Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Z křehkého odpalovaného těsta upečeme drobné bochánky, které plníme jemnou a nadýchanou šlehačkou. Tím se také profiterolky liší od nám známých věnečků. Navíc je jejich povrch politý čokoládovou polevou, takže souhra chutí je opravdu dokonalá.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
z dávky vyjde asi 35 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 17 030 kJ / 4 070 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,29 g |
Tuky | 299,58 g |
Vláknina | 18,30 g |
Cholesterol | 1,49 g |
Sodík | 877 mg |
Sůl | 2,13 g |
Sacharidy | 273,08 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: Iveta Fabešová Sladká Francie, upraveno.
A pro ty, kteří si něco chtějí o tomto cukroví přečíst, jsem zkopírovala nějaké povídání:
Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 12. 2012 11:19
Vyzkoušela jsem a jsou úžasné. A už mám objednávky, kolegyně si je objednala na oslavu, mamka na Vánoce. Všichni z nich byli jednoduše nadšení.
1. 12. 2012 15:36
hezké to máš,už si je ukládám...
29. 11. 2012 15:56
olahok: díky, a ať se vám daří
29. 11. 2012 15:52
Rebeko, ještě jednou děkuji za tento rcp, je tak precizně zpracován, je tak srozumitelně popsán, že i takový neumětel,jako já, to dokázal dokonce dvakrát zrealizovat. Stačí opravdu pečlivě recept přečíst, a hlavně, všechno dodržet, zejména 2 věci: zákaz otvírání trouby a žádný horkovzduch, ale horní a spodní ohřev ano.
Připravila jsem je na oslavu nejen sladké, ale také na slano s pomazánkami, které jsem si vypůjčila u Andrejky1974 a byla to absolutní hitovka. Mějte se krásně.
Připravila jsem je na oslavu nejen sladké, ale také na slano s pomazánkami, které jsem si vypůjčila u Andrejky1974 a byla to absolutní hitovka. Mějte se krásně.
29. 11. 2012 15:08
Klára: zdravím Klárko jak píšu.. v žádném případě troubu neotevírat!!! a horkovzduch, to už vůbec ne tak, jak je psáno v receptu... když to dodržíte, musí to klapnout
29. 11. 2012 14:31
Klára:Někde v komentářích bylo napsáno, že se nemá používat horkovzduch, takže možná proto.
29. 11. 2012 14:25
Dobrý den paní Naďo,
včera jsem dělala profiteroles, podle jiného receptu, ale nedopadlo to. Váš recept jsem našla teprve dnes a máte to pěkně popsáno. Můžu poprosit o radu? Dala jsem do předem vyhřáté trouby, nechala asi 16 minut a potom otevřela a nechala vevnitř. No... a těsto spadlo. :( Při ochutnání toho těsta bylo vevnitř ještě jakoby nedodělané, ale vršek jsem měla lehce přismahnutý. Mám horkovzduch.
Myslíte, že to spadlo kvůli tomu, že to nebylo dodělané? Musí to být celé zlatavé? A nechat vychladnout jinak to doopravdy spadne?
včera jsem dělala profiteroles, podle jiného receptu, ale nedopadlo to. Váš recept jsem našla teprve dnes a máte to pěkně popsáno. Můžu poprosit o radu? Dala jsem do předem vyhřáté trouby, nechala asi 16 minut a potom otevřela a nechala vevnitř. No... a těsto spadlo. :( Při ochutnání toho těsta bylo vevnitř ještě jakoby nedodělané, ale vršek jsem měla lehce přismahnutý. Mám horkovzduch.
Myslíte, že to spadlo kvůli tomu, že to nebylo dodělané? Musí to být celé zlatavé? A nechat vychladnout jinak to doopravdy spadne?
28. 11. 2012 20:30
Jani.xk: potěší na mé straně jsi šikulka a žádná věda to není, což
28. 11. 2012 19:51
rebeka:Myslím ze je budu dělat častěji... A budou ještě lepší ty tvoje jsou menší a je to určitě lepší nevěděla jsem jak nabobtnaj tak příště to bude lepší díky moc papa
28. 11. 2012 15:58
Jani.xk: náramně krásně se ti povedly, bobečky jedny
ani nevíš, jakou mám radost.. děkujíííí
ani nevíš, jakou mám radost.. děkujíííí
28. 11. 2012 15:10
rebeka:Tak se musím taky pochlubit ze se mi provedly a všem moc chutnají a hlavně opravdu to šlo od ruky a hlavně to nebyla žádná fuška tak jsem rada a příkladem bodik a fotecku
26. 11. 2012 21:24
+47
26. 11. 2012 16:02
Jani.xk: budu se moc těšit držím palce
26. 11. 2012 16:01
rebeka:Dobře tak já je zkusím a pak ti dam vědet a pošlu ti fotku )) díky ti
26. 11. 2012 15:59
Jani.xk: nic se toho neboj, já to dělala taky poprvé je to brnkačka, fakt že jo
ať se zadaří a děkuju za odvahu
ať se zadaří a děkuju za odvahu
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 4 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 5 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 17 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 20 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 20 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Vepřová plec po Bakoňsku
OstravskyOtec uvařil před 45 minutami
Maminčina ořechová bábovka
jana.mit uvařila před 52 minutami
Zeleninová polévka s cizrnou
Lennulinka uvařila před 1 hodinou
Čevapčiči podle retro receptu
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Hovězí v žampiónech s brokolicí
ing.zdenek.trojan@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Duhový dort
Andreass uvařila před 2 hodinami
Brokolicová polévka se sýrem a smetanou
Fitulka uvařil před 2 hodinami
Silný slepičí vývar s nudlemi
.Bramburka. uvařila před 3 hodinami
Vídeňské brambory
obrovav uvařila před 3 hodinami
Zeleninová polévka s domácími nudličkami
ffrenciss666 uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit profiterolky, plněné dobroty z odpalovaného těsta. Poradíme vám
Sladká cesta Evropou: Těchto 15 slavných dezertů překonalo hranice. Dokonalý Sacher dort nebo svěží tiramisu zvládne každý
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Další recepty
Tématické fráze: italské profiteroles profiterolky recept dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou fotoalbum profiterol recept profiterolky masterchef recepty profiteroles slané recept profiterols kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou italské čokoládové profiteroles jak správně použít ztužovač šlehačky recept na profiterolky pošli recept-odpalované věnečky profiterolky profiterolky recept na profiterols profitroles plnene kulicky profiteroles profitirolky recepty na zákusky
Suroviny: voda, máslo, mouka hladká, sůl, vejce, čokoláda hořká, voda, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, cukr moučkový
Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qLE7
119 názorů