Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro chalupářská pomazánka z vařených vajíček, měkkého salámu a tatarské omáčky je velmi oblíbená a na přípravu snadná
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Máte rádi pomazánky? Snad žádná jiná se nehodí k létu lépe než ta chalupářská, a to nejen pro její název. Je snadná, rychle hotová, vynikající je na chlebu i na rohlíku a při její přípravě si vystačíte s tím, co máte obvykle vždy v lednici, ať už je to na chatě nebo na chalupě. 

Pomazánka mnoha podob

Chalupářská pomazánka je oblíbenou pro někoho možná retro pochutinou. Tato pomazánka je tak trochu pokrmem typu – co dům dal. Jde o dokonalou pomazánku ze zbytků, do níž využijete to, co zrovna máte v lednici. Základem této pomazánky jsou však vajíčka vařená natvrdo, k nimž se navíc přidává nějaký měkký salám, strouhaný sýr a cibule nasekaná najemno. Celá směs se pak dochucuje worcesterskou omáčkou a mletou paprikou.

Všechny tyto dobroty pak do pomazánkové podoby spojuje tatarská omáčka. To je ovšem jen základ. Chalupářská pomazánka se dá mnohými způsoby dochutit, doplnit a doladit k dokonalosti. Při její přípravě zkrátka můžete experimentovat se surovinami, jak se vám zlíbí, můžete si ji udělat víc masovou i bezmasou, pikantní či jemnou, vydatnější nebo trochu odlehčenější. Záleží zkrátka jen na vaší chuti. 

Když se spojí vejce, salám a sýr

Vzhledem k tomu, že jednou z hlavních ingrediencí pomazánky jsou vajíčka natvrdo, je třeba, aby byla stejně jako v případě vaječné pomazánky správně uvařená. Ideální doba vaření je 9 minut od doby, kdy vejce vložíte do vroucí vody. Pokud byste vařily vajíčka delší dobu, mohl by být žloutek vysušený.

Druhou nejdůležitější surovinou vedle vajec je u pomazánky měkký salám. Ten použijte měkký – např. šunkový, gothaj, junior nebo klasický „točeňák“. Salám umelte buď v mlýnku na maso, nasekejte v mixéru nebo nakrájejte nožem hodně nadrobno. To vše pak doplňuje tvrdý sýr nastrouhaný na hrubém struhadle. Vhodný je klasický eidam nebo gouda, klidně ale můžete použít i výraznější ementál. 

Jak udělat domácí pomazánku?

Pomazánka samozřejmě potřebuje i nějaké pojidlo, které všechny suroviny udrží pohromadě. V případě chalupářské pomazánky je to tatarská omáčka, která se zároveň postará o výraznější chuť pomazánky. Klidně ji ale můžete vyměnit za majonézu, případně ji trochu nastavit kysanou smetanou, jogurtem nebo tvarohem, aby pomazánka nebyla tak kalorická. Pomazánku si ale můžete upravit ještě dalšími způsoby: 

  • Součástí pomazánky bývá rovněž cibule nasekaná nadrobno. Nechcete-li pomazánku příliš štiplavou, můžete zvolit jemnější šalotku. Větší svěžest zajistí jarní cibulka, která dodá pomazánce i trochu svěží zelenou barvu. Případně můžete pro oživení přidat i nasekanou pažitku. Milovníci česnekové pomazánky mohou vsadit rovněž na česnek
  • Klasickým kořením do této pomazánky je mletá paprika. Tu můžete nahradit chilli pro pikantnější verzi nebo paprikou uzenou. Pikantnější chuť zajistí i worcesterská omáčka, která má velmi výrazné aroma. Pokud chcete pomazánku jemnější, raději tímto dochucovadlem šetřete. 

Recept na chalupářskou pomazánku

Pokud jste ještě chalupářskou pomazánku nedělali a rádi byste ji vyzkoušeli, můžete se do toho pustit podle našeho ověřeného receptu. 

Budete potřebovat: 250 g měkkého salámu, 200 g tvrdého sýra, 1 cibuli, 2 vejce, 1 lžičku mleté papriky, 2 lžíce worcesteru, mletý pepř a 120 g tatarské omáčky. 
Cibuli oloupejte. Vejce uvařte ve vodě natvrdo. Poté je prudce zchlaďte a oloupejte.

  1. Salám, cibuli a vejce umelte nebo nahrubo nastrouhejte. Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo.
  2. Přidejte mletou papriku, worcester, tatarskou omáčku, mletý pepř a promíchejte.
  3. Pomazánku nechte uležet v lednici a podávejte na chlebu nebo na rohlíku. Pomazánka se hodí i na jednodušší chlebíčky.

Náš tip: Přípravu chalupářské pomazánky vám možná usnadní i toto video. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více