Kysané zelí v medovém octě po aténsku: Pomáhá při kocovině, velmi dobře chutná a snadno se připravuje
7. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Některé pokrmy tu jsou nejen staletí, ale celá tisíciletí. Často jde o jídla, která kromě skvělé chuti měla i přidanou hodnotu v podobě zdravotních benefitů. Mezi ně mimo jiné patří kysané zelí, které znali už staří Řekové.
Zelí jako superpotravina
Tehdejší zdravotní doporučení musíme brát tak trochu s rezervou. Vždyť medicína byla ještě v plenkách. Přesto tehdejší lékaři a léčitelé v rámci svých možností intuitivně a na základě zkušeností pomáhali léčit různé neduhy i pomocí některých potravin a jídel. A velmi oblíbené bylo právě kysané zelí.
To totiž obsahuje nejen vlákninu, vitaminy C, K, A a skupiny B, ale také kyselinu listovou a minerální látky – draslík, hořčík, fosfor, zinek a mangan. Můžeme říct, že mj. působí protizánětlivě, má příznivé účinky na střevní mikroflóru a pomáhá udržovat hladinu krevního cukru.
Mohlo by vás zajímat
Lék na kocovinu
Lékaři se o tento pokrm zajímali, protože údajně léčil bolesti hlavy a byl dobrý na žaludeční nevolnosti. Římský filozof Plinius tvrdil, že pokud se kysané zelí užívá před jídlem, zabraňuje opilosti, a pokud se užívá po pití, může vyléčit kocovinu!
„Zelí by se mělo nakrájet co nejostřejší železnou čepelí, pak omýt, okapat a nakrájet se spoustou koriandru a routy. Poté zakápněte medovým octem a přidejte jen trochu silphia. Mimochodem, můžete to jíst jako meze (předkrm -pozn. red).“ Aspoň tak to popisuje starořecký lékař Mnesitheus ve 4. století před naším letopočtem.
Bez ohledu na údajně léčivé účinky měl Mnesitheus naprostou pravdu v tom, že zelí v medovém octu je vynikající jako předkrm nebo příloha a je snadné ho připravit.
Mohlo by vás zajímat
Nezvyklé suroviny
Ve svém textu Mnesitheus zmiňuje dvě suroviny, které nejsou v současnosti tak úplně běžné. Jednou z nich je routa. Jde o stále zelený polokeř se žlutými kvítky, jehož domovem je jih Evropy. Hořké sušené květy se v malém množství používají jako koření.
Pokud jde o silphium, to byla divoce rostoucí zelenina podobná fenyklu a s chutí cibule a česneku. Rostla pouze ve volné přírodě a s postupnou kultivací půdy zcela vymizela. Podobná je jí asafoetida s českým poetickým názvem„čertovo lejno“, kterou je možné koupit. Chutí připomíná kombinaci cibule a česneku.
Aténské zelí v medovém octě
Kysanému zelí podle následujícího receptu se říká aténské, protože právě ve starověkém Řecku byl tento způsob úpravy oblíbený. Pokud byste si toto zelí chtěli připravit, budete potřebovat: 1 středně velké bílé zelí, 2 vrchovaté lžičky nasekaného čerstvého zeleného koriandru, 2 lžičky nasekané čerstvé nebo sušené routy (můžete nahradit semínkem pískavice/řecké seno), 2 špetky prášku asafoetidy (můžete použít česnekový a/nebo cibulový prášek), sůl. Na medový ocet si připravte: 120 g medu, 2 lžíce červeného vinného octa.
- Nejprve si aspoň den předem připravte medový ocet. Med svařte a slijte, přidejte ocet a trochu zredukujte.
- Zelí nakrájejte nadrobno, omyjte a sceďte. Smíchejte s bylinkami a 3 lžícemi medového octa a posypte práškem asafoetida a osolte.
- Zelí dejte nejlépe do vysterilizovaných sklenic, upěchujte, přikryjte vyvařeným plátýnkem a navrch dejte dřevěné prkénko a nechte asi dva týdne v teple, pak přeneste do chladu. Podrobnosti o tom, jak ho udržet co nejdéle, najdete v našem článku.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete naložit skvělé kysané zelí.
Zdroje informací:
britishmuseum.org: Bored with banana bread? Whip up a classical feast with nine recipes from ancient Greece and Rome.
vitalia.cz: Jak na imunitu? Jíst, cvičit, meditovat, milovat
healthline.com: 9 Impressive Health Benefits of Cabbage
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Historie na talíři: Stavitelé Stonehenge si pochutnávali na mase a měli ingredience na přípravu jednoduchého „cheeseburgeru“
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19