Jak zvýšit příjem železa nejen ve veganské stravě
28. 2. 2017 Životní styl
Veganské stravování má řadu zdravotních výhod. Především jím výrazně snížíte příjem nasycených tuků, cholesterolu, pesticidů a hormonů ve své stravě, nemluvě o jeho humánní stránce. Mohlo by se zdát, že vynechání veškerých potravin živočišného původu může mít za následek nedostatečný příjem živin, zejména minerálů, jako je železo. Proto vám přinášíme seznam potravin rostlinného původu, které jsou bohatým zdrojem nejen železa, ale i dalších živin:
1. Kešu oříšky
Kešu oříšky jsou bohaté na železo, bílkoviny, hořčík a vitamín B6. Díky svému složení podporují trávení a harmonizují krevní tlak. Výborně se hodí do salátů, dezertů a polévek. Vyrobit si z nich můžete i domácí ořechové máslo.
2. Quinoa
Quinoa je superpotravina bohatá na železo, hořčík, draslík a vitamíny skupiny B. Navíc obsahuje řadu silných antioxidantů a všech 9 esenciálních aminokyselin. Konzumace quinoi tak zlepšuje funkci imunitního systému, vitalitu i psychické zdraví.
3. Spirulina
Pouhá jedna lžička této výživově bohaté zelenomodré řady vám poskytne 11% doporučené denní dávky železa, 8% doporučené denní dávky bílkovin a 3% doporučené denní dávky hořčíku.
4. Špenát
Špenát je jedním z nejlepších přírodních zdrojů železa a navíc obsahuje velké množství vitamínu C. Špenát má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, prospívá očím i svalům, reguluje krevní tlak a zpomaluje projevy stárnutí.
5. Hořká čokoláda
I pochutnáním si na čokoládě můžete prospět svému zdraví. Čokoláda s minimálně 70% kakaa je výborným zdrojem nejen železa, ale i hořčíku, mědi, zinku a manganu.
6. Čočka
Čočka se výborně hodí do salátů, polévek, lívanců i do slaných koláčů. Díky této luštěnině do svého těla dostanete spoustu železa, vlákniny, vitamínu B, bílkovin a hořčíku. Výhodou čočky je i nízký obsah kalorií a nulový tuk a cholesterol.
7. Chia semínka
Tato zázračná semínka jsou přímo napěchována důležitými minerály, omega 3 mastnými kyselinami, vitamíny skupiny B i vlákninou. Navíc jsou univerzální, takže je určitě použijete při přípravě nejrůznějších pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 9 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 21 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře