Kurkuma v zimě prohřeje: Stačí špetku přidat do vaječné tlačenky nebo do zlatého mléka, pikantně ochutí i různé pomazánky
11. 1. 2024 Vaření
Rozproudit organismus je za chladných teplot nezbytné. Výrazně nám v tom pomáhají různé pokrmy, především polévky, ale i některé potraviny. Ideální je například kurkuma. V zimě prohřeje a prospěje i zdraví.
Co je kurkuma
Kurkuma neboli indický šafrán je vlastně sušený mletý oddenek z kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Čerstvý oddenek vypadá podobně jako zázvor, jen má žlutější barvu. Má nahořklou, zemitou, podobu, podobnou hořčici. Využívá se jako koření a jednou z hlavních složek je žluté barvivo zvané kurkumin.
Mohlo by vás zajímat
Jaký vliv má kurkuma na zdraví
Kurkuma se v přírodní medicíně využívá od nepaměti. Různé odborné studie uvádějí řadu jejích prospěšných vlastností. Především jde o antioxidační a protizánětlivé účinky. Studie z roku 2017 popisuje možnosti využití kurkumy při zánětlivých stavech, artritidě, ale i úzkosti. Nápomocná je také kurkuma (a hlavně její složka kurkumin) při bolesti namáhaných svalů. U fyzicky aktivních jedinců zlepšuje výkon i regeneraci.
Zmíněná studie upozorňuje i na to, že pro lepší vstřebatelnost kurkuminu je vhodné konzumovat také složku piperin. Ta je obsažena třeba v černém pepři. A právě černý pepř a kurkuma se často společně používají k ochucení jídla.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…
Jak se využívá kurkuma
Oddenek rostliny se suší a rozemletím se z něj dělá prášek. Kurkuma je hlavní složkou kari koření. Jako koření se hodně využívá v indické, pákistánské, thajské i perské kuchyni. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů. Kurkuma se dá koupit samotná, ale právě i v podobě směsi koření zvané kari.
Mohlo by vás zajímat
Do jakých pokrmů použít kurkumu
Rádi byste kurkumu v rozumné míře zařadili do jídelníčku? Můžete ji využít samotnou i ve zmíněné směsi koření.
- Kurkumu, černý pepř a tuk (másla, sádla i třeba v podobě kokosového mléka) můžete přidat do vydatných polévek s luštěninami, bramborami a další zeleninou.
- Mletý a sušený oddenek rostliny využijte v nápoji zvaném zlaté mléko, který kombinuje sílu kurkumy a zázvoru.
- Sílu kurkuminu můžete uplatnit i v celerové pomazánce či salátu a získat tak ještě mnohem větší nálož cenných látek. To ovšem není ve studené kuchyni vše. Zkuste toto prohřívací koření využít i v dalších jídlech, třeba v kombinaci s hořčicí. Vhodnou variantou je i například vaječná tlačenka.
- Pokud obvykle chystáte bílou rýži, dodejte jí žlutý náboj pomocí kurkumy. Kromě barvy získá i příjemnější chuť.
- Kurkuma se hodí do dipů i pomazánek, můžete ji ale přidat třeba do fritatty a různých omelet.
- Zajímavou možností je využití kurkumy třeba v různém pečivu, ale také na hranolkách, na pečené zelenině. Všem těmto potravinám tak dodáte mírně pikantní nádech a výraznější barvu.
Zdroje informací:
ncbi.nlm.nih.gov: Curcumin: A Review of Its' Effects on Human Health
healthline.com: 10 Health Benefits of Tumeric and Curcumin
Náš tip: Připravte si cizrnovo mrkvovou polévku s kurkumou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Jedním z osvědčených a šikovných způsobů konzervace bylin je konzervace cukrem. Vyrobit bylinkový sirup nebo med není složité, může to zkusit každý. … Číst více
Jak upražit pampeliškové kořeny na chutnou kávu? Vyzkoušejte to s námi
Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená… Číst více
Královna pampeliška: Víte, že jíst se dá úplně celá od kořínku po žluté květy? Vyrobíte z ní třeba tohle netradiční želé
Kdo by na jaře nemiloval zelené louky ozdobené… Číst více
Užijte si sezonu pampelišek: Jak z nich připravit úžasný pampeliškový med i limonádu
Pampeliškový med je asi nejoblíbenější pochutinou… Číst více
Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Jaro je tu a na loukách i v parcích září ze… Číst více
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
[rada oznaceni="1"] Kdy a kde sbírat pampelišky na med Slunečné dny a louky plné zářících květů - to je ta správná chvíle pro sběr. Když začínají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Šmrncovní omeleta po italsku: Upečte si frittatu podle zásad profesionálů
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 19 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
Zlaté mléko neboli kurkuma latté skvěle zahřeje a dodá nám sílu na boj s podzimními virózami. Navíc se jednoduše připravuje
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře