Míša pohár: Nepečený tvarohový dezert se zakysanou smetanou, medem a jemnou čokoládovou polevou se rozplývá na jazyku
5. 5. 2023 Vaření
Děti milují sladké, a tak není divu, že tímto nepečeným dezertem je potěšíte. Míša pohár je rychlejší variantou oblíbených řezů. Tvarohová dobrota s kakaovými sušenkami je lahodná a osvěžující.
Co je Míša dezert do skleničky
Na začátku byly Míša řezy. Výborná rychlá nepečená dobrota, kterou milují nejen děti. Pokud ho neznáte, jde o tvarohový dezert o třech vrstvách. První je kakaový piškot, následuje tvarohová vrstva, a nakonec třetí čokoládová. Dezert není přeslazený, a přesto chutná i dětem, které bývají vybíravé.
Míša dezert si ale můžeme zrychlit, přichystat jako výborný pohár a udělat z něj tvarohový dezert do skleničky. Hotový bude během pár minut, jen bude ještě třeba počítat s chlazením. Čokoládovou vrstvu ještě můžete dozdobit čerstvým ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na zdravý tvarohový dezert do skleničky
Základ tvoří kakaová vrstva. Tentokrát zapomeneme na pečení a práci usnadníme. Sáhneme po kakaových sušenkách, domácích, ale i klidně z obchodu (hodí se Koka, Derby, Esíčka, Bebe, ale i další). Na tvarohovou vrstvu je potřeba tvaroh, na oslazení moučkový cukr (med), pro vůni vanilkový lusk, smetana ke šlehání (zakysaná smetana) a mohou být i plátky želatiny. Na čokoládovou polevu se hodí dobrá hořká čokoláda a smetana (případně mléko). Nakonec můžeme pro větší barevnost ozdobit dezert jahodami, malinami, borůvkami, ale i třeba banánem.
Je na Míša pohár nutná želatina
Želatina není v dezertu vyloženě nutná. Dezert zpevní, ale to v poháru úplně nezbytně nepotřebujeme. Pokud se ale pro ni rozhodnete, postupujte následovně: Plátky želatiny namočte, aby nabobtnaly. V misce dobře smíchejte tvaroh, cukr moučku a semínka z vanilkového lusku. Nabobtnalou želatinu vymačkejte. Vodu ohřejte, aby byla horká. Do misky dejte želatinu a rozpusťte ji v trošce horké vody. Pak želatinu přilijte tenkým pramínkem do tvarohového krému a stále míchejte. Přidejte vyšlehanou smetanu nebo zakysanou smetanu a přimíchejte ji k tvarohu.
Kdo by pro svoje malá zlatíčka nechtěl to nejlepší? Něco zdravého a lahodného, co jejich bříška dobře stráví? Jídla pro děti by měla vábit chutí a vůní, abychom do nich malé strávníky nemuseli…
Jak připravit Míša pohár
Na přípravu Míša poháru budete potřebovat: 500 g polotučného tvarohu, 190 g zakysané smetany, 30 g medu, 50 g kvalitní hořké čokolády, 3 lžíce mléka, asi 60 g kakaových sušenek a na ozdobu případně ovoce dle chuti.
Jak na to? Sušenky rozlámejte (můžete na to vzít i paličku na maso) a nasypte je na dno skleniček. Můžete je pokapat troškou mléka.
Do malého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Čokoládu nalámejte na kousky a nasypte ji do misky, kterou budete moci dát nad hrnec se žhavou vodou. K čokoládě přidejte tři lžíce mléka a nechte ji rozpustit. Když se čokoláda rozpustí, nechte ji krátce vychladnout a pak vmíchejte tři lžíce zakysané smetany. Opět promíchejte. Vznikne hladký čokoládový krém.
Zbylou zakysanou smetanu vymíchejte s tvarohem a medem na tvarohový krém. Do skleniček nalijte tvarohový krém, a pak čokoládový krém. Skleničky dejte do lednice a nechte je vychladit alespoň půl hodiny až hodinu a navrch pak ozdobte ovocem dle chuti.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí
Retro okénko: Nepečený rychlý jablkový dezert voní po vanilce a skořici a využijeme do něj "unavené" ovoce
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 25 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 47 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19