Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový chléb je vynikající, lehce nasládlou alternativou k tomu klasickému.
Zdroj: Freepik, slice

Upéct si domácí chleba je pokaždé radost. Nejen, že máte jistotu ve složení, ale také můžete předpokládat, že vám vydrží déle než ten z obchodu. Zkoušeli jste ovšem někdy místo tradičního bochníku chleba udělat netradiční z bramborového těsta? Rozhodně to stojí za pokus, chutná totiž skvěle.

Brambory z donucení

Bramborový chléb je velmi zajímavou variantou toho běžného. Jak název napovídá, jeho hlavní ingrediencí jsou brambory. Ty přidávají chlebu vláčnost a mírně sladkou chuť, čímž se tento druh pečiva liší od většiny ostatních.

Největší „boom“ zažívá bramborový chléb vždy době, kdy je třeba šetřit moukou, protože jí není dostatek. V ten moment bývají brambory cenově dostupnější surovinou a nahradí tak alespoň částečně mouku. V dnešní době je sice pro někoho nouze o mouku nepředstavitelnou záležitostí, ale stále se na světě najdou místa, kde se musí používat s rozvahou.

Regionální odlišnosti

Složení bramborového chleba je hodně ovlivněno regionálními surovinami, které se do těsta mohou přidávat. Rozmanité je i použití koření, které dělá z chlebů z různých oblastí ceněné originály.

Kromě brambor a mouky, které tvoří základ, mohou být přidány i další ingredience jako mléko, které dodává chlebu bohatost, máslo nebo olej pro jemnost a vláčnost, a různé druhy koření, například kmín, který je oblíbený zejména ve střední Evropě. Liší se však i způsob přípravy chleba. Někde se peče klasicky v peci, jinde ho připravují na otevřeném ohni.

Pochutnají si Češi i Irové

Bramborový chléb je velmi populární v Irsku, kde je častou součástí zdejších snídaní. U nás a na Slovensku je oblíbený zejména v oblastech s bohatou historií pěstování brambor. Vyzkoušet si, jak chutná, ovšem můžete i tehdy, pokud jste z města, stačí jen použít recept, který na svém Instagramu představil uživatel bistrie.recepty2.0.

Bramborový chléb

Na přípravu chutného pečiva budete potřebovat: 250 g brambor, 500 g hladké mouky, 6 g sušeného droždí, 100 ml mléka, 100 ml vody, lžičku rostlinného oleje, lžičku soli a lžičku cukru krupice.

Jak na to?

  1. Brambory uvařte v osolené vodě do úplného rozvaření, rozmačkejte je a nechte trochu vychladnout.
  2. V míse smíchejte teplou vodu s teplým mlékem, přidejte sůl, cukr a sušené droždí. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Poté přidejte rozmačkané brambory. Vše míchejte tak dlouho, dokud z brambor nezmizí veškeré hrudky.
  3. Nyní přidejte mouku a uhněťte pevné těsto, bude to trvat zhruba 5-7 minut.
  4. Z těsta udělejte bochník, potřete ho olejem a dejte do mísy. Tu přikryjte navlhčenou utěrkou nebo potravinovou fólií a dejte kynout na teplé místo na zhruba 40-60 minut. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  5. Poté těsto přendejte na plech (nejlépe kulatý) nebo do pánve, která může do trouby, obojí vyložené pečicím papírem, posypte lehce moukou a udělejte ostrým nožem na povrchu zářezy. Přikryjte pokličkou a nechte ještě 15 minut kynout.
  6. Vložte do trouby, předehřáté na 210 °C a nechte péct 30 minut pod pokličkou a dalších 10 minut bez ní.
  7. Upečený chléb nechte trochu vychladnout a můžete podávat.

Náš tip: Zkuste si vyrobit domácí chleba také podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více