Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.
Suroviny pro 12 kusů
12 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 9 289 kJ / 2 220 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 78,73 g |
Tuky | 37,01 g |
Vláknina | 18,20 g |
Cholesterol | 248 mg |
Sodík | 6,61 g |
Sůl | 16,42 g |
Sacharidy | 383,92 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.
Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!
Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 3. 2017 19:50
Veronika: určitě ano. Ke lžíci kvásku (asi 30 g) přidej 150-200 g mouky z předepsaného množství z receptu a 150-200 ml tekutiny. I když je v receptu použito jen mléko, zadělala bych to vodou, pak ji od množství mléka v receptu odečti Dobře to promíchej a nechej 10-12 hodin v teple místnosti vykvasit.
Pak přidej zbytek surovin a zadělej těsto.
7. 3. 2017 19:19
7. 3. 2017 17:18
16. 1. 2017 16:44
16. 1. 2017 14:00
14. 1. 2017 09:16
31. 12. 2016 16:35
31. 12. 2016 08:48
21. 10. 2016 09:53
21. 10. 2016 09:26
21. 10. 2016 09:24
21. 10. 2016 09:20
Myslíš, že ti v tom recept někdo upravoval?
21. 10. 2016 09:17
20. 10. 2016 17:35
20. 10. 2016 14:32
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 1 hodinou
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 14 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 23 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Moravský vrabec
radbastim uvařila před 22 minutami
Koláč s rebarborou
Romanka67 uvařila před 56 minutami
Výborné lasagne
Kejtie uvařila před 1 hodinou
Kuřecí hořčicové řízečky
Petri uvařila před 1 hodinou
Křehký rebarborový koláč s tvarohem
Handanda uvařila před 1 hodinou
Pikantní krevety v kokosovém krému
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Libečková polévka
Veronika.Hrozna uvařila před 1 hodinou
Avokádo s vejci a cottage
divozenka666 uvařila před 2 hodinami
Zapečené brambory s hermelínem
bohdana uvařila před 2 hodinami
Losos ve smetanové omáčce s medem
Jajavv uvařil před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Nejlepší české chlebíčky si uděláte doma! I s domácí vekou podle videa!
Jak na křupavé a chutné houstičky podle babičky? Vláčnost zajistí sádlo a podle jednoduchého receptu to zvládne každý
Jak udělat kynuté těsto v domácí pekárně? Takto připravené těsto je nadýchané a téměř bez práce
Další recepty
Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky
Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VvQ1
312 názorů