Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální kynuté těsto je záchytným bodem. Poradíme, jak na něj a vy už jen budete moci vybírat, jakou dobrotu z něj upečete. Budou to buchty, koláčky či koláče? Vše chutná skvěle.

Co udělat z kynutého těsta

Stále se obáváte vyzkoušet upéct něco z kynutého těsta? Máme pro vás univerzální kynuté těsto, díky kterému se vám povede upéct to, na co budete mít právě chuť.

Ať už to budou koláčky, šátečky, záviny či třeba koláče. Cokoliv vás napadne. Máme pro vás několik tipů, které vám s přípravou pomohou. Zkušené hospodyňky tyto fígle znají, ale neškodí si je připomenout.

Jak udělat kvásek 

Kynuté těsto z čerstvého i sušeného droždí připravíme tak, že nejdříve přichystáme kvásek. Na něj jsou třeba ingredience o pokojové teplotě (droždí, trochu mouky) a vlažné mléko nebo jiná tekutina.

Suroviny smícháme a necháme vzejít na teplém místě v míse pod utěrkou. Trvá to zhruba čtvrt hodiny. Směs zvětší objem a začnou se objevovat bublinky. 

Jak dlouho kyne těsto

Vykynutý kvásek smícháme s dalšími surovinami dle receptury a vše důkladně propracujeme do hladkého těsta. Těsto v míse dáme na teplé místo, zakryjeme utěrkou a necháme kynout.

To, že je těsto správně vykynuté poznáme podle důlkového testu. Píchneme prstem nebo koncem vařečky do těsta a uděláme asi centimetrový důlek. Když se důlek mírně vyrovnává, můžeme těsto připravit na pečení. Je v ideálním stavu. Má zhruba dvojnásobný objem a je hladké. 

  1. Jak se pozná překynuté těsto: když je důlek stále stejný a nemizí. V tom případě těsto znovu promícháme a necháme dokynout.
  2. Jak se pozná nedokynuté těsto: důlek v těstě se vyrovnává zpět moc rychle. Těsto tedy dáme ještě dokynout. 

Tohle jsou obecné rady, ale pokud se nevyznáte ve změti receptů, máme pro vás jeden, který je použitelný skoro vždycky. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit kynuté těsto na cokoli

Na univerzální těsto budete potřebovat: 8 hrnků hladké mouky, 1 hrnek rozpuštěného másla (nebo olej, sádlo), 2 hrnky mléka, 0,5 hrnku cukru, 1 kostku droždí (42 g), 1 špetku soli a 3 žloutky. Drobenka (menší množství): 6 lžic polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru a 6-8 lžic rozpuštěného másla. Jak na to?

  1. Do mísy nasypte mouku, na stranu přidejte špetku soli a žloutky.
  2. Na druhé straně udělejte do mouky důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte trochou vlažného mléka. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek.
  3. Když kvásek nakyne, přilijte zbylé vlažné mléko a rozpuštěné vlahé máslo nebo jiný tuk.
  4. Těsto prohněťte a vypracujte tak, aby se nelepilo. Vznikne hladké těsto. Opět mísu zakryjte a nechte kynout.
  5. Zatím připravte drobenku z moučkového cukru, polohrubé mouky a rozpuštěného másla. Prsty vytvořte sypkou drobenku. 
  6. Z vykynutého těsta připravte moučníky podle vlastní volby. Třeba koláčky s různými náplněmi. Naplňte je a posypte drobenkou. 
  7. Na plech dejte pečicí papír, přesuňte na něj koláčky, rohlíčky nebo cokoliv chcete. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více