.
Nejprve si připravte pomazánku. Změklé máslo vyšlehejte a za stálého šlehání do něj zapracujte tvaroh, papriku, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl a mléko.
Vyskládejte plátky sýra na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se asi o 1 cm překrývaly ve spojích a dejte sýr roztopit do trouby vyhřáté na 180 °C na 2 – 3 minuty.
Změklý plát vyjměte, na delší straně nechte asi 5 cm nepotřeného sýra, jinak celý plát potřete taveným sýrem, na něj rozetřete liptovskou pomazánku, poklaďte proužky kyselé okurky a nakrájeným vejcem natvrdo. Roládu stočte směrem k nepotřenému kraji a během rolování jemně utahujte. Zabalte ji do potravinové folie a nechte ztuhnout nejlépe přes noc v lednici.
Naše hodnocení rolády
Zdroje informací:
Kniha Normy studených jídel, Ministerstvo vnitřního obchodu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce: Zákony a normy pro potraviny
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme retro sýrovou roládu podle norem z roku 1964: S liptovskou pomazánkou, okurkami a vajíčkem chutná skvěle
Rychlé tvarohové vdolky podle cukráře Josefa Maršálka: Díky spojení těchto tří ingrediencí budou nadýchané i bez kynutí
Holka u plotny radí: Jak na křehké sýrové roládky s nivou a ořechem? Podle tohoto receptu od tety Lidky chutnají skvěle