Polský okurkový salát mizeria voní koprem a v létě báječně osvěží. Smetana a citron dodají jemnou a lehce nakyslou chuť
21. 6. 2023 Vaření
Pokud jsou okurky vaší oblíbenou zeleninou, zpozorněte. Okurkový salát trochu zvláštního názvu mizeria patří k nejoblíbenějším polským salátům vůbec. Použitými ingrediencemi trochu připomíná řecké tzatziki, jen konzistence je trochu jiná.
Když nastane okurková sezona
Okurky obecně mají Poláci poměrně v oblibě, není tedy divu, že jim stejně tak chutná salát, v němž hrají prim. Hlavně na začátku léta si na něm pochutnávají tak často, že tomuto období, kdy se nic moc neděje, říkají stejně jako my okurková sezona. Prázdniny zkrátka patří dovoleným, odpočinku a lenošení, je to čas, kdy je ideální posedět u ohně nebo u grilu a vychutnat si nějakou masovou dobrotu. Právě k masu se salát mizeria nejčastěji podává, i když je vynikající přílohou třeba i k pečeným bramborám. Jednou z jeho hlavních předností kromě vynikající a osvěžující chuti je i rychlá a snadná příprava.
Mohlo by vás zajímat
Salát s vůní bylinek
Salát mizeria se trochu podobá našemu klasickému okurkovému salátu vylepšenému zakysanou smetanou. Právě ta je jednou z jeho nezbytných ingrediencí, případně se nahrazuje kefírem. Nakyslou chuť pak salátu dodává ještě ocet nebo citronová šťáva, které zase naopak vyvažuje trocha cukru. A samozřejmě nesmí chybět sůl, pepř a hlavně bylinky. K salátu mizeria patří hlavně kopr, někdy se přidává i máta, pažitka nebo petrželka. A okurky? Ty můžete nastrouhat nahrubo jako u nás, častěji se ale krájí na tenké plátky.
Mizeria rozhodně není mizerná
Pokud přemýšlíte, jak vznikl trochu zvláštní název salátu, tak vězte, že slovo mizerie jako označení pro ubohost nebo bídu s tímto salátem opravdu souvisí. Výraz pochází z latinského miseria, které znamenalo právě chudobu a bídu. Důkaz o spojení mezi těmito slovy lze najít i v Etymologickém slovníku polského jazyka.
Ačkoli je salát dnes tak oblíbený, původně byl považován za mizerné jídlo – chudé a málo výživově hodnotné. Smetanu v něm dříve nahrazovalo mléko, takže byl opravdu podstatně obyčejnější. Zajímavá je i jeho spojitost s italskou kuchyní. Podle pramenů v italské kuchyni existuje podobný okurkový salát nazvaný insalata della miseria. Ostatně podle jedné z legend prý recept na salát přivezla do Polska italská princezna Bona Sforza, která se začátkem 16. století provdala za italského krále Zikmunda I.
Recept na polský salát mizeria
Chcete-li vyzkoušet nějaký dokonalý osvěžující a lehký letní salát, je mizeria navzdory názvu ideální variantou. A jak ji připravíte?
Budete potřebovat: 500 g čerstvých okurek (hadovek), 4 polévkové lžíce 18 % smetany, 3 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa, 1 lžičku soli, malou hrst kopru a špetku moučkového cukru (nebo podle chuti).
- Okurky omyjte, odřízněte oba konce a oloupejte. Každou okurku jemně nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Pokud obsahují okurky hodně semen, je lepší je vyříznout.
- Nakrájené okurky pak dejte do misky, posypte lžičkou soli a promíchejte. Odstavte na 10 minut. Poté je znovu promíchejte a jemně z nich vymačkejte přebytečnou vodu, kterou pustily.
- Do malé misky dejte čtyři lžíce zakysané smetany. Vymačkejte do ní tři lžíce citronové šťávy a přidejte špetku moučkového cukru. Smetanu promíchejte. Kopr nakrájejte nadrobno.
- K okapaným okurkám přidejte smetanu, šťávu a kopr. Jemně promíchejte a na několik minut odložte do lednice. Čerstvý okurkový salát se smetanou a koprem je nejlepší připravit 10-30 minut před obědem.
- Před podáváním salát posypejte pepřem. Můžete jej i ozdobit čerstvou bazalkou nebo mátou.
Náš tip: Klasický český okurkový salát si můžete připravit i podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
Pl.quora.com: Skąd wywodzi się nazwa dania - mizeria - i jaka jest jej historia?
Polacywewloszech.com: Dlaczego mizeria nazywa się mizerią? Włoski akcent?
Aniagotuje.pl: Mizeria
Wikipedia.org: Mizeria
Polishfoodies.com: Recept na 5minutový polský okurkový salát Mizeria, který chutná jako Polsko!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Klasický okurkový salát podle ČSN: Typickou sladkokyselou chuť zajistí správný poměr vody, octa a cukru
Nakládané okurky ze sáčku: Jejich výroba je snadná a pochutnávat si na nich můžete už druhý den
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 13 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami