Polévka štovíková brčálka: Regionální dobrota z Rokycanska voní muškátovým květem, báječně jemná je díky smetaně a vajíčku
5. 5. 2023 Vaření
Také jste v dětství vždycky rádi žvýkali šťovík? A víte, že šťovík se dá klidně využít i do jídla? Třeba do polévky brčálka, kterou mají v oblibě na Plzeňsku, Rokycansku a na Chodsku. Štovík jí dodává krásně svěží zelenou barvu, ale nebojte, kyselá není. Smetana ji příjemně zjemní.
Do jídla využijete i šťovík
Za starých časů sbírali naši předkové ve volné přírodě bylinky a s oblibou z nich pak připravovali různé pokrmy. Dnes se ke starým zvykům pomalu vracíme a trháme nejen kopřivy do velikonoční nádivky, ale i medvědí česnek na pesto nebo listy pampelišek na salát. Stejně jako jiné bylinky se dá při vaření využít pro někoho možná překvapivě i šťovík.
Mohlo by vás zajímat
Šťovík prospívá zdraví, jen pozor na ledviny
Tato rostlinka je jednou z oblíbených jarních bylin. Má báječně kyselou chuť, která příjemně osvěží, uhasí žízeň a dodá energii. Většinou si jen jeho lístky trháme někde na louce a pak si užíváme, jak nám svou kyselostí svírají pusu, šťovík má ale pozitivní účinky na naše zdraví, čehož si byli vědomi i lidé v minulosti.
Šťovík je hlavně bohatým zdrojem vitaminu C, čehož využívali už třeba středověcí námořníci, kteří jej žvýkali jako ochranu před kurdějemi. Navíc obsahuje i další vitaminy a minerály, je ceněn pro své močopudné účinky a navíc zlepšuje zažívání. Již v antice si jej lidé dávali na hostinách, aby jim nebylo těžko. Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové by měli být opatrní lidé s nemocnými ledvinami.
Nejlepší čas na šťovík
Podlouhlé listy šťovíku kyselého najdeme na každé louce, roste jako plevel u cest, na březích řek a potoků nebo na krajích polí. Jeho listy je nejlepší sbírat právě teď, kdy jsou nejkřehčí, pak již hořknou a nejsou tak dobré. Vedle planého šťovíku existuje i šťovík zahradní, který si můžete snadno vypěstovat. Jeho listy připomínají špenát a mají nakyslou, trochu citronovou chuť.
Šťovík nejlépe chutná v brčálce
Štovík, ať už ten planý nebo zahradní, lze použít do salátů, pomazánek, nádivek a nebo právě do šťovíkové polévky. Polévka brčálka vám svou barvou připomene nejen rybníček brčálníček, ale i špenátovou polévku, díky šťovíku má ovšem trochu jinou, svěžejší chuť. Tato polévka se pojí s oblastí západních Čech, nejvíc se k ní však hlásí v Rokycanech v Plzeňském kraji, odkud prý původně pochází.
V tomto kraji má spoustu variant. Někde ji připravují se smetanou, někteří jen dávají šťovík do vývaru, jinde se zahušťuje navíc jíškou nebo se do ní ještě rozmíchává pro zjemnění chuti vajíčko. Často ji navíc vylepšují krutonky z chleba nebo housek, které do brčálky vnášejí trochu křupavosti. Pokud vás polévka zaujala nebo si chcete trochu nostalgicky zavzpomínat na dětství, můžete si ji připravit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 750 ml masového nebo zeleninového vývaru, 20 g másla, 20 g hladké mouky, hrst šťovíkových listů, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 100 ml smetany a 2 housky na krutonky.
- Máslo rozehřejte v hrnci, přisypejte mouku a připravte si světlou jíšku. Za stálého míchání ji pak podlijte studeným vývarem. Dobře promíchejte, asi 20 minut povařte a potom přeceďte.
- Osolte, okořeňte mletým pepřem a muškátovým květem, zalijte smetanou, promíchejte a ještě chvilku povařte.
- Na závěr přidejte do polévky omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přiveďte k varu a dále již nevařte.
- Housky nakrájejte na kostičky a opražte na pánvi nasucho nebo na másle. Hotovými krutonky posypejte polévku.
Zdroje informací:
Bylinkyprovsechny.cz: Šťovík kyselý
Vimcojim.cz: Šťovík kyselý zlepší trávení i odvodní. Proč si na něj ale dát pozor?
Czechspecials.cz: Brčálka
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jarní jídelníček podle odborníků: Detox není potřeba, postačí kopřivy, česnek nebo špenát!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 13 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit netradiční čočkovou polévku z červené čočky. Videonávod pomůže
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař