Droždí nepatří jen do pečení: Udělejte si z něj pomazánku, knedlíčky i polévku. Vše levně a rychle
5. 9. 2023 Ostatní
Droždí má mnoho lidí spjato především s pečivem, při jehož výrobě bývá potřebnou součástí. Stejně platné je ovšem droždí i při přípravě dalších pochoutek, a to jak v teplé, tak studené kuchyni. Například lahodná pomazánka je oblíbenou večeří v mnoha domácnostech.
Skvělé langoše
Kromě klasických rohlíků či chleba se droždí skvěle uplatní třeba při výrobě langošů. Stačí jen přidat mouku, jogurt a pár dalších ingrediencí a skvělé oblíbené stánkové jídlo máte hotové. Recept na něj najdete třeba zde.
Mohlo by vás zajímat
Polévka plná chutí
Pro zahřátí se zase hodí polévka ze sušeného droždí. Je plná zeleniny, voní libečkem a navíc si ji můžeme dle libosti zahustit ovesnými vločkami. Co vše ještě do chutné polévky musíte přidat, zjistíte v tomto receptu. Pokud máte rádi houby, které jste si navíc zrovna nasbírali při procházce lesem, využijte pro změnu tento recept.
Droždí místo jater
Najdou se tací, kteří si nedokáží představit například hovězí vývar bez knedlíčků. Pokud vám ovšem nevyhovují ty játrové, můžete zvolit alternativu. Drožďové jsou na přípravu velmi jednoduché, o čemž se můžete přesvědčit v návodu na jejich přípravu.
Drožďová pomazánka
Největší klasikou ovšem zůstává již prve zmíněná pomazánka. Na její přípravu budete potřebovat: 2 kostky droždí = 84 g, 1 velkou cibuli, 1-3 vejce (dle chuti), 3 jarní cibulky, 10 g másla, lžíci rostlinného oleje, mletý kmín, sůl a pepř.
Jak na to?
- Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli.
- Přidejte rozdrobené droždí, které promíchejte, aby se dobře rozpustilo.
- Do pánve rozklepněte vejce a nechte ho spojit s droždím, aby mělo konzistenci jako míchaná vejce.
- Přidejte jarní cibulku, kmín, sůl a pepř. Nakonec vmíchejte máslo.
- Pomazánku servírujte pokud možno na čerstvém pečivu. Skvěle se k ní hodí třeba zeleninový salát.
Náš tip: Pokud nemáte čerstvé droždí, můžete do většiny receptů použít i sušené. Nezapomeňte však na to, že jeden jeho gram je zhruba 2,5 gramu droždí čerstvého.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční svatební polévkou je vývar s knedlíčky. Jak je udělat, aby chutnaly božsky?
Představujeme novou kuchařku Náš rok v kuchyni: Tato kniha by neměla chybět v žádné české domácnosti
Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Falešné vločkové brownies: Hitem internetu jsou zdravé buchty z vloček, banánů a kakaa, které chutnají božsky i bez cukru a mouky
Domácí langoše jako ze stánku? Díky kynutému těstu s jogurtem skoro nepoznáte rozdíl od maďarského originálu
Klasický rohlík lze doma upéct do 2 korun včetně energií. Tomu domácímu, voňavému a křupavému se nic nevyrovná