Sezona v srpnu: Čas dožínek se nese i ve znamení sklizně paprik, sladkých ostružin nebo letních jablíček. Co ještě nabízí příroda?
1. 8. 2023 Ostatní
Polovina prázdnin je za námi, což pro školou povinné může být důvodem ke smutku, zase ale nastává období, kdy dozrává nejvíc druhů ovoce a zeleniny. Srpen je časem sklizně, a to nejen obilí. Můžeme sklízet to, co jsme si vypěstovali na zahrádkách, ale i vyrazit na sběr lesních plodů.
Srpen - čas dožínek a posvícení
V srpnu se sice léto dostává do druhé poloviny, pro zemědělce je však tento měsíc skoro nejdůležitějším v celém roce. Již naši předkové srpen oslavovali, neboť nastával nejen čas žní, ale sklízení dalších plodin. Ne nadarmo byl tento měsíc časem dožínek, což byly oslavy první úrody a poděkování přírodě za všechny dary.
Mohlo by vás zajímat
Srpnová zelenina
Pokud pěstujete na zahradě zeleninu, můžete začít pomalu přemýšlet, jak úrodu využijete a co si z ní připravíte. A jaké druhy zeleniny v tuto dobu můžete sklízet? V srpnu je načase otrhat okurky, které jsou akorát tak velké.
Čím dřív to tedy uděláte, tím dřív nasadí rostlina další plody. Na keřících se stále červenají rajčata, užívat si můžete konečně i papriky všech barev a stále pokračuje „cuketové“ období.
Sklízet můžete i první cibuli, kterou je třeba nechat důkladně proschnout, abyste si ji mohli uskladnit na zimu.
Srpen je ideální čas na přípravu různých zeleninových směsí, jako jsou leča nebo ratatouille. Můžete se pustit do přípravy domácích kečupů, čalamád a dalších zeleninových směsí, jako je třeba ajvar nebo ljutenica, které v zimě jako když najdete.
V srpnu jsou také v nejlepší kondici bylinky (třeba bazalka, kopr, koriandr, tymián, rozmarýn, šalvěj). Díky sluníčku je v nich dostatek aromatických látek, je proto ten nejlepší čas si je nasušit na zimu.
Mohlo by vás zajímat
Jaké ovoce v srpnu dozrává?
Srpen si spousta hospodyněk spojuje se zavařováním. Na zahrádkách dozrává totiž nejvíc druhů ovoce za celé léto, dělají se proto kompoty, marmelády, džemy nebo sirupy. Některé druhy si můžete na zimu i nasušit. Jaké ovoce si tedy v srpnu můžete užívat?
- Broskve
- Angrešt
- Blumy a mirabelky
- Melouny
- Letní jablka
- Hroznové víno
- Výlety do přírody je navíc si v srpnu zpestřit sběrem lesních plodů. Natrhat si můžete aromatické lesní maliny, šťavnaté a sladké ostružiny, v některých horských oblastech dozrávají teprve borůvky a když budete mít štěstí, můžete narazit i na brusinky.
Na konci léta do lesa
V druhé polovině srpna se pomalu rozjíždí houbařská sezona. A protože jsme národ houbařů, spousta lidí už nedočkavě čeká, aby mohla vyrazit s košíkem do lesů.
Samozřejmě záleží hlavně na počasí a na tom, aby nebylo moc velké sucho, pokud se ale vše zadaří a sprchne, můžeme se v srpnu těšit na hřibovité houby, lišky i holubinky. A pokud se vrátíte z lesa s plným košem, můžete se nejen pustit do přípravy smaženice nebo houbové omáčky, ale i se inspirovat našimi tipy, jak houby zavařit nebo usušit, aby vám dlouho vydržely.
Náš tip: Ideálním letním zeleninovým pokrmem je lečo. Připravit si jej můžete podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Encyklopedie hub: Zásobte se v lese na zimu. Nasbírejte si tyto houby a my vám poradíme, kam s nimi v kuchyni
Sušení hub: Jak na to, aby nezplesnivěly a vydržely dlouho v dobré kondici?
„Na svatého Vavřince čtyři řepy do hrnce,“ říká jedna ze srpnových pranostik. Znáte ty další?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 4 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 17 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Houby naložené v sádle nebo v soli: Dva tradiční způsoby, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
Oslavte svatováclavské posvícení stylově a upečte si tradiční kynuté koláče. Nejlepší jsou ty dvojctihodné
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí