Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem
Jednoduché tenké placky z bramborového těsta jsou známé například pod názvem laty, lokše či patenty. Tyto placky můžeme podávat naslano i nasladko. Výborné jsou plněné povidly, posypané cukrem a mákem.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 765 kJ / 422 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,80 g |
Tuky | 0,54 g |
Vláknina | 11,88 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 32 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 87,48 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Laty jsou známé na Moravském Slovácku, v okolí Kyjova a Hodonína. Je to původně jídlo chudých, neboť placky se smažily na sucho na kamnech na plotýnce. Po usmažení se mazaly z obou stran sádlem a sypaly se mákem. Všechny suroviny měli lidé doma, nebo na zahradě. Dnes už nemusíme dělat bramborové těsto nutně sami (stačí polotovar), mák i povidla si zakoupíme v obchodě, takže příprava je jednodušší. Jen už to rozhodně není jídlo chudých.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 6. 2020 18:16
18. 5. 2020 20:45
Děda si je dával s česnekem. Babička měla litinový tál přes dva plynové hořáky a dokázala udělat pro 4 vnoučata a dědu. Já je mám nejraději s povidly.
18. 5. 2020 15:24
22. 11. 2015 15:03
Pro tu opravdovou chuť se to musí dělat nasucho na kvalitní pánvi s tlustým dnem.
Nejlepší to chutná ve vylepšené variantě s potíráním máslem.
25. 8. 2015 21:51
udělali jste mi velikou radost nad tímto receptem a také velikou chuť. A to že su z rodného Slovácka můžu jen potvrdit toliko názvů nad takovou dobrůtkou .
14. 2. 2015 08:52
31. 3. 2014 12:42
14. 9. 2012 07:12
Jinak všem děkuji za komentáře a doplnění dalších názvů.
13. 9. 2012 17:40
13. 9. 2012 14:41
13. 9. 2012 13:02
13. 9. 2012 13:01
12. 9. 2011 22:51
23. 6. 2011 22:46
Tolik jmen pro jedno jídlo a určitě ještě nejsou všechna.
Máme krásnou řeč.
A výbornou kuchyni.
23. 6. 2011 16:54
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 38 minutami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Právě bylo uvařeno:
Plněné papriky v zeleninové omáčce v pomalém hrnci
Jaja.27 uvařila před 31 sekundami
Rajská polévka se špeclemi
Ivcatkoo uvařil před 3 minutami
Tilápie v arašídové omáčce s pak choi, rýží a koriandrem
JanaDr uvařil před 39 minutami
Salát ze skleněných nudlí s asijskou zeleninou
JanaDr uvařil před 42 minutami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
Napalsko uvařila před 58 minutami
Kuřecí krém s medvědím česnekem
AKlacanova uvařila před 1 hodinou
Kefírový koláč
jubull uvařil před 2 hodinami
Dršťková polévka I
ctomala uvařil před 3 hodinami
Svíčková na smetaně
MarketaKrajcova uvařil před 11 hodinami
Vepřová bratislavská plec
MilosCz uvařila před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: bramborove laty bramborové patenty laty recept bramborove placky s povidlim olipy patenty s mákem patenty s povidly laty recept na laty bramborové placky patenty magaše patenty recept slovácké laty olipy recept bramborove placky slovácké patenty recept laty bramborova lata patenty z bramborového těsta moravské bramborové placky
Suroviny: brambory, mouka hladká, sůl, olej, povidla švestková, mák mletý, cukr moučkový
Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgXE
42 názorů