Losos gravlax
Tuto skandinávskou pochoutku připravíme tak, že syrové filety lososa marinujeme nejméně po dobu dvou dnů v marinádě s koprem a alkoholem. Lososa poté nařežeme na velmi tenké plátky a podáváme je například na opečeném pečivu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 1 174 kJ / 281 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,30 g |
Tuky | 0,50 g |
Vláknina | 2,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 18,04 g |
Sůl | 45,00 g |
Sacharidy | 55,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Gravlax se mu říká v Americe, gravet laks v Norsku, gravet lax (laks) ve Švédsku a v Dánsku, graflax na Islandu, a graavilohi nebo tuoresuolainen lohi pohřbený losos, podle středověkého způsobu přípravy, kdy ho zahrabali do písku nad hladinou přílivu. Tento způsob je podle literatury stále používán na Islandu na přípravu hákarl (zkamenělý žralok), rakfisk (shnilá ryba) v Norsku a surströmming (kyselý herinek) ve Švédsku.
Za studena připravený losos, s cukrem, solí, koprem a alkoholem je lahůdka, které mnozí dávají přednost před lososem uzeným.
Obvykle je připravován i s kůží, ale zrovna tak ho lze připravit i bez kůže.
Protože losos čerstvě vytažený z vody může mít v sobě parazity, doporučuje se ho před netepelnou přípravou na 7 dní zmrazit. Protože se nedomnívám, že by doma bylo lze koupit lososa čerstvého, tedy nemraženého, je pravděpodobné, že si můžete tento krok odpustit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 9. 2021 15:42
2. 6. 2012 16:41
Určitě si dej pozor jakého kupuješ, pokud si ho neulovíš.
Nejlepší je divoký, z Pacifiku. Ondyno, v nouzi, jsem koupil Atlantického, z farmy, uměle přibarveného, a bylo to, no, prostě nedobré.
2. 6. 2012 08:39
9. 1. 2011 00:57
8. 1. 2011 21:47
8. 1. 2011 20:42
8. 1. 2011 19:16
Doufám, že to nevadí
8. 1. 2011 18:46
8. 1. 2011 18:40
8. 1. 2011 18:24
8. 1. 2011 17:16
8. 1. 2011 17:14
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-klu...
8. 1. 2011 17:10
www.ceskatelevize.cz/ivysilani/208562221900006-kluci-v-akci/
www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/208562221900006/
ja ziju na Islandu uz 11let a co nam tady jede nejvic jsou prave ryby...driv jsem hodne cestovala a muzu rict,ze nejlepe pripravene ryby a ryby vubec jsem jedla nejchutnejsi jen v Italii a tady...kdyz jsem rybarum rikala o nejpopularnejsi rybe posledni doby v CR - pangasius,tak se zacal smat,pak zvaznel,nasel odkaz na internetu,ten mi poslal a rekl jen,ze tohle by dal jist jen nepriteli...po zhlednuti videa,jak se tyto ryby chovaji,cim je krmi a v jakych podminkach je drzi,bych tuto rybu nejedla....v CR se maji jist ryby domaci a pokud treska,losos,tunak a jine ryby,tak z dobreho obchodu radeji drazsi ale zarucene dobroe a cerstve...moji rodine delavam i v CR jidla z ryb a vzdy jim moc chutna....Jo a k te zmince o "hákarl" (tedy zralok) ten se nalozi a zahrabe do zeme a nechava se "zrat" pak se konzumuje...ale je to jen pro rodile islandany,nebo pro otrle dobrodruhy a sebevrahy,ponevadz tato pochoutka smrdi jako mocuvka....stejne tak smrdi i nalozena "skata" (tedy rejnok) a ji se s "hangikjot" (silne uzene jehneci) tesne pred vanoci....delala jsem jednu dobu v domove duchodcu a oni tyto jidla jedli a od te doby je nesmim ani citit,ponevadz jsem ten desnej smrad musela cuchat celou sichtu a bylo mi ponekud soufl ...navic jsem v te dobe cekala prvniho syna....Kdo se dostane na Island,at zajde do jedine trznice hned u pristavu v centru a da si cichnout,pripadne ochutnat(jsou v malickych krabickach za par drobnych,opravdu jen ochutnavka)....
8. 1. 2011 16:50
A ještě k tomu toho máme moc rádi taky.
Reny, dík za fotku. My ho tu sice koupíme taky, ale cena je úměrna tomu jaká je to dobrota. Příšerná.
8. 1. 2011 16:41
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 55 minutami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 6 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 9 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 10 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 8 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 20 minutami
Ovesné sušenky s jablky
_Bea_ uvařila před 22 minutami
Drobenkový koláč s jablky
Astonka uvařila před 43 minutami
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 2 hodinami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 2 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Anet1000 uvařila před 3 hodinami
Domácí šunková pěna
Hanicka81 uvařila před 3 hodinami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
tomekat uvařila před 4 hodinami
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
3 recepty na luštěninové saláty z tuňáka v konzervě: Všechny jsou rychlé, syté a lahodné
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Další recepty
Tématické fráze: losos recepty kluci v akci jak nejlépe připravit lososa losos recepty marinovaný losos kluci v akci uzený losos recepty za studena syrový losos kluci v akci losos příprava lososa marinovaný losos za studena gravalax losos jak pripravit lososa losos akce losos recept kluci v akci grawlax kluci v akci recepty losos marinovaný losos pohlreich losos kluci v akci uzený losos - recepty za studena losos gravilax
Suroviny: losos, sůl, cukr, pepř mletý, kopr, brandy
Losos gravlax
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/607V
16 názorů