Smaženka přežila socialismus a dál je českým hitem: Potřená hořčicí a obložená okurkou a kapií chutná perfektně
6. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Pod termínem smaženka si můžeme představit jak omeletu na chlebu, tak chleba obalený ve vajíčku, tak i malé sýrové karbanátky - smaženky. Každopádně vždy jde o kombinaci chleba a usmaženého vajíčka. Tahle dobrota byla hitem bufáčů už před revolucí a oblíbená je dodnes.
Z karbanátku se stal obložený chléb
Historie smaženky sahá až do 70. let minulého století. Tehdy však připomínala spíše malý karbanátek a Československé státní normy u ní, jako u všech pokrmů tehdy, striktně nařizovaly, co musela obsahovat.
Tehdejší sýrová smaženka sestávala tedy ze strouhaného eidamu, vajec, strouhanky, mléka, kmínu, soli a česneku. Z těchto surovin se tvořily obdélníkové krokety, které se smažily na rozpáleném oleji z obou stran a poté servírovaly na chlebu, potřené hořčicí a posypané nasekanou cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Přidat se dá skoro cokoliv
Později se pod termínem smaženka připravovaly vaječné omelety, podávané na chlebu, anebo chléb obalovaný ve vajíčku a poté usmažený.
V současnosti si smaženku může každý výrobce vytvořit podle svého receptu, obvykle ale v bufetech a lahůdkách najdete smaženku jako omeletu na chlebu, doplněnou často ještě hořčicí, cibulí, kapií a petrželkou.
V moravských domácnostech je ovšem v oblibě smaženka z „chleba ve vajíčku“ a na našem webu najdete pod heslem smaženka najdete mnoho různých receptů, třeba i na smaženky celerové nebo tuňákové. Ale klasika je klasika. Proto nabízíme recept na smaženku, která za pár korun nasytí i početnou rodinu.
Smaženka k večeři
Jak na to?
- Vejce rozšlehejte v hlubokém talíři se solí a pepřem dle chuti.
- Každý krajíc chleba namočte z obou stran do rozšlehaných vajec, aby se chléb vejci dobře nasákl.
- Na pánev dejte trochu oleje a nechte ho zahřát. Položte namočené krajíce chleba na rozpálenou pánev.
- Smažte chleby z obou stran dozlatova. Hotové opečené chleby potřete plnotučnou hořčicí a dejte na ně cibuli nakrájenou na plátky, nakrájenou kyselou okurku a plátky rajčat.
- Smaženky podávejte ihned po dokončení.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho video receptu připravit sýrové smaženky:
Zdroje informací:
ireceptar.cz - Klasická socialistická smaženka z vajec a strouhanky: Skvělá večeře za pár korun
stream.cz - Smaženka: Bývalá hvězda socialistických bufetů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef 2023: Do restaurace Eska raději až po výplatě. Malá smaženka z půlky krajíce vyjde na stovku, větší na 258 Kč
Retro okénko: Sýrové smaženky přijdou k chuti i dnes. Aby byly křupavé, je důležité použít správné množství strouhanky
Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
Kuřecí játra udělají z topinky luxusní pokrm: Voní majoránkou, říz jim dodá česnek a křupavost šťavnatá jablka
Markéta Tomášková z pořadu Peče celá země zvládá každý rok připravit dvacet druhů cukroví. U nás to jinak nejde, říká