Jak využít zbylé husí sádlo a kosti z pečínky? Ze sádla bude skvělá pomazánka, z kostí parádní vývar
12. 11. 2023 Vaření
Upekli jste o víkendu výbornou svatomartinskou husu a zbylo vám hodně sádla? Máme pro vás několik perfektních tipů, kam s touto vynikající kuchařskou surovinou!
Zužitkujte zbytky z husy: sádlo a kosti
Svatý Martin už odcválal, husy jsou snědeny, ale v mnoha domácnostech možná zbývají cenné suroviny. Naše babičky nevyhodily nikdy nic, ani takovou drahocennou věc, jako je sádlo z vypečené husy, anebo kosti a skelet z pečínky. Pro obojí se v kuchyni najde perfektní využití.
Připomeňme si klasické způsoby zpracování i novější zakomponování husího sádla či kostí do dalších pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít husí sádlo
Husí sádlo je vysoko ceněno v kuchyni pro svou bohatou chuť a vysoký kouřový bod kolem 190 °C, což ho dělá ideálním pro pečení a smažení. Uzavřené v čisté sklenici vám vydrží v lednici až do Vánoc. A zde jsou některé pokrmy, ve kterých ho můžete skvěle využít už dřív:
- Pečené brambory: Brambory pečené v husím sádle získají krásně křupavou kůrku a bohatou chuť.
- Konfit: Pomalá úprava masa v sádle je současně osvědčenou tradiční francouzskou metodou konzervace.
- Zeleninové a bramborové gratiny: Vrstvení zeleniny nebo brambor s husím sádlem a pečení do zlatova.
- Smažení: Řízky na husím sádle získají nadpozemskou chuť i vůni!
- Slané pečení: Přidání husího sádla do těst dodá výrobkům jedinečnou chuť a křehkost. Zkuste třeba v tomto receptu nahradit olej právě husím sádlem.
- Rillettes: Husí sádlo je také skvělé pro přípravu klasických francouzských pokrmů jako jsou rillettes. Při jejich přípravě je vhodný poměr masa k sádlu obvykle asi 4:1. Tento poměr zajišťuje, že rilettes budou dostatečně šťavnaté a mastné pro správnou konzistenci, ale zároveň zůstanou převážně masové. Množství sádla můžete upravit podle osobních preferencí. Kromě základních ingrediencí jako maso, sádlo, sůl a pepř můžete do rilettes přidat mnoho dalších přísad pro zajímavější ochucení jako jsou bylinky, šalotka, česnek, ořechy nebo sušené ovoce.
- Pomazánka: Sádlo lze využít také do škvarkové nebo masové pomazánky. Dá jí mnohem silnější chuť.
Jak využít kosti a skelet z pečení
Nejlépe pro přípravu chuťově bohatého vývaru! Jak na to? Obraný skelet z pečené husy dejte do hrnce a přilijte jen tolik vody, aby byly kosti ponořeny. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu spolu se solí a kořením.
Sílu vývaru lze umocnit dalším syrovým drůbežím ořezem na polévku. S nízkými náklady koupíte třeba kuřecí nebo i kachní krky, ale použít můžete i hřbety, křídla a podobně. Po minimálně dvou hodinách pomalého tažení vznikne vývar, který může sloužit jako základ budoucí polévky a nebo ještě lépe jako stavební kámen šťávy k blížící se Štěpánské kachně, vychladlý a uložený do mrazáku si na ni bez problému počká.
Náš tip: Jak na poctivý klasický vývar se podívejte v našem videu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyškvařit husí sádlo? Výsledné škvarky jsou báječnou pochoutkou
Husí výpek je lahůdkou, dá se využít mnoha způsoby: Přidat se může do těsta, pod dušené zelí i do skvělé pomazánky
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na pikantní křupavé kuře jako z Popeyes? Základem úspěchu je těstíčko z podmáslí a speciální omáčka
Husa nebo kachna? Kterou si vybrat na přípravu slavnostního menu a jak se liší
Jak využít zbytky masa z pečené husy: Hodí se skvěle do salátů, pomazánek, na chlebíčky i jako náplň do tortilly