Staročeská tvarohová pomazánka rozhuda voní česnekem a bylinkami a na jaře nám dodá sílu
28. 3. 2023 Vaření
Tvaroh je jedna z velmi častých ingrediencí, obzvlášť v pomazánkách. Nejlepší pomazánku z tvarohu si můžeme připravit v řadě variant. Nemusí být drahá, ale je rychlá a výborná. Víme, čím ji ochutit i jak dlouho vydrží.
Proč si dát tvarohovou pomazánku
Tvarohové pomazánky jsou snadné, zdravé, a příprava netrvá dlouho. Můžeme si ji připravit ke snídani, ke svačině i k večeři. Na stůl se hodí v běžný den, ale také, když přijde návštěva, nebo když něco slavíme.
Mohlo by vás zajímat
Jaký tvaroh do pomazánky
Na tvarohové pomazánky se hodí měkký tvaroh. Je lepší, když sáhneme po tom z kostky. Vaničkový tvaroh je vodnatější. Můžeme se pro něj ale také rozhodnout, když budeme počítat se spotřebováním pomazánky hned ten den. Při použití vaničkového tvarohu je třeba slít syrovátku, aby nebyla pomazánka příliš tekutá.
Mohlo by vás zajímat
Čím ochutit tvarohovou pomazánku
Tvaroh se chuťově může mírně lišit (většinou kyselostí), ale vždy se dobře kombinuje s dalšími potravinami. Ať už to jsou sýry, zelenina, ryby, ale samozřejmě i bylinky. Někdy se doplňuje o vajíčko, jogurt, někdy se používá vyloženě tvarohový sýr lučina.
Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…
Kterou zeleninu dát do tvarohové pomazánky
Klasickou zeleninu, kterou máme s tvarohovou pomazánkou spojenou, je česnek. Česneková pomazánka je stálicí na jídelních stolech jen tak k večeři, ale i při různých akcích. Kromě česneku se do tvarohových pomazánek využívá paprika, kedlubna, mrkev, ředkvička a také třeba jarní cibulka. Sáhnout můžeme i po avokádu, které se vlastně řadí mezi ovoce.
Které ryby do tvarohové pomazánky
K tvarohu se hodí i rybičky. Do pomazánek se přidává tuňák, losos, výborné jsou ale také sardinky. Tyto pomazánky si tak často vezmou i ti, kteří jinak ryby příliš nemusí.
Mohlo by vás zajímat
Které bylinky do tvarohové pomazánky
Tvarohovou pomazánku doladí řada bylinek vzhledem i chuťově. Klasickou je třeba petrželka, pažitka, zajímavý je i kopr. Můžeme zvolit i bazalku.
Jak připravit tvarohovou pomazánku
Na tvarohovou pomazánku zvanou rozhuda budete potřebovat: 1 měkký tvaroh, 1-2 lžíce mléka (smetany), 1 jarní cibulku (nebo malou klasickou), medvědí česnek (pár listů), pažitku, pepř a sůl.
Jak na to? Tvaroh promíchejte s mlékem (opatrně podle toho, jak je tvaroh tekutý) v misce. Cibulku očistěte a pokrájejte najemno (bílou část). Medvědí česnek nasekejte. Cibuli a medvědí česnek přidejte do misky, ochuťte pepřem a solí. Pokrájejte pažitku nebo zelenou část jarní cibulky. Namažte na pečivo a ozdobte pažitkou nebo cibulkou.
Náš tip: Připravte si tuto jarní tvarohovou pomazánku s ředkvičkami a jarní cibulkou podle videoreceptu:
Jak dlouho vydrží tvarohová pomazánka
Tvarohovou pomazánku je nejlepší sníst hned, taková česneková trochu změní charakter, bude rozležením výraznější. Pokud ji ale nespotřebujete, v lednici by tvarohová pomazánka měla vydržet dva až tři dny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda?… Číst více
Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně… Číst více
Jak se dělá muzika: Staročeský pokrm byl sladkou tečkou po štědrovečerní večeři
Kde se vzal název muzika? To nikdo neví. Možná se jí tak říká proto, že jíst takový pokrm bylo jako poslouchat hudbu. V jiných oblastech se muzice… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o… Číst více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Chcete vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ale… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem… Číst více
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších receptů na pomazánky plus užitečné tipy, na čem je podávat
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Nejrychlejší recepty: Skvělá rybičková pomazánka z uzené makrely
Nejlepší česneková pomazánka nejen na Silvestra: Čím ji dochutit, aby byla lahodná a pálivá tak akorát? Roli hrají bylinky
Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový