Pečeme s Ivou: Sladký trhací moučník s názvem „sloní uši“ voní do daleka. Loupete plátek za plátkem a nemůžete přestat!
29. 6. 2023 Vaření
Jaké uši má slon? Velké, ploché a poměrně kulaté. Velmi podobně vypadají plátky tohoto moučníku, které při jídle loupeme jeden za druhým. Jsou příjemně sladké a tak voňavé! Máslem, citronem i vanilkou, sníst jen jeden kousek nestačí!
Když pekařka promluví...
Moc dobrý moučník třeba na nedělní odpoledne, nebo snad sladká večeře? Nadýchané, vonící máslem a vanilkou, podobné možná trochu známější trhací buchtě. Tvar jsem kdysi potkala někde na internetu, tam byly tyhle „uši“ ve slané verzi, sypané sezamem.
Určitě půjdou zadělat i bez omládku – asi si celou práci urychlíte skoro o 40 minut, ale třeba vám „uši“ tak nenaskočí jako s omládkem – v troubě se chovaly, jako by je někdo nafukoval pumpičkou.
Co je na sloní uši potřeba?
Omládek:
100 g vody
130 g hladké mouky
necelá lžička sladěnky (nebo včelího medu)
10-12 g droždí
Dále:
140 g vody
50 g zcela povoleného másla
80 g cukru
2 lžičky citronové šťávy
troška strouhané citronové kůry
1 vanilkový cukr
350 g hladké mouky
špetka soli
Navíc:
máslo na namáčení plátků těsta
vejce na potření a mandlové plátky na posyp před pečením
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Nejdříve umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout. Rozhodnete-li se zadělat těsto bez omládku, z části odměřené vody rozmícháte asi lžíci cukru, trošku mouky a všechno droždí na řidší těstíčko a to necháte 20 minut kynout. Pak přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto.
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vypracujeme hedvábné těsto a necháme ho asi 70-90 minut kynout – během té doby ho dvakrát lehce propracujeme. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na placku o průměru přibližně 10 cm.
Každou placku omočíme v talíři s rozpuštěným máslem a naskládáme je do máslem vymazané dortové formy. Skládáme je dokola, jednu za druhou tak, že se částečně překrývají.
Necháme je nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180 °C / přibližně 35-40 minut).
Upečené vyndáme z trouby, necháme prochladnout a teprve pak vytáhneme z formy. Na talíři můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Drobečky z ošatky
- Pokud budete péct „uši“ častěji, vyzkoušejte někdy přidat i mletou skořici.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 22 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 22 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 23 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Pečená jablka jako lehký vánoční dezert: Vyzkoušejte pochoutku plnou sladké šťávy
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty