Pět nejpopulárnějších jídel s párkem: Frčí zabalené v listovém těstě, k čočce i jako součást frankfurtské polévky
20. 10. 2023 Vaření
Párek je oblíbeným pokrmem napříč generacemi, především díky své jednoduchosti přípravy a všestrannému použití. Dá se zkonzumovat jako rychlý oběd, svačina, nebo jako oblíbená pochoutka na grilu. Navíc je často v „akčních“ nabídkách obchodních řetězců, je tedy i levnou variantou při výběru surovin k vaření.
Němci udělali párku reklamu
Párek může nabídnout pestrou škálu chutí. Vyrábí se jemné, pikantní, uzené i kořeněné. U nás se fenoménem stal především párek v rohlíku. Jde o tradiční druh českého rychlého občerstvení.
Jeho původ je však obvykle připisován Německu, kde se podobné jídlo nazývá, stejně jako jinde ve světě, hot dog. První párky byly vyráběny ve 13. století ve Frankfurtu. Němečtí imigranti pak tento výrobek přivezli do Spojených států amerických, kde se rychle stal populárním a začal být nabízen na veřejných akcích a ve stáncích s rychlým občerstvením.
Mohlo by vás zajímat
Párek v rohlíku
Na českém území se párek v rohlíku začal prodávat v druhé polovině 20. století a rychle se stal velmi oblíbeným. K jeho popularitě přispěl i fakt, že se jedná o levné jídlo, které může být připraveno velmi rychle. V některých oblastech České republiky je tradicí přidávat do párku v rohlíku i jiné suroviny, například zelí. Kromě toho se v posledních letech objevují i různé moderní varianty tohoto jídla, například s exotickými omáčkami nebo sýry.
Čočka nakyselo
Oblíbeným „domácím“ jídlem je čočka s párkem. Zejména v podzimních a zimních měsících se jedná o vyhledávané jídlo, které nejen zahřeje, ale i dostatečně zasytí. Základem je čočka nakyselo, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu, k níž se přidají párek nebo klobása a levná večeře je na světě.
Frankfurtské potěšení
Frankfurtská polévka je dalším příkladem, jak se dají párky skvěle využít v kuchyni. Jedná se sice o tradiční německé jídlo, ale velkou oblibu si našla i u českých strávníků. Hlavními ingrediencemi této polévky jsou vývar, brambory, mrkev, celer, pórek a frankfurtský párek. Recepty se mohou lišit v závislosti na regionu. Hutná polévka je často ochucena majoránkou, petrželkou a dalšími bylinkami.
Děti mají svého favorita
Oblíbeným pokrmem dětí je párek s bramborovou kaší. Přestože se nejedná o žádnou složitou gastronomickou záležitost, u našich nejmenších si našla velké množství fanoušků. Pro maminky, které se vrací pozdě z práce a musí nakrmit své potomky jde o jednoduchou záležitost. Stačí jen uvařit brambory, rychle z nich udělat kaši, kterou děti milují, a přidat ohřátý párek.
Hit rodinných oslav
O trochu složitější, ale stejně oblíbené, jsou také párky v listovém těstě. Přestože se jedná o zdánlivě obyčejné jídlo, neurazí ani návštěvu, které ho nabídnete. Navíc, pokud nezvolíte přípravu vlastního těsta, ale sáhnete po tom kupovaném, práce v kuchyni se smrskne na úplné minimum. Nečekaná návštěva si tak ani nemusí všimnout, že pro ni připravujete pohoštění.
Párky v listovém těstě
Na přípravu pokrmu, který můžete vytvořit třeba na rodinnou oslavu, budete potřebovat: 8 párků, 1 balení listového těsta, 1 vejce (na potření), semínka (sezamová či maková) na ozdobení, kečup nebo hořčice na dochucení.
Jak na to?
- Rozbalíme listové těsto a nakrájíme ho na 8 stejně velkých obdélníků.
- Párky opláchneme a osušíme.
- Každý párek obalíme do obdélníku listového těsta. Můžeme je obalit šikmo, spirálovitě, nebo jakkoliv jinak podle fantazie. Důležité je, aby bylo těsto dobře spojené. Nechceme, aby se při pečení rozhrnulo.
- Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut, nebo dokud těsto není zlatohnědé.
- Hotové párky v listovém těstě podáváme s kečupem nebo hořčicí.
Náš tip: Když vám ještě nějaké párky zbydou, zkuste je podle našeho videoreceptu připravit po cikánsku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho namáčet luštěniny? Nejvíce času potřebují fazole a cizrna, bez namáčení se obejdou červená čočka a loupaný hrách
Jak uvařit frankfurtskou polévku? S námi to zvládne i začátečník
Domácí kečup podle šéfkuchaře Miroslava Mahela: Nechybí v něm badyán, překvapuje řepa, kapie nebo jablka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Falešné listové těsto, které zvládne každý. Je levnější, krásně lístkuje a chutná skoro jako originál
Plněné papriky v rajské omáčce: Typickou sladkokyselou chuť zajistí cukr a citronová šťáva, vůni kombinace koření
Bagetová výzva MasterChef Česko podle redakce: Dáte si tu s kuřecím masem, hovězími placičkami nebo sýrem?