Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
11. 4. 2024 Vaření
Živáňská pečeně nemusí být vždy ze tří druhů masa. Tohoto pokrmu tradiční slovenské kuchyně je spousta variant. Přichystejte si levnější, vepřovou verzi, a upečte si ji v troubě.
Co je živáňská pečeně
Živáňská pečeně je slovenským národním jídlem, jehož původ je poněkud tajemný. Mělo by správně jít o kombinaci několika druhů mas (vepřové, jehněčí a hovězí maso).
Existují dvě možnosti, jak připravit živáňskou. První je na jehle spolu s dalšími surovinami. Druhou chystáme v pekáčku, kdy jsou jednotlivé ingredience narovnány na sebe. Tato varianta je snazší a praktičtější nejen s ohledem na nádobí, ale také proto, že ne každý má jehly doma.
Pokrmu je množství variant a uvádí se, že každá rodina má svůj osvědčený recept na živáňskou.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do živáňské pečeně
A co může být součástí tohoto tradičního pokrmu? Z masa využíváme vepřovou kýtu, krkovici, kotletu nebo roštěnec. K tomu přidáváme klobásu, slaninu, brambory a cibuli. Obvykle bývá součástí jídla i další zelenina, většinou paprika.
Také možnosti přípravy se liší. Někdy maso nakládáme do marinády, jejíž součástí bývá hořčice, olej, kmín, pepř a sůl. Jindy zase narovnané ingredience hned pečeme. Aby bylo maso a celý pokrm šťavnatější, můžeme ho také zabalit do alobalu.
Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…
Jak se dělá živáňská pečeně
Na pět porcí potřebujete: 500 g vepřové kýty, 2 cibule, 2 klobásy, 300-400 g uzené slaniny, 1,20 kg brambor, 1 barevnou papriku, sůl, mletý pepř a olej.
Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte je na kolečka. Solit nemusíte, slanina a i některé další ingredience jsou slané. Kdo chce, může osolit jen velmi lehce a pak směs promíchat.
Maso nakrájejte na plátky, naklepejte je, osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na malé nudličky. Klobásy podélně přepulte a nakrájejte je na plátky. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka. Papriku očistěte a nakrájejte.
Troubu předehřejte na 185-190°C. Pekáček potřete olejem a naskládejte na něj připravené brambory. Posypte je nakrájenou slaninou a na ni urovnejte plátky masa. Na maso rozložte nakrájené klobásy, papriku a nakonec obě cibule. Vše mírně podlijte vodou, pekáček přiklopte a nebo překryjte alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a pečte, dokud není maso měkké. V druhé polovině pečení pekáček odklopte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit slovenský řízek? Spojení mletého vepřového masa a uzeného oštiepku chutná perfektně
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Žvýkačka je tu od starověku. Dnes si ji můžete snadno koupit, anebo vyrobit doma podle našeho receptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 4 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Klobásy
Přidáno před 15 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 16 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 17 hodinami