Čaj z jablečných slupek skvěle zahřeje a voní skořicí a hřebíčkem. Při přípravě je důležité zvolit správnou teplotu vody
13. 11. 2023 Vaření
Zbavujete jablka slupek? A co s nimi potom děláte? Pokud je vyhazujete, děláte velkou chybu. Můžete z nich totiž připravit výborný voňavý čaj, který zažene žízeň, skvěle zahřeje i osvěží.
Co s jablečnými slupkami
Jablka jsou naším nejčastěji využívaným ovocem. Hodí se do sladké i slané kuchyně. Často se do jablka zakousneme jen tak, pro chuť. To jablka obvykle neloupeme, ale někdy se slupky zkrátka musíme zbavit. Pro některé dezerty se jablko se slupkou nehodí. Slupka z jablka je velmi cenná, skrývá se pod ní nejvíce vitaminů i minerálních látek. Proto záleží, jak s ní naložíme.
Jablečné slupky nemusí přijít do odpadků ani na kompost. Můžeme z jich totiž připravit úžasně voňavý čaj. Ten se obzvláště hodí do chladných měsíců a pomůže vytvořit pohodovou atmosféru. A čaj z jablečných slupek nejen výborně chutná, ale také úžasně voní a krásně poslouží i místo vonných tyčinek.
Mohlo by vás zajímat
V jaké podobě využít slupky z jablek
Slupky z jablek můžeme využít čerstvé, ale také se hodí je usušit. Připravíme si tak zásobu na dny, kdy čerstvé slupky nebudeme mít k dispozici. Jak slupky usušit? Je potřeba slupky nakrájet na jemné kousky a dát je třeba do sušičky. Sušit se mohou maximálně na 50 °C. Když budou kousky menší, lépe uschnou.
Mohlo by vás zajímat
Co je důležité pro přípravu čaje z jablečných slupek
V některých receptech najdeme, že se slupky vaří. Pokud to uděláme, přicházíme o některé cenné látky. Když si je budeme chtít co nejvíce uchovat, je třeba ohřát slupky s tekutinou na maximálně 80 °C.
Jak vylepšit čaj z jablečných slupek
Čaj se připravuje ze slupek, na chuť se přidává svitek skořice (nebo špetka mleté skořice) a hřebíček. Pro lepší chuť ho můžeme osladit. Hodí se třtinový cukr, med, případně javorový sirup. Do čaje jsou vynikající i citrusy. Můžeme je využít tak, že nastrouháme kůru z citronu nebo pomeranče. Je ale třeba, aby byly chemicky neošetřené. Čaj je výborný nejen teplý, ale i studený.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak připravit čaj z jablečných slupek
Na přípravu potřebujete: slupky ze tří jablek, 750 ml vody, svitek skořice, 2 hřebíčky a případně kolečko citronu.
Jak na to? Slupky z jablek dejte do kastrolu na plotnu, přidejte skořici a hřebíčky. Zalijte vodou a zahřejte zhruba na 80 °C. Slupky by se měly louhovat alespoň čtvrt hodiny. Pak čaj sceďte, přidejte kolečko citronu a můžete podávat.
Náš tip: Jablka jsou skvělá v nejrůznějších dezertech. Připravte si tento linecký podle videoreceptu a slupky si usušte na čaj:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Jedním z osvědčených a šikovných způsobů konzervace bylin je konzervace cukrem. Vyrobit bylinkový sirup nebo med není složité, může to zkusit každý. … Číst více
Jak upražit pampeliškové kořeny na chutnou kávu? Vyzkoušejte to s námi
Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená… Číst více
Královna pampeliška: Víte, že jíst se dá úplně celá od kořínku po žluté květy? Vyrobíte z ní třeba tohle netradiční želé
Kdo by na jaře nemiloval zelené louky ozdobené… Číst více
Užijte si sezonu pampelišek: Jak z nich připravit úžasný pampeliškový med i limonádu
Pampeliškový med je asi nejoblíbenější pochutinou… Číst více
Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Jaro je tu a na loukách i v parcích září ze… Číst více
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
[rada oznaceni="1"] Kdy a kde sbírat pampelišky na med Slunečné dny a louky plné zářících květů - to je ta správná chvíle pro sběr. Když začínají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sušené ovoce: Ideální zdravá sladkost nebo kalorická bomba? Záleží na druhu úpravy!
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 19 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečný ocet: Skvělý pomocník na vaření, ekologický úklid, na čistění pleti i na lesklé vlasy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty