Císař Nero měl rád maso plněné masem, během hostin jedl vleže a mezi chody vyžadoval sex
14. 4. 2024 Historie a zajímavosti
Starověký tyran a despota, který své odpůrce i z řad rodiny nechal nemilosrdně zavraždit. Císař Nero se dožil pouhých jednatřiceti let, krátký život však maximálně naplnil, mimo jiné i dlouhými a extravagantními hostinami.
Kdo byl Nero
Žil v prvním století našeho letopočtu a na římský trůn usedl v necelých sedmnácti. Císař Nero v prvních letech své vlády respektoval poradní sbor a politika ho moc nezajímala. Pozvolna však omezil vliv poradců a začal odstraňovat své protivníky včetně vlastní matky Agrippiny.
Postupně se z něj však stal naprosto nevyzpytatelný diktátor. Psychiatři by dnes rozhodně diagnostikovali těžkou poruchu osobnosti.
Mohlo by vás zajímat
Pitky s přáteli a sex mezi chody
Obklopoval se přáteli, kteří neměli zrovna moc dobrou pověst, ačkoli pocházeli z urozených rodů. S nimi se pak v převlecích, aby ho nikdo nepoznal, vydával do římských krčem a nevěstinců.
Říkalo se, že hubené nohy římského císaře Nera nemohou unést jeho obrovské břicho, které si plnil na proslulých dvanáctihodinových hostinách, které pořádal. Stejně jako běžní Římané konzumoval podávané pokrmy vleže. Mezi jednotlivými chody ale vyžadoval sex. Nepřekvapí tedy, že si pro hostiny vybíral často místa v blízkosti nevěstinců.
Mohlo by vás zajímat
Maso plněné masem
A co se na hostinách podávalo? Samozřejmě maso, preferované bylo to vepřové. Krávy Římané chovali hlavně kvůli mléku, z kterého vyráběli sýry. Neservírovaly se však jen obyčejné pečeně. Zruční kuchaři z vepřovémo masa vyřezávali například tvary slepice nebo se vepříkovi plnilo břicho dalším masem a pak se teprve rožnil.
Pochoutkou byl plch. Malý hlodavec připomínající veverku kříženou s myší se považoval za delikatesu. Pekl se plněný pro změnu masem vepřovým.
V Římě, rozkládajícím se u řeky Tibery, byly na jídelníčku také čerstvé říční ryby a výjimkou pro bohaté nebyly ani mořské ryby a mořské plody.
Mohlo by vás zajímat
Exotičtí ptáci i zelenina na talíři
Mezi lahůdky patřili také ptáci. Plameňáci, pávi, ale i papoušci se servírovali poměrně často, vyhledávaný byl jejich jazyk. Přílohou byl celozrnný chléb nebo placky, fazole, čočka a také hodně zeleniny.
Nero měl údajně rád pórek, který byl ve starém Římě poměrně běžnou a napříč sociálními skupinami rozšířenou zeleninou.
Zapomenout nesmíme na dezerty. Kromě čerstvého ovoce to byly například sladké placky podobné našim palačinkách pokapané medem nebo smažené datle s medem.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo jako zbraň
Císař Nero postupně vyvraždil svou rodinu včetně tří manželek. S věkem narůstal jeho sadismus. Oblíbenou vražednou metodou bylo nasypání jedu do jídla. Není překvapením, že císařovy excesy nebyly v senátu oblíbené a že se proti němu uskutečnilo několik povstání.
Nero zemřel v pouhých jednatřiceti letech. Krátce poté, co byl prohlášen za nepřítele lidu, chtěl uprchnout do Egypta. To se mu už nepodařilo a oficiální popravě unikl sebevraždou - v roce 68 se bodl do krku.
Náš tip: Staří Římané včetně císaře Nera měli rádi sladké placky. Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu palačinky s džemem.
Zdroje informací:
theguardian.com: Famous foodies: Emperor Nero
nytimes.com: Food News: Rich Man's Asparagus; Emperor Nero Was an Ardent Fan of the Leek
getty.edu: What Did Ancient Romans Eat?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným… Číst více
Bulharská masová topinka princezna: Jak přišla ke svému zvláštnímu názvu a jak ji připravit?
I když by název princezna možná odkazoval k… Číst více
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Topinky jsou výborné nejen při posezeních s… Číst více
Falešný tatarák z hub: Delikatesa z lesa se snadno připravuje a krásně provoní celý dům
Při současné bohaté houbové úrodě určitě každý… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět moučníků, na kterých si pochutnáváme tisíce let: Palačinky jedl už „ledový muž“ Ötzi a cheescake pekli staří Řekové
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Chléb a pivo byly základními potravinami starověkého Egypta. Do hrobek zemřelým se dávalo tisíc bochníků a pivo popíjely i děti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 9 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 10 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno před 23 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Přečtěte si Zobrazit více
Co se jedlo v dobách Sámovy říše? Kaše se mastila lněným olejem, maso bylo na talíři každý den a výjimkou nebyl ani kůň
Moretum: Česneková pomazánka podle antického receptu má pořádné grády, česnekem se v ní nešetří
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť