Desatero rad na téma povidla: Snadno je připravíme z čerstvých švestek, hrušek i jablek
Domácí povidla jsou v kuchyni svou chutí nepostradatelná. Vychutnáme si je na čerstvém pečivu, do koláčů, knedlíků či do omáček k masu. A věřte, že to jde bez míchání, spousty hodin u sporáku a dokonce i bez cukru. Poradíme, jak na to.
Tak jako je populární příprava domácích marmelád, tak je oblíbené i vaření nebo pečení domácích povidel, a to nejčastěji ze švestek, hrušek, jablek nebo méně známých moruší. A jak je připravit? Nejběžnější je vaření nebo pečení ovoce s cukrem do úplného zahuštění. Snadno povidla připravíme i bez cukru. Pro výraznější chuť můžeme přidat koření (jako je hřebíček či skořice) nebo rum. Směs poté rozmixujeme a plníme do sklenic. Povidla jsou chuťově výborná a vydrží nám v pořádku až do další sezóny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Jak se pečou povidla
Pečená povidla jsou v dnešní době nejoblíbenější a to především z toho důvodu, že je nemícháme a nemusíme dávat pozor jestli nepřetečou (jako v hrnci) a do hodiny máme hotovo.
- Připravíme je snadno z vypeckovaných švestek, které vyskládáme do pekáče vyloženého navlhčeným pečicím papírem.
- Pokapeme octem a dáme při 200–250 °C péct na 20–25 minut.
- Zasypeme rovnoměrně částí cukru a pečeme dále 15 minut.
- Přidáme zbylý cukr a opět 15 minut dopečeme.
- Okořeníme skořicí, hřebíčkem, rumem a rozmixujeme. Horká povidla plníme do čistých sklenic, zakápneme rumem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a poté skladujeme v suchu, chladnu a temnu.
2
Jak se vaří povidla
Stejně jako péct v troubě, můžeme povidla snadno vařit v hrnci, nejlépe se silným dnem.
- Vypeckované švestky dáme do hrnce, přidáme ocet, cukr a necháme přes noc v chladu odležet.
- Další den obsah hrnce vaříme při mírné teplotě 4–5 hodin bez míchání. Můžeme ochutit kořením a jakmile se odpaří většina tekutiny, povidla hlídáme a mícháme.
- Rozmixujeme a plníme do čistých sklenic, povrch zakápneme rumem, uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.
3
Jak ochutit povidla
Ochucení povidel záleží jen a pouze na naší chuti. Vystačíme si s ovocem, cukrem a octem. Pokud však dáváte přednost aromatičtějším povidlům, skvělou chuť udělá skořice, hřebíček, mletý zázvor a trochu pomerančové nebo citronové šťávy. Do hruškových povidel se navíc výborně hodí badyán.
4
Jak uvařit povidla bez cukru
Povidla bez cukru, nevěříte? Pokud použijeme dobře vyzrálé ovoce, jsou stejně dobrá jako povidla s cukrem. Kromě švestek je můžeme připravit například i z hrušek. Vypeckované švestky vložíme do hrnce, uzavřeme poklicí a dáme podusit do trouby nebo na sporák. Jakmile švestky pustí šťávu, rozmixujeme a vrátíme péct 3–5 hodin do zhoustnutí bez pokličky do trouby. Průběžně mícháme a poté plníme do čistých sklenic. Zakápneme rumem, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro delší trvanlivost povidel můžeme sterilizovat.
Mohlo by vás zajímat
5
Proč se dává do povidel ocet
Ve většině receptů na domácí povidla se doporučuje nevynechat ocet, kterého přidáváme sice poměrně málo (asi 2 lžíce), nicméně má svůj význam. Ocet poslouží částečně jako konzervant, během vaření zabrání připalování a zpříjemní chuť povidel, bez které se například švestková povidla rozhodně neobejdou. Doporučujeme přidat kvalitní vinný ocet s jemnější chutí.
6
Jak zahustit řídká povidla
Zahuštění povidel nastává díky dlouhému varu, při kterém se odpařuje šťáva z ovoce. Proto pokud se nám zdají povidla stále řídká, necháme je ještě několik minut navíc vařit nebo péct v troubě. A jak poznáme správně hustá povidla? Vařečkou pomalu promícháváme a pokud za ní zůstává brázda, která se jen pomalu zalévá povidly, máme hotovo.
7
Jaké švestky na povidla
Tradiční povidla se připravují ze švestek domácích, které mají modrofialové oválné plody. Švestky musí být dobře vyzrálé, dokonce i přezrálé, či padané, které není třeba ani přislazovat cukrem. Švestky vždy dobře omyjeme a před přípravou povidel odpeckujeme.
8
Jak se dělají hrušková povidla
Povidla z hrušek jsou přirozeně sladká a výborně se hodí do moučníků nebo frgálů. Po zavaření nám vydrží i několik let. Hrušky omyjeme, zbavíme stopek a jádřince, poté nakrájíme na čtvrtky. Vložíme je do velkého hrnce, pro vůni můžeme přidat hřebíček a dusíme přikryté poklicí v troubě na 180 °C asi 2–4 hodiny (do požadované hustoty povidel). Poté nameleme na masovém mlýnku, naplníme do sklenic a sterilujeme po dobu 45 minut od bodu varu.
9
Jak se dělají jablečná povidla
Úroda letních jablek je jako stvořená pro výrobu jablečných povidel. Potřebujeme na ně pouze jablka, cukr a ocet. Podle chuti můžeme přidat koření jako je skořice, vanilková semínka, mletý zázvor, hřebíček nebo badyán. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme, nebo nastrouháme. Dáme do hrnce, podlijeme trochou vody a za občasného míchání rozvaříme. Přidáme cukr, ocet a vaříme dalších 30 minut. Povidla naplníme do vyhřátých sklenic, uzavřeme víčkem a v troubě sterilujeme 15 minut při 80 °C.
10
Co udělat z povidel
Přemýšlíte, jak využít hotová povidla? Výborně se hodí do sladkých koláčů a moučníků, nejčastěji v kombinaci s tvarohem. Nesmíme zapomenout také na plněné knedlíky s povidly a oblíbené plněné taštičky z tvarohového i bramborového těsta. Možná však neznáte slané kombinace s povidly, jako je švestková omáčka k masu i grilovanému sýru nebo vepřový guláš s povidly, díky kterým získá neodolatelnou nasládlou chuť a krásnou barvu.
Jak na švestková povidla pečená v troubě
Mezi nejoblíbenější povidla patří povidla ze švestek. Mají nádhernou vínovou barvu a lehce kyselkavou chuť, kterou doplňuje vůně skořice, hřebíčku a rumu. Není třeba je zavařovat, rum poslouží jako skvělý konzervant.
Vypeckované švestky dáme do pekáče vyloženého navlhčeným pečicím papírem. Pokapeme octem a pečeme 20–25 minut na 200–250 °C. Posypeme polovinou množství cukru a pečeme 15 minut. Přidáme zbylý cukr a opět 15 minut pečeme. Posypeme kořením, promícháme a rozmixujeme. Horké plníme do sklenic, zakápneme rumem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Celý postup na švestková povidla pečená v troubě můžete zhlédnout také v našem video-návodu níže.
Zkoušeli jste domácí povidla? Podělte se s námi o vaše rady a tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Hrušková povidla vaříme z dobře vyzrálého ovoce. Výborně chutnají a jsou oblíbenou náplní buchet, koláčů a knedlíků
Trvanlivá domácí povidla vaříme z dobře vyzrálého ovoce. Umíte je uvařit téměř bez práce a bez míchání?
Jak na dokonalý vepřový guláš s povidly: Ta švestková mu dodají výbornou chuť i barvu
Komentáře