Ostružinová povidla jsou krásně hustá, sladká i bez cukru, jen se musí delší dobu vařit. A při správném skladování vydrží několik let
13. 8. 2023 Vaření
Víte, že povidla nemusejí být jen ze švestek, jablek či hrušek? V této zdravější alternativě marmelády si můžete na zimu uchovat i ostružiny. I když je příprava povidel poměrně zdlouhavá, určitě stojí za to – hlavně kvůli skvělé plné chuti ovoce a nižšímu obsahu cukru.
Zdravé a chutné ostružiny
V srpnu již pomalu končí sezóna mnoha druhů ovoce našich zahrádek i lesů, pokud ale patříte k milovníkům ostružin, váš čas teprve nastává. Na tmavší příbuzné běžnějších malin si můžete vyrazit do lesa, ti šťastnější majitelé ostružiníků si je rovnou mohou natrhat na zahrádce. Šťavnaté ovoce vyniká nejen skvělou chutí, jsou i úžasnou zásobárnou vitaminů. Někteří lidé ovšem ostružinám moc nefandí s odůvodněním, že jsou moc kyselé.
Dostatečně dozrálé ostružiny ale rozhodně kyselé nejsou, naopak krásně sladké nebo sladkokyselé a příjemně aromatické. Předností ostružin navíc je, že oproti malinám je tak často nenapadá hmyz, navíc si jich můžete užívat poměrně dlouho, od srpna až do konce září. Jedinou nevýhodou je nutnost rychle je zpracovat, neboť brzy plesniví. Je proto lepší je uchovávat v lednici, i tam ale vydrží přibližně tři dny.
Mohlo by vás zajímat
Ostružiny nejen do koláčů
Na ostružinách si nejvíc pochutnáte, když je budete uzobávat jen tak z keříků, výborně se ale hodí i do různých koláčů, dortů, pohárů či jiných dezertů. Často se z nich připravují šťávy nebo vína, zavařují se ve formě marmelád, džemů (mnohdy se v tomto případě doplňují jablky), rosolů a dají se z nich udělat i vynikající povidla – pochoutka, která se plně vyrovná povidlům švestkovým. Pokud máte tedy ostružin na zahradě spoustu, rozhodně neváhejte a ostružinová povidla vyzkoušejte.
Dlouhé vaření, dokonalý výsledek
Příprava povidel není, ač by se to mohlo na první pohled zdát, nijak těžká. Jen je prostě třeba si na ně vyhradit dostatek času. Na rozdíl od marmelád nebo džemů spočívá vaření povidel v dlouhém zahřívání ovoce, při němž se odpařuje voda a povidla zhoustnou. Díky tomu jsou i poměrně trvanlivá. Musí být ovšem dlouho vařená a pořádně tuhá, ta řídká mohou plesnivět nebo kvasit.
Pokud tedy dodržíte správný postup a správně je i uskladníte, vydrží vám i několik let. Do povidel navíc není nutné přidávat žádné želírovací přípravky a do těch tradičních ani cukr. V modernějších receptech, které nepočítají s celonočním vařením povidel v kotli na kamnech, se ovšem cukr již objevuje. Nakyslým ostružinám cukr jen prospěje, kromě toho působí jako konzervant, není však nutné ho dávat tolik jako třeba do marmelády.
Jak udělat ostružinová povidla?
Na povidla je dobré zvolit hodně zralé, klidně až přezrálé ovoce. To je i sladší a o to méně budete potřebovat cukru. Pokud byste chtěli povidla trochu aromatičtější, můžete do nich přidat trochu skořice, hřebíčku nebo rumu, který i prodlouží jejich trvanlivost. A jak tedy na to?
Budete potřebovat: přezrálé ostružiny a trochu cukru podle chuti.
- Přebrané, očištěné a propláchnuté a ostružiny nechte okapat v sítu a rozmačkejte je po částech v kastrolu.
- Pak je přiveďte k varu a vařte za stálého míchání tak dlouho, aby se odpařilo co nejvíc tekutiny. Objem by se měl zmenšit asi na čtvrtinu původního objemu. Ke konci varu pak povidla trochu přislaďte. Poté směs prolisujte, aby vám v povidlech nezůstala semínka.
- Ještě horká povidla nalijte do sklenic ovinutých vlhkou utěrkou nebo do kameninových nádob až po okraj a nechte bez zakrytí vychladnout, aby se na povrchu utvořil škraloup, který částečně chrání povidla před zplesnivěním.
- Vychladlá povidla můžete nakonec potřít slabým roztokem kyseliny benzoové (0,5 g na 1 dl vody), kyseliny sorbové (0,1 g na 1 dl vody) nebo klasického konzervačního přípravku, čímž se zvýší odolnost proti plesnivění. Sklenice uzavřete kovovými víčky, zakryjte celofánem nebo pergamenovým papírem a ovažte provázkem. Povidla uchovávejte v chladu a suchu.
Náš tip: Chcete si raději počkat až na jablka? Jablečná povidla snadno zvládnete podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Začal samosběr malin a ostružin: Úroda je velká, za kilo dáte pouze 139 korun a na farmě rádi uvítají i děti
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma povidla: Snadno je připravíme z čerstvých švestek, hrušek i jablek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů