Uzená krkovice pečená s bramborami v papilotě voní kořením, je úžasně šťavnatá a měkoučká, na jazyku se jen rozplývá
10. 1. 2024 Vaření
Uzená krkovice je skvělým řešením pro jídlo nenáročné na přípravu. A co takhle využít náš tip: uzenou krkovici pečenou s bramborami v papilotě? Papilota není žádný zázračný doplněk v kuchyni, ale jinak využitý obyčejný pečicí papír.
Co je papilota
Co je to vlastně ta papilota? Není to žádný přístroj ani nástroj, ale obyčejný pečicí papír nebo případně alobal, z kterého se vytvoří kapsa. Tento způsob je velmi starý. Pokud bychom chtěli vytvořit originální papilotu, tak ta má tvar srdce přehnutého uprostřed. Může ale mít i podobu měšce, půlkruhu, případně obálky nebo balíčku. Uvnitř se pak tvoří pára a papilota se trochu nafoukne. Proto je třeba velký pozor při rozbalování, protože se nejprve vyvalí žhavá, i když krásně vonící pára. Pokud při přípravě obědu spěcháme, měli bychom být velmi opatrní, abychom se neopařili.
Mohlo by vás zajímat
Proč připravit jídlo v papilotě
Jídlo připravené v papilotě je velmi šťavnaté a voňavé, rozhodně není vysušené. Má to ale drobný háček, protože do balíčku během tepelné úpravy nevidíme. Pak je třeba se pouze dohadovat, jestli je pokrm hotový. Pro přesnou kontrolu je třeba balíček rozbalit.
Co je možné připravovat v papilotě
Do kapsy se vkládají syrové nebo mírně tepelně upravené pokrmy. V papilotě je možné chystat zeleninu i maso, ale vždy pouze potraviny malých velikostí, aby se zvládly dobře tepelně připravit. Třeba brambory krájíme na silnější plátky.
Jak správně zabalit potraviny do papiloty
Na přípravu papiloty potřebujeme dostatečně velký kus pečicího papíru. Můžeme ho potřít třeba máslem nebo jiným tukem. Potraviny naskládáme na střed, ze všech stran přehneme a utěsníme, aby nic nevypadávalo. Ještě je možné zabalit balíček do dalšího papíru. Takto připravený balíček se pak dává na plech a s ním do trouby.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na uzenou krkovici pečenou s bramborami v papilotě
Na jednu porci potřebujete: 1 plátek uzené krkovice (cca 150 g), 2 brambory, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 červenou papriku, máslo nebo sádlo, mletý kmín, sůl, oblíbené koření a pečicí papír.
Jak na to? Brambory oloupejte, cibuli také a nakrájejte je na kolečka, papriku rozpulte a vyndejte semínka. Pak ji nakrájejte na kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na kousky. Připravte pečicí papír a potřete ho tukem. Rozložte na něj brambory, okořeňte je a přidejte cibuli a česnek. Na to položte maso a papriku. Nahoru dejte tenký plátek másla nebo sádla. Balíček pořádně zabalte tak, že kraje ohněte nahoru a zabalte ještě do jednoho papíru. Položte vše na plech a pečte 40-45 minut na 180 °C. Při otevírání papíru - papiloty - dávejte pozor na horkou páru.
Náš tip: S uzeným můžete připravit i gnocchi a zelí podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kočičí svatba neboli šoulet: Levné staročeské jídlo z hrachu a krup skvěle vylepší kousek uzeného masa či slaniny
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 13 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 21 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský