Chléb a pivo byly základními potravinami starověkého Egypta. Do hrobek zemřelým se dávalo tisíc bochníků a pivo popíjely i děti
11. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Jídlo ve starověkém Egyptě bylo důležitou součástí kultury a společnosti, a to jak v životě, tak po smrti. Stěny chrámů byly pomalovány hojným množstvím jídla obětovaného bohům. Hrobky byly zdobeny obrazy přeplněných obětních stolů a naplněny nádobami a mísami se skutečným jídlem.
Hrobky vydaly cenná svědectví
Odhalené hrobky se staly rájem pro archeology, kteří díky nim mohli odhalit běžný život starověkých obyvatel Egypta, jejich zvyky a jídelníček.
I proto dnes víme, že základem egyptské stravy byl chléb. Největším přáním každého majitele hrobky bylo získat na poslední cestu tisíc bochníků chleba. Z archeologických nálezů, uměleckých děl a textů dnes víme, že nešlo jen o obyčejné bochníky. Chleby byly vyrobeny v mnoha fantaskních tvarech, jako jsou obelisky, husy, dobytek, gazely, lidé, květiny, vázy, ovoce a geometrické tvary.
Mohlo by vás zajímat
Kaše a ryby
Obyčejní Egypťané se živili rybami, maso měli výjimečně. Když ulovili nějaké zvíře, v horkém podnebí bylo nutné ho rychle zpracovat. Maso se tak většinou sušilo nebo nakládalo do soli. Běžně se vařily různé kaše z obilí nebo luštěnin doplněné čerstvou zeleninou, sladké pak ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Chleba nesměl chybět
Součástí každého jídla byl chleba. Delta Nilu patřila k nejúrodnějším oblastem starověkého Egypta. Tam také zemědělci pěstovali obilí a další plodiny. Dostatek obilí tak umožňoval péct různé druhy chleba. Známé jsou pita chléb, další oblíbené se nazývaly sumait a khamriat. Chléb musel být na stole u každého jídla.
Egypťané obilí nemleli, ale drtili různými způsoby, například v hmoždíři. Rozdrcená zrna pak ještě jednou drtili mezi dvěma kameny. Mouku pak ještě prosévali. Do rozemleté mouky přidali trochu soli a vody a vytvořili těsto, ze kterého se tvarovaly půlkruhové bochníky. Pekly se v peci nebo v popelu na ohništi. Už tehdy existovaly dokonce pekárny s pěti či šesti pecemi na chleba.
Mohlo by vás zajímat
Různé druhy piva
Ale (nejen) chleba se musí něčím zapíjet, a tak tomu bylo v Egyptě. Přestože bychom v těchto místech očekávali víno, hledali bychom ho marně. Sice tu byly vinice, ale moc vína se z nich nevyrábělo. Víno se dováželo také z oblasti Levanty. Velkou oblibu mezi místními obyvateli tu ale nezískalo.
Starověký Egypt jednoznačně potvrzoval pravidlo, že tam, kde je obilí (hlavně ječmen), tam je i pivo. Hieroglyfy přinesly informace o různých druzích piva vařeného starými Egypťany. A tak víme, že existovalo husté pivo, projímavé pivo, extra obětní pivo i pivo zapomnění.
Mohlo by vás zajímat
Popíjely ho i děti
Staří Egypťané byli známí svou láskou k pivu, které tvořilo druhou základní složku jejich jídelníčku. Pivo pili muži, ženy i děti. Ačkoli se děti seznamovaly s pitím piva již v útlém věku, učitelé ve školách varovali mladé písaře v zácviku před omamnými účinky alkoholu tím, že jim diktovali takové řádky, jako je následující, které si měli žáci zapsat:
„Nedopřávej si pití piva, abys nepronesl zlou řeč a nevěděl, co říkáš. Upadneš-li a zraníš-li si tělo, nikdo ti nepodá ruku; tvoji společníci při pití se postaví a řeknou: Pryč s opilcem!“
Učitelé to zřejmě mysleli dobře, žáky tím ale od piva neodradili.
Náš tip: Pivo je skvělou ingrediencí do různých pokrmů. Vyzkoušejte například vepřové koleno marinované a pak pečené v černém pivu podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
hurghadalovers.com: Ancient Egyptian Food & Pharaonic royal Cuisine | Facts, History of What kind of food did Pharaohs kings eat
thecollector.com: Food in Ancient Egypt: What Did the Egyptians Eat?
tour-de-kultur.de: Von Brotesser und Bohnen aus Lotus – zu Tisch im alten Ägypten
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Egyptský faraon Tutanchamon si pochutnával na pečené gazele a červeném víně a doslova si ujížděl na sladkém
Jídelníček stavitelů egyptských pyramid: Místo mzdy dostávali denně 5 korbelů piva, chleba a cibuli
Jakou použít mouku na kynuté přílohové knedlíky, aby byly lehké jako obláček? Ne každý používá tu nejvhodnější mouku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19