Valašská kyselica ze Vsetína
Hospodyňky ze Vsetína vědí, jak připravit opravdu skvostnou valašskou kyselicu. Vydatná polévka z kysaného zelí, brambor a uzeniny vás nepochybně zahřeje i zasytí, což oceníte zejména v zimě.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 3 922 kJ / 937 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,60 g |
Tuky | 61,54 g |
Vláknina | 26,66 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,08 g |
Sůl | 10,20 g |
Sacharidy | 67,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Polévka je trochu hustší. Může se jíst i jen s chlebem. Recept mám od mamky, je ze Vsetína, takže tam to vaří často.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 9. 2023 18:13
Tak ale toto si nechám líbit! jednoduchá, rychlá, ukládám a těším se až ji uvařím!
25. 11. 2022 13:28
Erica: Já myslel, že na Moravě.
3. 5. 2022 21:06
iroot:
Kdysi jsem četl vyjádření nějakého akademika, že kysané zelí by se vůbec vařit nemělo...
Citaci se mi nedaří dohledat, ale znělo to asi takto:
"Vařit kysané zelí??? Jedině na hnůj
3. 5. 2022 19:08
Jak dlouho vaříte zelí do přidání brambor? Někde jsem četl, že by to nemělo být příliš dlouho, kvůli vitamínu C. Díky Pav.
21. 11. 2021 00:37
Zlato55: Ano, tak ji znám i já, jak mě učil kuchař ze skansenu v Rožnově p.R. - uvařit uzené maso, pokrájet a vrátit do vývaru, přidat brambory, houby, koření, klobásku, nakonec povařit chvilku kyselé zelí - nakonec proto, protože brambory už neztvrdnou a chvilku proto, abych nezničila vimamín C - a zalít smetanou s moukou, takzvanou záklechtkou. Nakonec možno přidat kopr.
18. 5. 2017 10:38
Vyzkoušeno
23. 4. 2017 13:57
Kyselici mě naučila před více než 30 lety moje zlatá tchyně. Vařím z kvalitního uzeného a dlouho,aby byl dobrý vývar, nedávám brambory vůbec. Zelí neproplachovat, stačí trochu slít a případně pak podle chuti dolévat. A po odstavení trochu majoránky a osmaženou cibulku, česnek nedávám. A vždycky se po ní jen zapráší a všichni se jen oblizují.
26. 7. 2016 13:59
Výborná, právě dovařená, jen jsem přidala zakysku, máme ji rádi.
26. 7. 2016 12:34
Jam: Toto taky vyzkouším
7. 7. 2016 12:44
Kyselica je super. Jen ji delam malinko jinak, brambory necham osmahnout na vypecene slanine s cibili a cesnekem. Kdyz se orestujou, pak v tom kyselym neztvrdnou. Klobasku nenechavam restovat, ale davam ji az po zaliti vyvarem, chci, aby se mi uvarila a pustila chut do polivkym ne aby se mi zatahla pri restovani. A nakonec nepridavam smetanu ale zakysanou smetanu. Když je to kyselica :o). Mimochodem tež su z Valašska.
5. 7. 2016 15:46
vojta : asi moc nevaříš, nebo si vždy vařil brambory první; ale ! v kyselé vodě brambory neuvaříš - ztvrdnou a dostanou chuť citrónu. Mám vlastní zkušenost, když sem vařil kulajdu, dle p.KUCHAŘE na netu!!! Teď už nevím, podle kterého, ale dost mě to překvapilo....byl to opravdu renomovaný kuchař.
11. 5. 2016 22:20
vojta : Protože by jinak brambory byly tvrdé.
11. 5. 2016 16:52
proc vařit brambor zvlášt?
26. 4. 2016 18:32
jsem z Valašského Meziříčí a u nás se dávají sušené hříbky a nedává se majoránka ani česnek,pepř se dává celý,jinak stejně,taky ji někdy dělám z vývaru z uzeného masa,mňam
23. 4. 2016 13:00
Na Slovensku se vaří bez smetany, ale se sušenými dubáky. Nivnická kyselica ze Slovácka je stím vším, ale navíc s fazolí.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
JardaH21 uvařila před 17 minutami
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 8 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 9 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 9 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 10 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 10 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 11 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Fofrovanec, dumlíkačka, šmorn, kyselica či sklářské knedlíky: Jídla z českých a moravských hor stojí za ochutnání
Jak připravit nejlepší domácí kysané zelí. Co musíme dodržet a jaké podmínky splnit, aby se povedlo a vydrželo co nejdéle
Co je to divoké koření? Nezaměnitelná vůně, bez které se spousta pokrmů neobejde
Další recepty
Tématické fráze: valašská kyselica s uzeným masem dobrá domácí kyselice dobrá domácí kyselice valašská kyselica s uzeného masa kyselica s uzeným zelňačka s uzeným masem domácí kyselica valašská kyselica kyselice s klobásou kyselice kyselice recept kyselica s uzeným masem kyselice s uzenym masem dobrá domácí kyselica kyselice s uzeným valasska kyselica recept domaci kyselice valašská kyselice vynikající zelňačka s uzeným masem valašská kyselica s uzenym
Suroviny: zelí kysané, klobása, cibule, brambory, smetana ke šlehání, mouka hladká, koření nové koření, pepř mletý, bobkový list, majoránka, česnek, sůl, kmín drcený
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
39 názorů