Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
Zdroj: Toprecepty

Hledáte recept na nějaký netradiční moučník, jehož příprava vám nezabere moc času, ale přitom bude vypadat luxusně? Rákócziho řezy jsou ideální volbou. Vypadají i chutnají báječně a navíc jde o výborný koláč pro období, kdy ještě nemůžeme využívat čerstvé ovoce.

Koláč se čtyř vrstev

Rákócziho řezy jsou sice je obyčejným koláčem na plech, zato ale efektně vypadajícím. U nás méně známý moučník je totiž dokonalou kombinací těsta, tvarohové náplně a nakonec sněhu a marmelády, které zdobí jeho povrch. Právě marmeláda v nich nahrazuje ovoce, což z řezů dělá koláč, který můžete upéct v každém ročním období.

Marmeládu, která je obvykle meruňková, na něj seženete všude, i kdybyste ji zrovna neměli zavařenou ve spíži. Navíc koláč potěší i nerozhodné, kteří nikdy nevědí, zda by si raději dali moučník s tvarohem nebo marmeládou. V Rákócziho řezech totiž najdou obojí. 

Slavná maďarská delikatesa

Již z názvu lze usuzovat, že Rákóczi túrós je původem maďarský koláč. Kdo ale byl onen Rákóczi? Nebyl to žádný státník nebo umělec, ale osoba nejpovolanější k přípravě dezertu, a sice kuchař a cukrář. János Rákóczi před více než sedmdesáti lety pracoval v nejvyhlášenějších restauracích světa, jeho kariéra však vyvrcholila roku 1956, kdy na výstavě v Bruselu předvedl moučník, jenž po něm získal jméno.

Dodnes je považován ze jeden z nejznámějších maďarských zákusků a narazíte na něj snad v každé maďarské kavárně nebo cukrárně. Důkazem jeho popularity je i fakt, že jeden z maďarských pivovarů dokonce vyrábí pivo s příchutí meruněk a vanilky nazvané Rákóczi túrós.

Řezy nebo tartaletky?

Slavný Rákócziho moučník se obvykle připravuje v podobě řezů, tedy koláče na plech, který se podává nakrájený na dílky – řezy. Někdy se ale peče i jako malé dortíčky nebo košíčky s tvarohovou náplní potřené meruňkovou marmeládou a na povrchu dozdobené sněhem. Právě sníh dělá z moučníku něco speciálního, hlavně po vzhledové stránce.

Sněhem se obvykle na jeho povrchu kreslí mřížka, mohou se jím ale udělat i jiné obrazce, případně se může koláč potřít sněhem celý. Někdy je koláč i z více vrstev – tvaroh pak bývá mezi dvěma vrstvami těsta, které jsou ještě potřené marmeládou, a vše završuje jednolitá vysoká vrstva nadýchaného sněhu

Rákócziho řezy podle maďarského receptu

Patříte-li k milovníkům tvarohových dezertů a Rákócziho řezy vás zaujaly, můžete si je upéct podle tohoto originálního maďarského receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 30 dkg mouky, 15 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 2 žloutky, 1lžičku jedlé sody, špetku soli, 1 dl zakysané smetany. Na náplň si připravte: 50 dkg tvarohu, 10 dkg cukru krystal, 10 dkg cukru krystal, 3 lžičky krupice, 2 žloutky, 1 dl zakysané smetany, meruňkový nebo broskvový džem, 4 bílky a 15 dkg moučkového cukru.

  1. Mouku prohněťte s máslem, moučkovým cukrem, žloutky, lžičkou jedlé sody, špetkou soli a zakysanou smetanou. Vyválejte na tloušťku 1 cm, položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C 10 minut, až je těsto téměř upečené.
  2. Tvaroh smíchejte s cukrem, krupicí, žloutky a zakysanou smetanou a připravte náplň. Těsto potřete tence marmeládou a poté na něj rozetřete náplň. Vraťte do trouby. Pečte 20 minut při teplotě 160 °C.
  3. Nad párou ušlehejte bílky s moučkovým cukrem do tuha. Poté tímto tuhým sněhem naplňte cukrářský sáček a naneste jej na koláč do tvaru mřížky. Do každého „okénka“ pak dejte malou lžičkou meruňkové marmelády a pokračujte v pečení při 150 °C po dobu 15 minut. Hotový koláč nakrájejte na řezy a můžete podávat.

Náš tip: Máte-li v oblibě koláče s tvarohem, vyzkoušejte třeba i tyto vynikající tvarohové řezy podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
5percangol.hu: Híres magyar sütikről röviden angolul
Mindmegette.hu: Hagyományos Rákóczi-túrós

Madscientist.hu: Rákóczi túrós

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více